Laktozsuz süt, Dünya genelinde ve özellikle Akdeniz ülkelerinde nüfusunun yaklaşık %70'inde görülen "laktoz duyarlılığı"ndan dolayı, süt içemeyen veya içmekten hoşlanmayanlar için üretilmiş, süt çeşididir.
Parçalanan laktoz bağırsaklardan kolayca emildiği için mide bulantısı, gaz, şişkinlik, ishal ve aşırı gaz problemlerini ortadan kaldırır. Laktozsuz süt besin değeri açısından diğer sütlerle aynı özellikleri taşır ancak içimi ve sindirimi daha kolaydır.
Yapılan pek çok araştırmaya göre laktozsuz sütün zararlı olmadığı belirtilmektedir. Laktozsuz süt içerisinde şeker ilavesi veya başka bir katkı maddesi bulunmamaktadır. Bu nedenle herhangi bir zararı da bulunmamaktadır. Özellikle Laktoz İntoleransı bulunan kişilerin de gönül rahatlığı ile tüketebileceği bir besindir.
Laktozsuz sütün normal sütlerden tek farkı, içerdiği laktozun dışarıdan eklenen doğal laktaz enzimi sayesinde parçalanmış olmasıdır. Bu sayede daha kolay sindirilebilir. Laktaz enziminin eklenmesi sonucunda laktoz, glikoz ve galaktoza ayrılır.
Laktozsuz sütte kullanılan laktaz enzimi koruyucu veya katkı maddesi değildir. Sadece laktozu parçalamak için kullanılan doğal bir enzimdir. Bu nedenle laktozsuz süt zararlı değildir.
İlgili 32 soru bulundu
Laktoz enerji kaynağıdır. Bebek beslenmesinde, özellikle bebeklerde beyin ve sinir dokularının oluşumu ve gelişimi için önemlidir. Laktoz kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar. Ayrıca karaciğerde yağlanmayı önleyici etkisi vardır.
Laktozsuz süt üretiminde süte doğal laktaz enzimi ilave edilerek laktoz paketleme aşamasında parçalanır. Süt kendi besin değerlerinden bir şey kaybetmeden daha kolay sindirilebilen glikoz ve galaktoza çevrilir. Böylece şişkinlik, mide bulantısı, ishal ve aşırı gaz gibi sindirim şikâyetler ortadan kalkmış olur.
Laktoza karşı alerjisi olan kişilerde laktozun zararları oldukça sık görülmektedir. İlk olarak süt ve süt ürünleri tüketildikten sonra karşılaşılan gaz, ishal, karın ağrısı, şişkinlik ve mide bulantısı gibi belirtiler kişinin yaşam kalitesini oldukça olumsuz yönde etkiler.
Laktozsuz sütün, normal sütten besin değeri olarak hiçbir farkı yoktur. Protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynıdır. Laktozsuz sütün üretim sürecinde, sütün besin değerleri olduğu gibi korunur. Laktozsuz süt ürünlerini tereddütsüz tüketebiliriz.
Laktoza karşı hassasiyeti olan kişilerde gelişen sindirim şikâyetlerinin azaltılmasına yardımcı olan İçim Laktozsuz Yoğurt, hem ana hem ara öğünlerinde güvenle ve rahatlıkla tüketilebilir. Laktozsuz Yoğurt Ne İşe Yarar? Yoğurt tüketemeyen kişilerin de yoğurdun besin değerinden faydalanmalarını sağlar..
Laktozsuz yoğurt üretiminde yoğurt kültürü ilavesi sırasında eklenen laktaz enzimi ile, süt şekeri (laktoz) glikoz ve galaktoza parçalanmakta ve bu şekerlerin tatlılık dereceleri daha fazla olduğu için tatlılık daha fazla hissedilmektedir. Ek bir şeker ilavesi veya herhangi bir katkı maddesi içermemektedir.
Laktoz karbonhidratı, A, B2, B12, D vitaminleri, kalsiyum, fosfor ve iyot gibi minerallerin, kaliteli hayvansal proteinin temel kaynağı olan sütü 1 yaş sonrasından itibaren yaşam boyu tüm bireylerin tüketmesi gerektiğinin altını çizmek isterim.
Pınar Denge Laktozsuz Yoğurt, laktozsuz özel formülü ile yoğurdun kolay hazmedilmesine yardımcı olur. Laktozu sindirmekte zorlanan kişilerde görülen midede şişkinlik, gaz ve bulantı şikayetlerini azaltmaya yardım eder.
Laktoz ne demek? Kısaca şöyle açıklayalım; laktoz esasında memelilerin sütünde var olan bir karbonhidrat türüdür. Yani hem anne sütünde hem de inek sütünde bulunmaktadır. Her bir insanda farklı etkiye sebep olabilen bu enerji verici madde aslında bir şeker görevi görüyor.
Laktoz, sütün içerisinde bulunan şeker çeşididir. Laktozsuz süt kilo aldırmaz. Diyetinize rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Laktoz sadece hassasiyeti olan kişilere zarar verebilir.
Süt ürünlerinde bulunan laktoz, özellikle yoğurttaki gibi fermente olan laktoz bazı kişilerde şişkinliğe sebep olabilir. Bu durum vücudun su tutmasına, yani vücutta ödem oluşmasına neden olur.
Laktozsuz süt, Dünya genelinde ve özellikle Akdeniz ülkelerinde nüfusunun yaklaşık %70'inde görülen "laktoz duyarlılığı"ndan dolayı, süt içemeyen veya içmekten hoşlanmayanlar için üretilmiş, süt çeşididir.
Diyet menülerinde süt ile hazırlanan tariflerde ya da zayıflama sürecinde süt tüketiminde yarım yağlı süt tercih edilmesi daha verimli olacaktır.
Inek sütü alerjisi olmayan çocuklar 1 yaşından sonra inek sütü tüketebilirler. Laktoz intoleransı olan çocuklar için, piyasada bulunan laktozsuz sütü tercih edin. Laktozsuz süt, inek sütü ile aynı besin değerlerine sahiptir ancak biraz daha tatlı bir lezzettedir.
Laktoz intoleransı oldukça sık görülen bir tablodur. Hatta toplumun %75'inin bu hastalıktan mağdur olduğu düşünülmektedir. Laktoz intoleransına sahip hastalar süt ve süt ürünleri tükettiklerinde ciddi sindirim problemleriyle karşılaşırlar. Bu durum da hastaların yaşam kalitesini ileri düzeyde bozar.
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Normal üretilmiş bir sütte bulunması gereken laktoz şekeri dışındaki tüm besin ögelerine sahip olan laktozsuz süt ile pek çok tarif hazırladık. İlk olarak nefis bir keke ne dersiniz? Laktozsuz süt ile fit kek tarifi MigrosTV'de!
Sütün gaz yapmaması için sütü yeteri kadar tüketmeli fazla tüketmekten kaçınmalıyız. Laktozsuz ve yağsız sütleri tercih etmeliyiz. Sütün içerisine zencefil ya da kakao karıştırılması da sütün gaz yapıcı etkisini azaltan bir uygulamadır.
Yeteri kadar laktaz yoksa süt şekeri laktozun bir bölümü parçalanamaz. Parçalanamayan laktoz kalın bağırsağa geçince ve oradaki bakteriler aracılığıyla parçalanınca da aşırı gaz, kramp şeklinde ağrılar, ishal gibi yakınmalara yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri