Cisimlerin farklı renklerde görülmesinin nedeni yansıttıkları ışık dalgalarının farklı dalga boylarına sahip olmasıdır. Eğer cisim, üzerine düşen ışığı tümüyle soğurursa bu cisimden gözümüze ışık yansımayacaktır. Gözlerimize bir cisimden ışık gelmediğinde bu cismin rengi beynimiz tarafından siyah olarak algılanır.
UV-A ışınları, 315 ila 400 nanometre (nm) arasındaki dalga boylarını temsil eder. Bu ışınlar, siyah ışık olarak da bilinir ve genellikle sahne aydınlatmasında, sahte para tespitinde, tıbbi teşhislerde ve bazı endüstriyel uygulamalarda kullanılır.
Işık olmadığında gözdeki çubuk ve koni hücreleri uyarılmazlar. Bu uyarım eksikliği nedeniyle fotoreseptör hücreler; frekans ve dalgaboyunu ayırt edemezler. Oluşan son algı grimsi ya da karanlık olarak tanımlanan siyahtır.
Diğer tüm renkler, siyah dışındaki ışık yansımalarıdır. Siyah, ışığın yokluğudur. Beyazın ve diğer tonların aksine, saf siyah doğada hiçbir ışık olmadan bulunabilir. Bazıları beyazın bir renk olduğunu düşünür çünkü beyaz ışık görünür ışık spektrumundaki tüm tonları içerir.
Her cisim, yalnızca kendi rengindeki ve kendi rengini oluşturan renklerdeki ışıkları yansıtabilir. Her cisim soğuramadığı renkte görünür. Siyah renkli cisimler, bütün renkleri soğurur. Işığı fazla soğuran cisimler, az soğuran cisimlere göre daha hızlı ısınır.
İlgili 18 soru bulundu
Siyah renk ise tam aksine bütün ışınları emer. Siyah renk üzerinde hiçbir ışın yansımaz, yani aslında siyah bir renk değildir, renksizliktir. Siyah renkli kumaşlar ışığın hepsini tuttuklarından, beyaz kumaşlara göre tenimizi 5 derece daha sıcak tutarlar.
Eğer bunun "sıcaklık hissine" etkisi daha fazla ise, Güneş'ten gelen ışınları geri yansıtmak yerine bedenimizden saçılan ısıyı emecek bir renge ihtiyacımız var demektir. Bu da siyah rengin tanımıdır: Siyah, üzerine düşen tüm renkleri emen cisimlerin rengidir.
Beyaz ışığa yüksek miktarda ve uzun süreli maruz kalmak, retinada toksik strese neden olarak görme performansını olumsuz etkiler. Evlerde, ofislerde ve dış mekânlarda kullanılan beyaz ışık, içerdiği yüksek orandaki mavi ışık nedeniyle insanların biyolojik saatini etkiler ve uyku düzenini bozar.
🔺En az kırılın ışık kırmızı, en çok kırılan mordur. Bunun. sebebi prizmanın değişik renklere, yani farklı frekanslara gösterdiği kırılma indislerinin farklı
UV Işığının farklı türleri nelerdir? En uzun dalga boyuna ve en az zararlı olan UV ışığıdır. Daha yaygın olarak "siyah ışık" olarak bilinir ve birçoğu sanatsal ve kutlama tasarımlarında nesnelerin floresan (renkli bir parlak etki) yaymasına neden olma özelliğini kullanır.
Esasen uzayda her yönde Büyük Patlama'dan arta kalan ışık vardır. Ancak evrenin genişlemesi sebebiyle, kozmik mikrodalga artalan ışıması olarak adlandırılan bu ışığın dalga boyu uzamıştır. İnsan gözü, ışık tayfının mikrodalga kısmında kalan artalan ışımasını algılayamaz.
Tüm bu ön bilgilerden sonra, uzayın siyah olduğu sonucuna varıyoruz, çünkü uzayın kendisi bir ışık kaynağı değil, dolayısıyla uzayın kendisinden gözümüze herhangi bir ışık gelmiyor ve bu durumu beynimiz siyah olarak algılıyor.
Dolayısıyla uzayda ısı enerjisi iletim ya da konveksiyon yoluyla değil sadece ışıma yoluyla yayılır. Sonuç olarak Güneş'ten ya da başka bir yıldızdan yayılan ışınları soğurarak enerji kazanan moleküllerin bulunduğu bölgelerin dışında uzay çok soğuk kalır.
Cisimlerin farklı renklerde görülmesinin nedeni yansıttıkları ışık dalgalarının farklı dalga boylarına sahip olmasıdır. Eğer cisim, üzerine düşen ışığı tümüyle soğurursa bu cisimden gözümüze ışık yansımayacaktır. Gözlerimize bir cisimden ışık gelmediğinde bu cismin rengi beynimiz tarafından siyah olarak algılanır.
Mavi ışık özellikle gözün retina tabakası için toksik olabilmektedir. Mavi ışığa maruz kalmak özellikle retinada fototoksiteye neden olarak yaşa bağlı maküla hastalığına (sarı nokta hastalığı olarak da bilinir) yol açar.
Uyku hormonu olarak bilinen melatonin hormonunun düzenlenmesinde mavi ışığın görevi büyüktür. Gün doğumuyla birlikte güneşten gelen mavi ışık vücudumuzda melatonin hormonunu baskılamaya başlar. Bu sayede vücudumuz günün başladığından haberdar olur.
Işık veya görünür ışık, elektromanyetik spektrumun insan gözü tarafından algılanabilen kısmı içindeki elektromanyetik radyasyon. Görünür ışık genellikle 400-700 nanometre (nm) aralığında ya da kızılötesi ve morötesi arasında 4.00 × 10−7 ile 7.00 × 10−7 m dalga boyları olarak tanımlanır.
390 nm ve daha kısa dalga boyunda olan UV ışıkların insan gözü ve cildine zararlı olduğu bilinmektedir. Tartışma konusu olan 390 nm ve daha uzun dalga boyundaki bizim mor ve mor mavi olarak algıladığımız ışık yayımlarıdır. Tabii dalga boyu uzadıkça zararlı etkileri azalmaktadır.
Işığın tüm renkleri için hız aynı koşullarda aynıdır. Işığın rengine göre hızı değişmez. Ancak prizmaya girdiğinde ışık hızı azlır ve tüm azalma aynı miktarda olur. Işığın cam içindeki hızı 0,67 c kadardır.
Gün boyunca, güneş ışığının rengi de önemli ölçüde değişir. Akşam güneşi daha sıcak bir tonda ışıklar verir, mavi ışıklar azalmış aksine kırmızı ışıklar artmıştır. Kırmızı ışıklar sakinleşmenize yardımcı olur ve sizi yaklaşan uyku aşamasına hazırlar.
Kelvin değeri arttıkça yayılan mavi ışık da doğru orantılı olarak artış göstereceği için beyaz ışık gözlerimizi daha fazla yorar. Kelvin değeri düştükçe ise yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
Banyo aydınlatması
Banyoda kayıp düşme, tıraş olma, makyaj yapma gibi unsurlar nedeniyle beyaz ışık kullanmak idealdir.
Çölde yaşayan insanlar genellikle siyah kıyafetler giyerler, çünkü siyah kıyafetlerin emdiği ısı, derilerine yakın olan havayı iyice ısıtır.
Mavi, renklerin en sakinleştirici olanıdır. Sınırsızlığı ve sonsuzluğu ifade eder.
Bunlar arasında siyah renk ısıyı en çok tutan beyaz renk de ışığı en çok yansıtan renkler olarak biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri