Bebeğin uyuduğu odada mümkünse hiç ışık olmamalıdır. Daha ileriki çağlarda ışık mutlaka gerekli ise düşük watta soluk kırmızı veya turuncu renkte ışık tercih edilmelidir." diye konuştu.
Işığın düşük güçte olmasına dikkat etmelisin. Yüksek güçteki ışıklar, bebeğinin uykuya dalmasına engel olur. Işık göz yormamalı, ortam loş ve sakin olmalı. Bebek odası ışığı ne renk olmalı, dersen sıcak beyaz (sarı) renkte aydınlatmalar kullanman gerektiğini söyleyebiliriz.
Bebeğiniz için ideal uyku ortamı hafif loş ışık, sessiz ve rahat edebileceği ısıda bir odadır. Oda ısısının 21-25 derece arasında olması yeterlidir ve gece uykusuna hazırlık yaparken her hareketinizin huzurlu ve sakin olmasına önem vermelisiniz.
Evin her alanında olduğu gibi bebek odalarında da sıcak beyaz (sarı) renkte aydınlatmaların kullanılması önerilmektedir. Flicker, yani ışıktaki titreşimler, yetişkinlerin bile sağlığını tehdit etmektedir. Bu yüzden bebek odasında minimum titreşim yaratan veya hiç titreşmeyen bir ışık kaynağı seçmeye özen gösteriniz.
Gece mavi ışığa maruz kalındığı zaman, yetişkinler gibi çocuklarında uykuları bozulacaktır. Güzel uyuyamayan hiç bir çocuk istediği kadar yoğun çalışsın, gündüz aldığı bilgileri beynine kalıcı olarak yerleştiremeyecektir.
İlgili 29 soru bulundu
Sarı ışık sakinlik verir, gözü yormaz. Özellikle akşam eve gidince yaşam alanında bu renk ışıklar tercih edilmelidir. Çalışma ortamına doğrudan güneş ışığı gelmesi de doğru değildir.
Dr. Burcu Örmeci, özellikle gelişme çağındaki çocukların gece mavi ışığa maruz kalmamaları gerektiğini belirterek, "Mavi ışığa maruz kalmış çocuklarda bellek oldukça zayıf olur" dedi. Son günlerde üzerinde çok fazla konuşulan mavi ışığın zararlı bir ışık gibi algılandığını söyleyen Doç.
Öte yandan uzmanlar gece lambasının ışığının kırmızı ya da kırmızıya yakın bir renkte olmasını önermektedir. Mavi ya da beyaz ışık veren gece lambalarının uyku düzeni üzerine olumsuz etkileri olduğu da belirtilmektedir.
Gündüzleri aydınlıkta uyutma, yalnızca yenidoğan dönemindeki bebekler için geçerlidir. Bu dönemde bebekler gece ile gündüz arasındaki farkı öğrenmeye başlar. Yenidoğan bebekleri aydınlıkta uyutarak onların gece ve gündüz ayrımını öğrenmeleri noktasında destek olabilirsiniz.
Ali Kutlu, “Melatonin mutlu olmanın altyapısını oluşturan en önemli moleküldür. Melatonini eksik olan insanın mutluluğu da eksiktir. Bu yüzden geceleri yatak odalarında gece lambalarının solgun kırmızı ışık olması tercih edilmelidir. Çünkü bu ışık melatonin salgısını en az etkileyen dalga boyuna sahiptir” dedi.
"Mavi, yeşil ve morun tonları, uykusuzluktan şikayet edenlerin yardımına koşuyor." Yatak odanızın duvarlarının, çamaşırlarınızın ya da panjurların rengini yeşil, mavi veya mor tonlarına değiştirerek özlemini çektiğiniz deliksiz uykuya kavuşabilirsiniz.
LED'ler, floresanlar ve klasik elektrik ampulleri dahil bütün yapay ışıklar uyku düzenini bozabilir. Vücudumuzun biyolojik saati, maruz kaldığımız ışık ve karanlık miktarına göre düzenlenen ritme göre çalışır. Bu, vücudumuzun günlük ritmi yani sirkadyen ritimdir.
Karanlık en iyisi
Melatonin hormonu, karanlığı çok seven bir hormon :) Bu nedenle, bebeğinizin özellikle gündüz uykularında odanın oldukça karanlık olması uykuya geçişini ve uykuda kalmasını kolaylaştıracaktır. Gece de mümkün olduğu kadar ışık kullanmamaya özen gösterilmelidir.
Cep telefonları, bilgisayarlar ve televizyonlar mavi ışık yaymaktadırlar. Mavi ışık zindelik hissine yol açar ve uykunuzu kaçırır.
Melatonin hormonu karanlıkta salgılanmaya başlayan bir hormondur. Gece bu cihazlardan yayılan mavi ışığa maruz kalırsak melatonin hormonunun salgılanması duruyor. Yani vücudumuz hala günün bitmediğini zannediyor. Eğer bu cihazları gece de kullanmaya devam edersek uyku düzenimiz alt üst olmaya başlıyor.
- YouTube. Enerji tasarrufu yapacağız derken göz sağlığınızdan olabilirsiniz! Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
Bebeğinizi yatağına yatırıp ışığı söndürdükten sonra yanında biraz kalıp ninni söyleyerek uykuya dalmasını kolaylaştırabilirsiniz. Ufak ufak hareketlenmelerinde ya da gözünü açtığında hemen müdahale etmeyerek tekrar uykuya dalmasını bekleyebilirsiniz. Böylelikle bebeğiniz kendi kendine uykuya dalmayı öğrenebilir.
Bebeğin odasında sıcaklık 22-23 derece idealdir. Merkezi ısıtma sistemleri nedeniyle hava aşırı kurumuşsa, bebek odasında ıslak bir parça havlunun kurudukça ıslatılarak bulundurulması sorunu çözecektir. Buna rağmen kuruluk nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanırsa, serum fizyolojikli damlalarla burun temizliği yapılabilir.
Uzmanlar göre bebeklerin uyuması için en uygun oda sıcaklığı 20-22 derecedir. Bu dereceyi oda içerisine yerleştirilen termostatlarla rahatça ölçebilirsiniz. Bebek gelişimi devam ettikçe, ortalama 11. aydan itibaren bebekler geceleri vücut sıcaklığını 36-36.5 derecede ayarlamaya başlayacaklardır.
SARI IŞIĞIN KULLANIM ALANLARI NELERDİR? Sarı ışık gözlerimizi daha az yorduğu gerekçesiyle birçok özel kullanım alanına sahiptir. Gözlerimizi daha az yorması ve insanlar üzerinde dinlendirici bir etkiye sahip olması sebebiyle çoğu zaman uyku getirir, insanların uykuya geçiş sürecini hızlandırır.
Özetle, yaşam ve dinlenme alanlarında sarı ışık, çalışma ortamlarında beyaz ışık tercih edilmelidir. Aslında tüketici tarafında renk tercihi genellikle alışkanlıklara göre şekilleniyor. Yani önceden beyaz ışığa alışanlar, evine yeni bir ampul alırken de beyaz ışık tercih ediyor.
Yatak odasında kullanılmaması gereken renklerin başında kırmızı, mor, turuncu gibi enerji veren renkler gelmektedir. Zihni harekete geçiren bu renkler uykuyu olumsuz manada etkileyerek uyku kalitesinin düşmesinde etkili olabilir!
Kalınlaşmış cilde nüfuz ederek cilt hücrelerini güçlendirmeye destek olan kırmızı ışık, cilt kuruluğunun önlenmesi ve aknenin tahrip ettiği cilt dokularının onarımında rol oynuyor. Kırmızı ışığın insan sağlığındaki olumlu etkilerini göz önünde bulundurarak, yatak odasında rahatça kullanılmasını öneriyoruz.”
Demirci, özellikle çocukların mavi ışıktan korunması gerektiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi: "Doğal olarak mavi ışık en çok çocuklara zararlı. Çünkü biz doğduğumuzda gözümüzdeki merceğimiz saydam cam gibidir. Ama yaşla beraber mercek rengini değiştirip matlaşarak gözlerimizi korumaya başlar.
Bir LED lamba sadece gözle görülemeyen morötesi ve kızılötesi gibi ışınlar yaymaz; bu nedenle göze zararlı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri