Yeşilçam Sokağı, İstanbul'un Beyoğlu semtinin Taksim'e yakın kısmında yer alan bir sokak. 1980 öncesi dönemde film şirketlerinin çoğunluğunun yazıhaneleri bu sokakta bulunduğu için, Türk sineması kısaca Yeşilçam diye anılmaya başlamıştır.
Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.
Yeşilçam ismi Türk sinemasına, İstanbul' un Beyoğlu semtinde Taksim' e yakın bir alanda bulunan Yeşilçam sokağı, 1980 öncesinde tüm film şirketlerinin yazıhanesinin bulunduğu bir sokak olması neticesinde girmiştir. Kısacası Türkiye'nin Hollywood'u Yeşilçam olmuştur.
YEŞİLÇAM'IN KURUCUSU: OSMAN FAHİR SEDEN
Kemal Seden'in oğlu olarak sinemanın tam ortasına doğdu. Önce Ömer Lütfi Akad'a Kanun Namına filminin senaryosunu yazarak "sinemacılar dönemi"nin kurucularından oldu.
Evren; Fuat Uzkınay'ın “Ayastefanos Abidesinin Yıkılışı” (1914) adlı filmini Türkiye'de sinemanın başlangıcı saymakta ve çevrilen ilk Türk filmi demektedir.
İlgili 37 soru bulundu
1922 - 1950 Yılları Arasında Türk Sineması
Sinemanın Türkiye'de yerleşiklik kazanması süreci ise 1922'de çekilen "Ateşten Gömlek" adlı filmle başladı. Muhsin Ertuğrul'un Halide Edip Adıvar'ın romanından uyarladığı yapım, Kurtuluş Savaşı'nı konu alan ilk film oldu.
Auguste ve Louis Lumière kardeşler 28 Aralık 1895'te gerçekleştirdiği toplu film gösterimi ile tarihte ilk defa birden fazla bireyin bir arada film izleme deneyimini yaşamasını sağladılar. Gösterilen ilk film ise “Bir Trenin La Ciotat Garına Varışı” isimli yapıt oldu.
Halıcı Kız, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul'un üstlendiği, 1953 yapımı Türk filmidir. 87 dk. Türk sinema tarihinin ilk uzun metrajlı renkli ilk filmidir ve sponsor desteğiyle çekilmiş ilk filmidir.
Sinemanın ilk renkli filmi ise 1908'de Smith'in “A Visit to the Seaside” yapımıydı. Ancak bu iki aşamalı renklendirme tutarlı renk spektrumu gerçekleştiremiyordu. Yıl 1917'de kendi iki renkli filtresini oluşturan Tecnicolor şirketi 1932 yılına gelindiğinde üç filtreli renklendirmeyi tanıttı.
Bu yüzden ilk düzenli film gösterileri oldukça gecikerek 1908 yılında gerçekleştirilmiştir. Halkın sinemaya gösterdiği rağbeti göz önüne alan Weinberg, 1908'de, Türkiye'deki ilk sinema olan Pathé Sineması'nı yaptırdı. Bunu Beyoğlu'nda yapılan "Palas Sineması", "Majik Sineması" gibi salonlar izledi [17].
27 Aralık 1916: Türkiye sinemasının ilk yıldız oyuncusu, kadın yönetmeni ve yapımcısı Cahide Sonku doğdu.
1950'lerle birlikte, Türk Sinemasında yeni bir dönem başlar, bu, Yeşilçam sineması Dönemidir ve 80'lere kadar egemendir, sonrasında tam bitmese de farklı bir konumda, görünüşte geriden, alttan alta gene yaşamını sürdürmektedir. 1950'lerle başlayan iki gelişme sinema alanına damgasını vurur ve Yeşilçam'ı var eder.
Yeşilçam: Bir Sinema Hayvanı, tozpembe gözüken Yeşilçam sinemasının perde arkasında yaşananları konu ediyor. Kendisine fazlasıyla güvenen, "bir film yaparım, hastalar iyileşir, mevsim değişir” diyen uslanmaz âşık Semih Ateş'e odaklanılan dizinin senaristliğini Levent Cantek ile Volkan Sümbül üstleniyor.
Sanatseverleri İstiklal Caddesi'nde ağırlarken yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle geçtiğimiz günlerde perdelerini kapatan salon gösterimlerini artık “AKM Yeşilçam Sineması” olarak sürdürecek.
İtalyan asıllı Fransız film kuramcısı Ricciotto Canudo sinemayı, "yedinci sanat" olarak tanımlamış ve ilk sinema 1895 yilinda cekilmisitr.
Türkiye'de çekilen ilk İlk Türk filmi Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı, ilk Türk Sinemacısı Fuat Uzkınay tarafından, 14 Kasım 1914'te, Yeşilköy, İstanbul'da çekilmiştir.
Yönetmenliğini İhsan İpekçi ve Muhsin Ertuğrul'un yaptığı, Türk Sineması'nın ilk sesli filmi “İstanbul Sokaklarında”, ilk kez 1 Aralık 1931'de gösterildi. Film, aynı kadına âşık olan iki kardeşin başından geçen olayları anlatır.
Dünyanın İlk Renkli Filmi! Dünyanın ilk renkli sinema filmi 110 yıl aradan sonra bu hafta gün yüzüne çıktı. İngiliz mucit Edward Raymond Turner tarafından çekilen görüntülerde papağan, japon balığı ve ayçiçekleriyle oynayan çocuklar gibi renkli görüntüler bulunuyor.
Ertem Eğilmez'in kendi eseri de olan bütün bir Yeşilçam kültürünü ve bütün abartı, yapay, sorunlu taraflarını hicvettiği 1988 tarihli Arabesk filmi de bir Yeşilçam'ın sonu filmi olarak değerlendirilir.
Yeşilçam, yönetmenliğini Çağan Irmak'ın yaptığı, senaryosunu Volkan Sümbül ve Levent Cantek'in yazdığı bir dönem dizisidir. BluTV platformunda yayınlanan dizi, 1960'lı yılların Yeşilçam'ını konu almaktadır.
Film şirketlerinin yazıhanelerinin çokça yer aldığı İstanbul Beyoğlu'nun bir semti olan Yeşilçam Sokağı'ndan dolayı eski türk filmlerine yeşilçam denilmiştir. Eski filmler için Yeşilçam, Türkiye'nin Hollywood'u demekti ve dönemine damga vuran sanatçıların geçtiği, yetiştiği ve keşfedildiği bir sokak.
İşte tarihteki ilk sinema filmi böyle çekildi. Adı da “Trenin La Ciotat Garına Gelişi”ydi. Büyük bir mucizeye imza atan Fransız Louis ve Auguste Lumiere kardeşlerin eseri, tarihe adını altın harflerle yazdıran bu filmin halka açık gösterimi 28 Aralık 1895'te Grand Cafe'de yapıldı.
ımdb'nin istatistiklerine göre; 271.854'tür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri