Nedensel bir hipotez, iki değişken arasındaki bir ilişkiye dair geçici bir bildirim veya test edilecek bir önermedir.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir. Bilimsel bir ifadenin hipotez kabul edilebilmesi için sınanabilmesi gerekir.
Mantıksal hipotez: Sadece mantık ilkelerini içeren hipotezdir. İstatistiksel hipotez: İstatistiksel olarak doğrulanabilecek bir hipotez istatistiksel hipotez olarak adlandırılır. Doğru veya yanlış kavramları yerine sonuç istatistiksel veriye bağlanır.
Hipotez, sınırlı kanıtlara dayanan ve daha fazla araştırma ve teste açık olan belirli bir olgu için önerilen bir açıklama veya tahmindir. Psikoloji alanında araştırmacılar, çalışmalarını yönlendirmek ve insan davranışının ve zihinsel süreçlerin çeşitli yönlerini anlamak için hipotezler geliştirirler.
Basit hipotez: İki değişken arasında birinin bağımlı değişken veya neden olduğu ve diğerinin bağımlı değişkene veya etkiye sahip olduğu hipotezidir. “Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir.
İlgili 33 soru bulundu
Karmaşık hipotez, bir önceki hipotez türüne göre benzer bir hipotez türüdür. Karmaşık hipotez, iki ve üstü bağımsız değişken ile iki ve üstü bağımlı değişkenin arasındaki bağlılığı ve ilişkiyi gösteriyor.
Bir hipotez sadece bir tahmin değildir - mevcut teorilere ve bilgilere dayanmalıdır. Ayrıca test edilebilir olmalıdır, yani bilimsel araştırma yöntemleriyle (deneyler, gözlemler ve verilerin istatistiksel analizi gibi) onu destekleyebilir veya çürütebilirsiniz .
Bir teorinin ilke ve kabulleri ve olgusal birikiminden mantık kuralları çerçevesinde indirgeme yaparak belirli bir durumda yapılacak bir ya da bir dizi ölçümü öngören bir önerme ortaya çıkarırsak, bu hipotezdir. Kısacası hipotez, araştırma odaklı, yani ölçülebilir ve geçici bir teorik çıkarımdır.
Sıfır hipotezi (null hipotez), test edilen iki grubun arasındaki farkın önemli olmadığını savunur. Örneğin, A sınıfı ve B sınıfı adında iki sınıf olduğunu düşünelim. Bu sınıflardaki öğrencilerin not ortalamalarının farklı olup olmadığını test etmek isteyelim.
Sıfır hipotezi (H0 ile gösterilir) farksızlık hipotezi veya eşitlik hipotezidir; iki grup ortalaması arasında bir fark olmadığı veya iki grup ortalamasının birbirine eşit olduğunun kabulüdür. Sıfır hipotezi her araştırmada aynıdır, tektir.
Hipotez, bir tahmin yöntemi, henüz test edilmemiş bir şeye cevap bulma girişimi, sınırlı kanıta dayalı bir fikir veya öneridir. Çoğu durumda bu, iki değişken (veya daha fazlası) arasında ilişki önermeyi gerektirir: bağımsız değişken (yapılan değişiklik) ve bağımlı değişken (ölçüm).
Hipotezin Bilimsel Araştırma için Önemi. Galileo tarafından ortaya atılan daha sonra bilim insanları tarafından geliştirilen bilimsel yöntemin önemli temel noktalarındandır. Olaylar arasında ilişki kurma, olguları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli olabileceği düşünülen önermelerdir.
Hipotez, bilimsel olarak çözülmeyi bekleyen sorunların çözülebilmesi için ortaya attığımız varsayımlara veya tahminlere denir. Teori ise olayları sistemli ve bilimsel bir şekilde açıklayan kurallar, yasalar bütünü olarak tanımlanır.
Bilimsel anlamında hipotez sözcüğü, teori ile ilişkilendirilerek kullanılır. Teoriler doğruluğu kanıtlanmış bilgiler olarak tanımlanır ve genellikle deneylerin ve gözlemlerin sonucunda elde edilen verilere dayalıdır. Varsayım ise, deneylerle yeteri derecede doğrulama olmamış ama doğrulanacağı düşünülen önermelerdir.
"Gözlemler sonucu hipotezler geliştirilir, hipotezler ispatlanınca teori olur, teoriler daha da ispatlanıp daha fazla kişi kabul edince kanun olur." şeklinde özetlenebilecek söz konusu hiyerarşi, uzun yıllar boyunca okullarımızda okutulmuştur.
Eğer bilimsel bir karşılık taşıyorsa veya uygulamada yanlış olan bir şeyler söz konusuysa hipotez kısa süre içerisinde çeşitli camialar tarafından geçerli görülür. Hipotez kurmada temel amaç evreni daha iyi anlayabilmek, var olan problemlere çözüm geliştirebilmek ve olayları bilimsel çerçevesi içerisinde açıklamaktır.
İki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi öngören bir iddiadır.
Hipotez ispatlanırsa teori olur. Yasa doğruluğu kesin olarak (her şekilde) kanıtlanmış durumlardır.
Tek yönlü hipotezler ise gözlenen özellik ya da özellikler açısından gözlem birimleri arasında manidar bir farkın yokluğunun yanı sıra varlığı durumunda hangi birim ya da birimler lehine bir fark olduğunun test edilmesine yönelik olarak kurulan hipotezlerdir.
Hipotezlerin deneyle elde edilebilen anlamları olmalıdır. Ampirik (gözlenebilir) nesnelere dayanmalı ve olgusal bir ilişkiyi dile getirmelidir. Örnek: Kötü ana baba, kötü eğitim sistemi vb. gibi değer yargılarını içeren kavramlar hipotezlerde yer almamalıdır. Reddedilmesi imkânsız hipotezler dile getirilmemelidir.
1) HİPOTEZLERİN BELİRLENMESİ: Popülasyon parametresine genellikle belli bir değer atanır ve bu öne sürülen temel iddia sıfır veya farksızlık (null) hipotezidir. Bu hipotez sıfır/başlangıç hipotezi olarak da bilinir.
6.1.
Kontrol hipotezi adından da anlaşılacağı gibi kontrol edilebilir olmalı, bir karşıtı olmalı ve bir anlam taşımalıdır. Yapılan kontrol sonucunda bu hipotez reddedilirse karşıt hipotez kabul edilir. İstatistik hipotezler üzerinde çalışılan örnekten elde edilen verilerin durumları ile ilgilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri