Ameliyata bağlı yara iyileşmesi 2-3 hafta gibi bir sürede tamamıyla iyileşse de ameliyat sonrası istenmeyen bazı idrar kaçırma ve sertleşme problemi gibi yan etkiler ömür boyu sürebileceği gibi 6ay veya 1 yıl sonra kısmen düzelebilmektedir.
Ameliyatı sonrasında iyileşme süreci içindeki hasta ilk bir haftalık dönemde araç kullanmamalıdır. Ayrıca kasık bölgesini zorlayacak bisiklet sürmek, egzersiz yapmak, at binmek gibi faaliyetlerden 6 ay uzak durmaları gerekir.
Prostat ameliyatı sonrası kanama olması, prostat ameliyatı sonrası ağrı gibi bazı komplikasyonlar oldukça yaygın olarak görülür. Bunun yanında ameliyat bölgesinde enfeksiyon belirtileri takip edilmesi de önerilir.
Kapalı prostat ameliyatı kaç günde iyileşir? Kapalı prostat ameliyatları hızlı iyileşme sağlar. Hasta yaklaşık 3-5 gün sonra normal hayatına dönmeye başlar.
Özetle, prostat kanseri ameliyatı sonrası normal yaşama dönüş, ameliyatın açık ya da kapalı yöntemle yapılıp yapılmadığına göre değişir. Açık ameliyat yapılan hastalarda sondanın çıkarılması ortalama 21 gün iken robotik cerrahide 5. gün sonda alınabilir. Sondası alınan hasta artık normal hayatına dönebilir.
İlgili 19 soru bulundu
İdrar sıkışması, gece idrar yapma için uyanma, idrar yapma hızında azalma, idrar yapamama ve bazen de idrar kaçırma erkeklerde en sık saptanan idrar yolları şikayetleridir.
Hastaların %20'sinde idrar kaçırması kalıcı olarak kalır. Ameliyat sonrası 2 ay boyunca idrar yaptıktan sonra ağrı ve yanma hissedebilirsiniz; sık sık tuvalete gitme ihtiyacınız olabilir. Ameliyat sonrası genellikle 35-40. Günlerde iş hayatına geri dönebilirsiniz.
Yukarıda belirttiğimiz gibi prostat kanseri ameliyatı sonrası idrar kaçırma sık görülür. Bu durum genellikle geçicidir. Hastaların çok büyük kısmında ameliyattan üç ay sonra bu sorun tamamen ortadan kalkar.
Bu parçalar, idrar kanalınızdan dökülmektedir. Ameliyattan sonra da bu parçaları bir süre düşürmeye devam edebilirsiniz. Sonda ne zaman çıkar? Sonda, genellikle ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde çıkartılır.
Cerrah bu yöntemde karnın alt kısmından kasık kemiğine kadar bir kesi açar. Bu kesiden müdahale edilerek prostat ve etrafındaki dokular çıkartılır. Ancak prostat kapsülü yerinde bırakılır. Sonrasında hastaya sonda takılır ve açılan kesi kapatılarak operasyon sonlandırılır.
ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nden Siobhan Phillips, prostat kanseri tedavisi gören 51 binden fazla kişinin verilerini incelediklerini ifade ederek haftada 3 saat yürüyüşün bu hastalarda tedavi sonrası sık sık görülen yorgunluk, depresyon, fazla kilo ve idrar kaçırma gibi şikayetleri önemli oranda azalttığını ...
Prostatın tamamen çıkarılması durumunda ortalama bir sene içinde hasta yeniden idrar tutma fonksiyonlarını kazanır.
HoLEP nedir? (Holmium Lazerle Prostat Enükleasyonu)
Prostat dokusunun tamamını temizleyip dışarı alabilen kapalı bir işlemdir. Büyük prostatlarda açık cerrahiye benzer sonuçlar veren konforlu bir yöntemdir. Günümüzde prostatın cerrahi tedavisinde altın standart tedavi olarak kabul edilmektedir.
Kapalı bir prostat ameliyatı 1 saatte tamamlanıyor. Sonra odaya çıkarılıp hastaya sonda takılıyor Ameliyat tekniğine ve hastanın durumuna göre sonda 1 - 3 gün arasında takılı kalıyor. Hastanede kalış süresi de sondanın durma süresiyle aynı. Sonda alındıktan sonra hasta rahat idrarını yapınca taburcu ediliyor.
Özellikle, bazı hastalarımızda, barsak hareketliğinin hızla yerine gelemeyeceğini akılda tutarak ameliyat sonrası 3-4 gün süre ile ağır gaz yapıcı gıdaları yemek ve içecekleri tüketmekten kaçınınız. Sebze, haşlama, muhallebi, patates püresi, çorba gibi hafif yiyecekleri ve sıvı olarak da sadece su tüketiniz.
Hasta genel anestezi ile uyutulur ya da belden spinal veya epidural anestezi uygulanır.
Kapalı prostat ameliyatı ne kadar sürmektedir? Kapalı prostat ameliyatı yaklaşık 2 saat sürer. Prostat kanseri ameliyatı sonrası cinsel ilişki durumu nasıl olmaktadır? Prostat kanseri ameliyatı sonrası cinsel ilişki ameliyatın şekline göre değişir.
Ameliyattan yaklaşık 30 gün sonra iyileşme gerçekleşebilmektedir. Süreç içerisinde doktor tarafından belirtilen hususlara dikkat edilmesi ve yaşantının buna göre belirlenmesi gerekmektedir.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, kesik kesik idrar yapma, idrarda yanma, ağrı, menide kan, bel ve kalça ağrılarıdır. Prostat kanserinde erken tanı ve tedavi ile hastalar kanserden tamamen kurtulabilirler.
Prostatın mekanik sıkıştırması sonucu en büyük hasarı mesane ve böbrekler görür. Tıpkı bir su hortumun ucunun tıkanması gibidir, hortumun gerisinde basınç artar, idrar geri tepmeye başlar, bunun sonucunda da mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
Çoğu hastada karın bölgesine bir ya da iki adet dren konmakta ve bunlar birkaç gün ile bir-iki hafta arasında bu bölgede bırakılmaktadır. Bu şekilde iyileşme döneminde deri altında birikmesi muhtemel sızıntıların emilip dışarı alınması sağlanmaktadır.
Prostat kanseri ameliyatında prostat kapsülü ve meni yolları ile beraber tümüyle çıkarılır. Daha sonra mesane ve penis içerisine ilerleyen üretra denilen idrar kanalı birbirine anastomoz (birleştirme) yapılarak işlem sonlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri