Nedîm, Lâle Devri'nin bir şairi olarak, yaşadığı dönemin tüm özelliklerini ve zihniyetini sanatına yansıtmış bir şairdir. 18. asırda yaşayan Nedîm, mahallîleşme akımının edebiyatımızdaki en büyük temsilcisi sayılır.
Mahallileşme akımı ile yazılan eserlerin günlük konuşma dilinde yazıldığını söylemek mümkün olmaktadır. Özellikle eserlerde atasözlerine ve deyimlere yer verildiği de bilinmektedir. Bu akımın temsilcileri arasında Cezeri Kazım Paşa, İvazpaşazade Atayi, Sarıca Kemal ve Nedim gibi şairler yer almaktadır.
Divan şairi olan Nedim Lale devrinde yaşayan biridir. Dolayısıyla yaklaşık olarak 17.yy sonu ve18.yy başlarında yaşadığı söylenebilir. Yaşadığı dönemde kaside, gazel, koşma, murabba, müstezad gibi Divan edebiyatını temsil eden yazı türlerine ait eseri vardır.
Türk-i Basit adıyla da bilinen mahallileşme akımı, 16. yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıktı. Öncüleri arasında gerçek adı İsa olan Necati Bey ve Şeyhülislam Yahya Efendi yer alır. Bu akıma Türk-i Basit denmesinin en büyük nedeni divan edebiyatını Farsça ve Arapça mazmunlarından arındırmaktır.
Divan edebiyatının Sebk-i Hindî tarzının öncülerindendir.
İlgili 30 soru bulundu
Türkî-i Basît, 16. yüzyılın ilk yarısında Tatavlalı Mahremi ve Edirneli Nazmî tarafından temsil edilen bir edebiyat akımı olarak kabul edilmiştir. Bu görüşü ilk kez Fuat Köprülü ortaya atmıştır.
Aynı zamanda şiirlerinde İstanbul'a yer vermiş, İstanbul'a olan aşkını sık sık dile getirmiştir. Divan şiirinde İstanbul'u belki de en güzel betimleyen şairdir. Şiirlerini kıvrak ve yalın bir dille kaleme almıştır, aruz kalıplarına bağlı kalmamıştır. Aynı zamanda Divan Edebiyatında şarkı türünün en önemli şairidir.
İncelenen Nedîm Dîvânı'nda 42 kaside, 87 kıta, 13 nazm, 3 mesnevi, 44 musammat, 164 gazel, 2 müstezad, 11 rübai, 23 müfred veya matla, 5 Arapça şiir, 39 Farsça şiir bulunmaktadır.
Mahmud Nedim Paşa (d. 1818 - ö. 14 Mayıs 1883), Abdülaziz saltanatında 2 değişik dönemde toplam bir yıl yedi ay on bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.
18. asırda yaşayan Nedîm, mahallîleşme akımının edebiyatımızdaki en büyük temsilcisi sayılır. Kısaca yerli unsurların, gelenek ve görenekler ile halk söyleyişlerinin, deyim ve atasözlerinin edebiyatımıza girmesi olarak nitelendirilen “mahallîleşme”, Nedîm ile zirveye taşınır.
Bu akımın 18. yüzyıldaki en önemli temsilcisi Divan edebiyatının son ve en büyük şairi Şeyh Galip'tir.
Sebk-i Hindî kavramı, genel olarak XVI. ve XVIII. yüzyıllar arasında (Örfî'den Bîdil'e kadar) Hindistan'da İran şiiri tesirinde gelişen şiir anlayışını ifade etmektedir. Bu şiir anlayışının en karakteristik yönü, orijinal anlamlar ve kullanılmamış, yeni imajlardır.
Lirik şiir, Türk edebiyatında da en çok kullanılan şiir türlerinden biri olmuş; Divan edebiyatında (Fuzuli, Nedim, vb.), Halk tasavvuf edebiyatında (Yunus Emre, vb.), din-dışı Halk edebiyatında (Karacaoğlan, vb.)
İstanbul. Devriyle özdeşleşen bir şair olarak bilinen ve Lale Devri'nin ruhunu eserlerine yansıtan şair Nedim'in vefatının üzerinden 290 yıl geçti. Asıl adı Ahmed olan İstanbullu şairin 1681'de doğduğu tahmin edilmektedir.
Nedîm Divanı: Nedîm'e asıl şöhretini kazandıran eseri, divanıdır. Şairin hayattayken divan tertip edip etmediği bilinmemektedir. Nedîm Divanı kullanılan nazım şekilleri bakımından klasik divan tertibine uymaktadır.
Onun şiirlerinde Türkçe'nin güzelliği, Osmanlı zevk ve yaşama üslûbunun nahif çizgileri görülmektedir. Daha önceki şairlerin tasavvufî derinlik ve zihnî tasarruflara dayalı ustalık merakları yerine her şeyin kendiliğinden olduğu intibaını veren bu üslûp nazîrelerinde, tahmîs ve taştîrlerinde daha açık biçimde görülür.
Divan şiirinin XVIII. yüzyıldaki en önemli temsilcilerinden biri ola- rak kabul edilen Nedim, kendine özgü üslup geliştirebilmiş şairlerdendir. Onun şair olarak tanınıp ilgi görmesi III. Ahmet döneminin başlarıdır.
Divan edebiyatına yeni bir ses getiren Nedim, Lâle Devri'nin en önemli şairidir. Nedim, şarkılar, gazeller, kasideler kaleme almış; eserlerinde daha çok aşk ve şarap konularını işlemiştir. Şüphesiz bunda, dönemin aşk, şarap, zevk ve eğlence ortamlarında bulunmasının etkisi çoktur.
Nedîm'e haklı şöhretini kazandıran eseri. Klasik divan tertibine uymakla birlikte içerdiği şiir sayısı bakımından Bâkî (ö. 1008/1600), Fuzûlî (ö. 973/1556)) ve Şeyh Gâlib ((ö.
Nedim'in bu şarkısı Rakım Elkutlu tarafından Hüseynî makamında ve Arif Sami Toker tarafından Mahur makamında (Güngör 1981: 672) bestelenmiştir.
İlk defa 1921'de Mehmed Fuad Köprülü tarafından Tevhîd-i Efkâr gazetesindeki makalesinde, daha sonra 1928'de kitabında (bk. bibl.) bahsedilerek tanımlanan Türkî-i basît tabiri, divan edebiyatında Arapça ve Farsça kelime ve terkiplere fazla yer vermeyerek sade bir Türkçe ile şiir yazma akımı için kullanılmıştır.
“Hikemî Şiir” veya “Hakimâne Şiir” ise düşünceye ağırlık veren, amacın okuyucuyu uyarmak, düşündürmek ve aydınlatmak olduğu, daha doğru bir ifadeyle insana doğruyu, güzeli göstermeye yönelik görüş bildi- ren didaktik içerikli şiire denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri