Çabuk kelimesinin eş anlamlısı 'süratli' ve 'hızlı' olarak karşımıza çıkmaktadır. Tabii anlama bağlı olarak ayrıca aceleci, acele ve tez kelimeleri de duruma bağlı olarak değerlendirilebilmektedir.
Bu kapsamda çabuğun zıt anlamı olan kelimeler iki tane olup yavaş ve aheste kelimeleridir. Yavaş ve aheste kelimeleri çabuk kelimesinin tam tersi yani karşıt anlamında kullanılan sözcüklerdir. Bu yüzden günlük hayatta çabuk kelimesinin zıttı yani karşıtı olarak yavaş ve aheste kelimeleri kullanılabilir.
Hızlı sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler çabuk, dizi, seri ve tez sözcükleridir. Bu kelimeler birbiri yerine kullanılabilir.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında çağrı eş anlamlısı, 'davet' olarak geçmektedir. Farklı cümlelerde yapıya uygun olarak çağrı kelimesi yerine davet sözcük kullanılabilir.
"ÇABA" kelimesinin eş anlamlısı ise; "GAYRET"tir.
İlgili 39 soru bulundu
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında çaba kelimesinin eş anlamlı karşılığı olarak 'gayret' değerlendirilmektedir. Okunuşu ve yazılışı farklı olan bu iki kelime aynı şekilde anlam üzerinden ifade edilmektedir. Çaba kelimesinin eş anlamlısı olarak 'gayret' sözcüğünü değişik şekillerde kullanabilirsiniz.
Gayretin Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Gayretin eş anlamlısı Çaba kelimesidir ve bu nedenle de birbirleri yerine kullanılmaktadır. Eş anlamlı kelimeler aynı anlama gelen fakat farklı yazılan kelimelerdir bu nedenle de birbirleri yerine kullanılırlar.
Çehre Eş Anlamlısı Nedir? 1- Yüz: Yüz kelimesi, cümle içinde çehre sözcüğünün yerine kullanılabilir.
Yıllar sonra bu sırt dayanan taşın ismi "arka-taş" iken arkadaş şeklinde yerleşmiş, bugün de iletişim içinde olunan ve samimiyetine güvenilen kişilere verilen isimdir. Arkadaşın eş anlamlıları ise bacanak, dost, eş, tomdaş, yoldaş sözcükleridir.
"Elbise eş anlamlısı nedir?" sorusuna verilecek cevapları "kıyafet, giysi, esvap, libas, urba, giyecek" şeklinde sıralayabiliriz.
SORU EŞ ANLAMLISI
Soru sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler istifham ve sual sözcükleridir. Bu kelimeler birbiri yerine kullanılabilir.
Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte Mutlu kelimesinin eş anlamlısı (anlamdaş) olarak yer alan sözcükler şöyle, Ongun. Saadetli. Bahtiyar.
CİMRİ EŞ ANLAMLISI
Cimri sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler dar, değersiz, eli sıkı, hasis, iyice, katı, kısmık, nekes, pinti, sıkı ve varyemez sözcükleridir. Bu kelimeler birbiri yerine kullanılabilir.
Özlem kelimesinin eş anlamlısı Türk Dil Kurumu'na göre 'hasret' sözcüğü üzerinden ele alınıyor. Hem özlem kelimesini hem de hasret sözcüğünü yazılışları farklı olsa dahi aynı anlam üzerinden cümle içerisinde değerlendirebilirsiniz.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Fakir kelimesinin eş anlamlısı 'yoksul' ve 'fukara' olarak bilinmektedir. Her iki kelime de aynı şekilde fakir sözcüğü ile eş anlamlı şekilde kullanılabilir.
Öğrencilerin okuduğu alana ise okul denir. Aynı zamanda okul kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre, 'mektep' eş anlamlı sözcüğü üzerinden de değerlendirilmektedir.
İlk eş anlamlısı üzüntü ve ızdıraptır. Diğer eş anlamlıları ise şunlardır; keder, elem, ağrı, eziyet ve derttir.
Sima, hem yüz hem de şahsiyet anlamına gelir. Suret ve surat, yüz anlamında kullanılır. Vech yüz, vecahet yüz güzelliği manasına gelir. Farsça kökenli çehre kelimesi de yüz ile eş anlamlıdır.
Kainat, evren ve dünya sözcükleri cihan sözcüğüyle aynı anlamı taşıyan kelimelerdir. Cihan Eş Anlamlısı Nedir?
İhtiyar kelimesinin eş anlamlısı "Yaşlı"dır. Aynı anlamı ifade etmekte olan bu kelimelerden İhtiyar Arapça kökenli iken Yaşlı kelimesi ise Türkçe'dir. İki kelime de; Yaşlı, kocamış olan, pir (kimse), genç karşıtı olarak tanımlanır.
Akıllı kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan eş anlamlı (anlamdaş) sözcükleri; Akil. Uslu.
Rüzgar ve yel kelimeleri birbirlerinin eş anlamlı ifadeleri olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda rüzgar ve yel birbirleri yerine kullanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri