Nefes açlığı hastalığı için yapılması gereken en doğru çözüm ise daima temiz hava almak ve nefes egzersizleri yapmaktır. Bununla birlikte doktorun verdiği ilaçları da kullanarak bu hastalığı kolayca atlatabilirsiniz. Psikolijik bir durum olduğunu düşünüyorsanız İzmir Psikolog ve Danışma Merkezimizi arayabilrisiniz.
Hareketsizlikten doğan balgamı atamamak nefes darlığını artırır. Buna yönelik fizik tedavi ve medikal tedavi uygulanır. Nefes darlığında solunum tedavileri planlanabilir. Nefes darlığında özellikle astım ve KOAH söz konusuysa buna yönelik inhalasyon ilaçlarıyla tedavi uygulanır.
Adaçayı, zencefil, karabiber çayı ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı nefes darlığına iyi gelir. Soğan ve bal uygulaması gibi farklı karışımlar hazırlayarak da nefes darlığını azaltmak ya da tamamen yok etmek mümkün.
Nefes darlığı, nefes açlığı, derin nefes alamama hissi ve çarpıntı anksiyetenin en sık karşılaşılan belirtilerindendir. Fiziksel muayenelerinde herhangi bir sorunları olmayan kişilerin bu belirtileri anksiyete ile açıklanabilir.
Genellikle oldukça yorucu ve endişelendirici bu durum, anksiyetenin çıplak ve şiddetli hissedilmesiyle ilgilidir. Kişiler bazen, kendilerini ve çevrelerini farklı algılayabilir. Bu durum genellikle 10-15 dakika kadar sürer.
İlgili 43 soru bulundu
Nefes Açlığı (Darlığı) İlaçları
Farklı sebeplerden ötürü meydana gelen bu rahatsızlık, astım, kalp krizi, kalp yetmezliği ve tansiyon düşüklüğünden dolayı görülebilir. Kişinin fenalık geçirmesine neden olan nefes açlığı sorunu aynı zamanda yaşlılıktan ötürü de olabilir.
Nefes darlığı gibi bir problem söz konusu ise öncelikle kardiyoloji bölümüne gidilir.
Kronik kaygı, panik bozukluk ve travma sonrası stres bozukluğu teşhisi konan kişiler sıklıkla aşırı derecede iç çeker. Çok sık iç çekme romatoid artritli kişilerde depresif semptomlarla da ilişkilidir. Bunun nedeni iç çekmenin kısa vadeli rahatlatıcı etkileri olabilir.
Nefes darlığı ve çarpıntı anında bireyler nefessiz kaldığını hissederler. Kalabalıkta ve kapalı alanda durmak istemezler. Nefes almayla ilgili dikkatte artış, derin nefes alamamak, kendini dinlemek gibi altta yatan anksiyete bozukluğu psikolojik nefes darlığı ve çarpıntıyı işaret eder.
Günde bir fincan papatya çayı ya da kuşburnu içmek göğüs ağrılarına ve nefes darlığına iyi gelir. Nefes açmak için düzenli aralıklarla nane çiğnemek de işe yarayabilir. Nanelerin taze olmasına özen gösterilmeli, yemeklerde ise kuru nane kullanılmalıdır.
Nefes açıcı ilaçlar: Kullandığınızda hızla etki ederek havayolundaki kasları gevşeten ve buna bağlı nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste baskı hissi gibi belirtileri gideren ilaçlardır. Bazıları gerek olduğunda, bazıları düzenli kullanılırlar. Beta agonistler, antikolinerjik ilaçlar ve teofilin bu gruptandır.
İlaç tedavisinde iki grup vardır; bunlar inhalasyon yoluyla kullanılan steroidler (kortizon) ve nefes açıcı ilaçlardır. Nefes açıcı ilaçlar hava yollarını genişleterek nefes darlığını azaltırlar. Üç grup nefes açıcı ilaç bulunmaktadır.
Özellikle ani başlayan nefes darlığı sorununda mutlaka acil tıbbi yardım alınmalıdır. Kronikleşen nefes darlığı şikayetlerinde ise Göğüs Hastalıkları uzmanına gidilmelidir. Sorunun kalpten kaynaklı olması durumunda devreye Kardiyoloji uzmanı girer.
Hem iş hem de gündelik hayatta karnınızın uzun süre tok kalmasını sağlayacak lezzetli yiyecekler arasında; kivi, sütlü kahve, yulaf kepeği, yeşil kabak, brokoli, beyaz lahana, yumurta, tarçın, badem, süt ve kara buğday yer alır.
ANİ GELİŞEN NEFES DARLIĞINA DİKKAT
Örneğin, ani gelişen nefes darlığına eşlik eden hırıltılı solunum astım ve kalp yetersizliğinin belirtisi olabilir. Çok hızlı gelişen nefes darlığı ve göğüs ağrısı durumunda yabancı cismin soluk borusuna kaçabileceği ya da kişinin kalp krizi geçirebildiğini bizlere haber vermektedir.
Psikolojik olarak nefes darlığı yaşayan kişilere, ilaç tedavisi uygulanır. Yaşadığı sorunlar veya sıkıntılar için kendini rahat hissetmesi sağlanır. Kötü düşüncelerden ve gereksiz kaygılardan ulaştırılarak, daha sakin ve huzurlu olması sağlanır. Yapılan tedavi yöntemleri arasında en etkili yöntem, ilaç tedavileridir.
KOAH, astım, bronş aşırı duyarlılığı, sigara kullanımı, nefes borusunu tıkayan tümörler, akciğer zarında çeşitli nedenlerle oluşan sıvı birikmeleri, diyafragmayı etkileyen karın içi durumlar ve fazla kilo nefes darlığına neden olan faktörler arasında gösteriliyor.
Örneğin yürüyüş yaparken 1 dakika hızlı 2 dakika yavaş yürüyüşlerle hem kondisyonu arttırmak mümkün olur hem de nefes darlığı şikayetlerinin azalması sağlanır. Aynı zamanda akciğer kapasitesi de zaman içerisinde artar.
Geceleri uykudan nefes darlığı-nefes alamama ile uyanan hastalarda reflüden (reflüye bağlı laringospazm) şüphenilmelidir. Laringo-faringeal reflüde miden yukarı doğru yanma-ekşime, ağzı acı su gelmesi genelde görülmez, bu da tanı konulmasını zorlaştırır.
Örneğin; pnömoninin neden olduğu nefes darlığı tedavisi ile kalp yetmezliğinin neden olduğu nefes darlığı tedavisi tamamen farklıdır. Nefes darlığı görmezden gelinecek bir semptom değildir. Şiddetli nefes darlığı varsa veya göğüs ağrısı veya mide bulantısı varsa, en yakın acil servise gidilmelidir.
”Duygusal Açlık”, mide hacminiz dolu olmasına rağmen üzüntü, öfke, stres, can sıkıntısı, yalnızlık gibi sebeplerden dolayı yapay bir açlık hissetme ve aşırı yemek yeme durumudur. Kilo problemlerinin esas nedenlerinden biridir ve mutlaka tespit edilmelidir.
Eğer biraz yemek yiyip 20 dakika kadar beklerseniz leptin hormonu beyne tokluk mesajı yollar ve sizi çok yemek yemekten kurtartır. O yüzden karnınızın tam dolmasını beklemeden yemeyi yarıda kesip 20 dakika bekleyin, gerçekten ihtiyacınız olan kadarını yemiş olduğunuzu anlayacaksınız.
Gün boyunca ve özellikle yemek yemeden önce su içmek iştahınızı bastırmada çok yardımcı olur. Vücut susuz kalınca yiyecek ihtiyacı artar. 1 bardak su içmek açlık sıkıştırmalarını kaldırır. Su midede yer kaplayacağı için yiyeceklere yer kalmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri