Soluk verirken; diyafram kası yukarı doğru kubbeleşir, göğüs kafesinin hacmi azalır, iç basınç artar ve karbondioksit dışarı verilir. Soluk alırken; diyafram kası düzleşir, göğüs boşluğunun hacmi artar, iç basınç düşer ve akciğere hava dolar.
Akciğerlerin kasılıp gevşeme yeteneği olmadığından akciğerler kendiliğinden soluk alıp vermeyi gerçekleştiremezler. Soluk alıp vermenin gerçekleşmesi için akciğerlerin içindeki hava basıncının değişmesi gerekir. İç hava basıncının değiştirilmesi, göğüs iç hacminin genişlemesi ve daralmasıyla sağlanır.
Göğüs nefesinde göğüs kafesi nefes alırken genişler ve akciğerlerin sadece üst kısmı hava ile dolar. Diyafram bölgesi ise sabit ve çoğu zaman çok gergin kalır.
Karın boşluğu genişler, hacmi artar ve iç basıncı azalır.
Kusma sırasında hava yolları bloke edilir ve iç hava basıncı yükselir.
İlgili 15 soru bulundu
Hava basıncı temel bilgiler ;
Yükseklere çıkıldıkça mevcut hava basıncı azalır. Hava ısındıkça yükselir ve bölgede hava basıncı düşer. Hava soğudukça, hava yoğunlaşır ve hava basıncı artar.
Akciğerlerin içeri doğru sönmeye çalışması ve göğüs duvarının akciğerleri dışarıdan tutması plevra zarları arasında negatif bir basınç oluşmasına neden olur, buna intraplev- ral basınç denir. İntraplevral basınca kimi zaman intratorasik basınç da denir.
Diyafram ince iskelet kası (çizgili kas) yapısında olup karın ve göğüs boşluğu arasında yer alır. İnhalasyon (nefes alma) sırasında kasılır ve düzleşir, böylelikle akciğerlerin havayı bir vakum gibi çekmesi sağlanır.
Solunum sisteminde burun ve ağız yardımıyla dışarıdan alınan havanın içindeki oksijen sırayla yutak, gırtlak ve soluk borusundan geçtikten sonra akciğerlere gelir. Akciğerlerde bronş ve bronşcuklardan geçerek alveollere gelir. Alveollerin iç kısmının nemli tutulması solunumu kolaylaştırmaktadır.
Nefes alırken karın şişirilir, diyafram iner ve hava akciğerlerin alt kısmına alınır. Böylece akciğerlerin alt kısmı hava ile dolar. Nefes verirken karın içeri çekilir, diyafram kalkar ve akciğerlerin alt kısmı tamamen boşalır.
Akciğerde solunum ve oksijenlenme işlemi kapalı bir ortamda gerçekleşir. Eğer akciğer dokusunda herhangi bir neden bağlı kaçak yeri oluşursa solunumla alınan hava akciğer dokusu ile göğüs duvarı arasında birikir.
Sağlıklı bir insan kaç saniye nefesini tutar? Sağlıklı bir kişi 40-49 saniye arasında nefesini tutabilir.
DOĞRU NEFES ALMA
Doğru nefes almanın ilkeleri: Nefes burundan alınır burundan verilir. Alınan nefeste ciğerlerin tamamen dolduğu hissedilir. Mutlaka sessiz nefes almayı öğrenmeliyiz.
Genellikle belirgin semptomlarla kendisini gösteren akciğer enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gösterilir. Bu belirtiler dikkate alınmazsa akciğerde meydana gelen enfeksiyonların ilerleyip daha ciddi komplikasyonlara sebebiyet verme durumu söz konusudur.
Akciğerlerde bulunan küçük hava keseleri (alveoller) duvarlarının kalınlaşması ve sertleşmesi ile gelişir. Duvarlardaki aşırı kalınlaşma ve sertleşme; kan ve hava arasındaki gaz geçişini güçleştirir. Haliyle, vücuttaki dokuların oksijen ihtiyacı karşılanamaz hale gelinir.
Diyafram nefesinde, nefes alış boyunca aktif olarak karnı genişletirsiniz. Karnın genişlemesi, diyaframın kasılması ve aşağıya doğru karnın içindekilere bastırmasıyla gerçekleşir.
Soluk verirken; diyafram kası yukarı doğru kubbeleşir, göğüs kafesinin hacmi azalır, iç basınç artar ve karbondioksit dışarı verilir. Soluk alırken; diyafram kası düzleşir, göğüs boşluğunun hacmi artar, iç basınç düşer ve akciğere hava dolar.
Solunum sistemi, oksijenin (O2) vücuda alınıp karbon dioksitin (CO2) dışarı atılmasını sağlar.
Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz ise bir süre sonra kalp durması meydana gelir.
Diyafram, göğüs ve karın boşluklarını birbirinden ayıran ve kas yapısıyla solunum hareketlerine de yardımcı olan bir yapıdır.
Diyafram bir silikon başlıktır. Rahim ağzının girişine yerleştirilir ve spermlerin yumurta hücresine erişmesini engeller. Diyafram bir jel ile birlikte kullanılır. Jel spermlerin hareketini yavaşlatabilir.
Diyafram nefes aldığımızda kasılır ve düzleşir, nefes verdiğimizde ise genişler ve kubbe şeklini alır. “Nefes alıp verme işlemi solunumu oluşturur.
Akciğerler yeterli kapasitede çalışamadığı, kişinin dakika solunum sayısı veya kalitesi düştüğü zaman en çok görülen sorun nefes darlığı oluyor. Öksürük, dudaklarda, parmaklarda morarma (siyanoz), hızlı nefes alma, boğulma hissi ve bilinç bulanıklığı da nefes darlığına eşlik edebiliyor.
Akciğer sönmesi nadiren ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Pnömotoraks tipi akciğer sönmesinde akciğerin etrafındaki balonun patlaması sonucu akciğerin etrafında biriken hava çoksa kalp ve akciğerde baskı yaratabilir. Bu da ani tansiyon düşmesine yol açabilir.
Surfaktan, alveol yüzey gerilimini azaltarak alveollerin kollabe (büzülmesini) olmasını engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri