Eğer ortamdaki nem oranı yüksekse buharlaşma daha yavaştır. Bu nedenle nem oranındaki artış vücudun terlemeyle ısı kaybetmesini, dolayısıyla soğumasını engeller. Kışın nem oranı yüksek olan yerlerde hava sıcaklığını olduğundan daha düşük hissetmemizin nedeni ise farklıdır.
Suyun sıcaklığı artıkça; • moleküllerin hızları artar, yüzeysel gerilim azalır ve • doymuş havadaki nem miktarı (su yüzeyindeki buhar basıncı) artacağından buharlaşma kolaylaşır.
Buharlaşmaya etki eden bir başka faktör de havanın nisbi nemidir. Havadaki nisbi nem arttıkça, su buhannın tutulma kapasitesi düşer. Yani buharlaşma yavaşlar.
Su kütlesinin büyüklüğü, tuzluluk durumu, bulanıklığı ve hareketliliği buharlaşma miktarı üzerinde etkilidir.
Havanın bağıl nemi: Havanın nemi artarsa buharlaşma daha yavaş olur. 6.
İlgili 30 soru bulundu
Sıcaklık arttıkça buharlaşma artar. Sıvılar her sıcaklıkta buharlaşmaktadır. Buharlaşma arttıkça buhar basıncı da artar.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Hava Buhar Basıncı
olunca buharlaşma durur. Buna göre hava buhar basıncı arttıkça buharlaşma miktarı azalır.
Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı hâlde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik faktörler etkisiyle atmosfere gaz hâlinde dönüşü olarak tarif edilir. Buharlaşma hızı sıcaklık arttıkça artar.
Buharlaşma sırasında sıvı molekülleri etraflarından ısı enerjisi alır. Bu nedenden dolayı da sıcaklık düşer. Sıvının sıcaklığı arttıkça artan kinetik enerji çekim gücünün yenilmesine sebep olur. Böylece buharlaşma hızı artar.
Havadaki nem miktarının fazla olması, insanı bunaltır. Nem, daha fazla ısı algılamamıza yol açar. Örneğin 32 derece sıcaklık ve yüzde 70 nemli havada hissedeceğimiz sıcaklık 41 derece olacaktır.
Sıcaklık arttıkça nem azalmaz tersine çoğalır, yaşadığınız bölgedeki deniz, göl gibi büyük su kütleleri de sıcağa maruz kalacağından buharlaşma artar ve nem de yükselir. Nemin artması sıcaklığı daha fazla hissetmenize neden olur.
Çünkü sıcaklık arttıkça mutlak nem kapasitesi artar, hava kütlesinin ihtiyacı olan nem karşılanırsa yani mutlak nem miktarı da artarsa bağıl nem oranı yükselecektir.
Yüksek sıcaklık ve nemin etkisiyle vücut terleme yoluyla su ve tuz kaybetmektedir. Kanın koyulaşmasına neden olan su ve tuz kaybının karşılanabilmesi, özellikle kalp sağlığı bakamından önem taşımaktadır.
Sıcak havalarda yüksek nem olduğu zaman hissedilen sıcaklık daha yüksek olur, örneğin hava sıcaklığı 32 derece olduğu gün nem %90 ise hissedilen sıcaklık 50 derecedir, nem %70 ise hissedilen sıcaklık 41 derecedir.
Hava da bu şekildedir. Bulundurabileceğinden fazla nem yüklendiği zaman fazlası yoğuşur ve yağış olarak yeryüzüne düşer. Herhangi bir sıcaklıkta hava içinde bulunan nem miktarının aynı sıcaklıkta o havanın bulundurabileceği nem miktarına oranıdır.
Hava sıcaklığı arttıkça buharlaşma artar. Sıcaklığın 10 °C artması buharlaşmayı yaklaşık 2 kat artırır. Beton havadan daha sıcaksa buharlaşma daha da hızlanır. Havadaki rutubet azaldıkça (hava kurudukça) buharlaşma kolaylaşır ve hızlanır.
Buhar basıncı ya da buhar denge basıncı; kapalı bir sistemdeki katı ya da sıvı fazdaki maddelerin termodinamik denge durumundaki buharının, belirli bir sıcaklıkta uyguladığı basınçtır. Bu değer, buharlaşma hızıyla doğru orantılıdır.
Bazı moleküllerin kinetik enerjisi diğerlerin- den o kadar yüksektir ki moleküller arası çekim kuvvetini yenerek gaz haline geçer, yani su için konuşacak olursak buharlaşırlar. Böylece her sıcaklıkta buharlaşma gerçekle- şir. Ancak buharlaşma düşük sıcaklıkta çok yavaş olurken sıcaklık arttıkça giderek hızlanır.
maddeler: Suda erimiş tuzlar ve su yüzeyindeki kimyasal maddeler buharlaşmayı azaltırlar. 5. Su derinliği: Derin su kütleleri hava sıcaklığındaki değişmelere daha geç uyabilirler. 6. Atmosfer basıncı: Atmosfer basıncındaki artış su moleküllerinin hareketini kısıtlar, dolayısıyla buharlaşmayı az da olsa azaltır.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır.
Kaynama belirli sıcaklıkta sıvının her yerinde gerçekleşirken buharlaşma her sıcaklıkta ve sıvının yüzeyinde gerçekleşir. Bazı moleküllerin kinetik enerjisi diğerlerinden o kadar yüksektir ki moleküller arası çekim kuvvetini yenerek gaz haline geçer. Böylece her sıcaklıkta buharlaşma gerçekleşir.
Nemin Etkileri
Telefonunuzdaki hava durumu uygulamanızda gördüğünüz nem ölçüsü, genellikle bağıl nem ölçüsüdür. Sıcaklık arttıkça havanın su buharını tutma kapasitesi de artar. Aynı şekilde sıcaklıklar düştükçe havanın su tutma kapasitesi azalır.
En yüksek nem oranı ülkemizde Karadeniz kıyılarındadır. Türkiye'nin en yüksek nem oranına sahip ili Rize'dir.
Havada bulunan ideal nem oranının %40 rH'ın üstünde olması gerekir. Havadaki nemin %40'ın altına düşmesi hastalıklara karşı direncin düşmesine sebep olacaktır. Havadaki kuruluğa bağlı olarak deri ve mukozanın kuruması, davetsiz gelen bakteri ve virüslere karşı vücudun etkili bir şekilde savaşmasını engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri