Evinizin, balkonunuzun, bahçenizin ya da varsa terasınızın en çok güneş alan yerine ipe dizdiğiniz biberleri yerleştirin. Havanın sıcaklığına ve güneş ışıklarının kuvvetine göre kuruma süresi değişecektir. Ortalama 3 gün içerisinde kuruma başlar. 7 gün içerisinde de biberleriniz tamamen kurumuş olur.
Biberleri uzun bir ipe, ortalarından iğne geçirerek dizin. Balkon veya bahçenizde en çok güneş alan yere ipi asın. Ortalama 3-7 gün içinde biberler kuruyacaktır. Kuruyan biberleri kavanoz veya buzdolabı poşetlerine doldurarak saklayın.
Biberlerin üzerindeki tüm tozlar, kirler iyice aksın. Ardından biberleri kağıt havlu üzerine alın, iyice kurulayın. Ardından yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisi üzerine, birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Alt üst ayarlı 75 derece fırında kontrollü bir şekilde 4-5 saat kadar kurutun.
Kurutulmak istenilen biberin ilk önce içi boşaltılarak çekirdekler ayıklanır. Daha sonra içi iyice yıkanan biberler ipe dizilerek güneş gören bir yerde kurumaya bırakılır.
Güneşi en çok alan yere biberlerinizi asın ve 3-7 gün arası kurumaları için bekletin. Ardından kuruyan biberlerinizi alın. Buzdolabı poşetlerine ya da kavanozlara aktararak saklayın. Dilerseniz evinizin bir köşesine asarak da bekletebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Salça ve sos yapımında da kullanılan biber çeşitleri yaz mevsimi geldiğinde kurutulur. Yaz aylarında kurutulan biberler kış mevsiminde rahatlıkla tüketilebilir.
Evinizin, balkonunuzun, bahçenizin ya da varsa terasınızın en çok güneş alan yerine ipe dizdiğiniz biberleri yerleştirin. Havanın sıcaklığına ve güneş ışıklarının kuvvetine göre kuruma süresi değişecektir. Ortalama 3 gün içerisinde kuruma başlar. 7 gün içerisinde de biberleriniz tamamen kurumuş olur.
Güneşe serilen biber çok fazla sıcaktan pişip tadı rengi kokusu değişecektir, biberin bazı yerleri yumuşayıp rengi değişecek ve çürümeye başlayacaktır, buna güneş pişiği adı veriliyor. Bu nedenle biberi güneşte değil de fazla güneş almayan doğrudan güneş görmeyen bir yerde kurutmaya dikkat ediniz.
Edirne. Nisan ayında ekimi yapılan biber fideleri, zahmetli bir yetiştirme sürecinin ardından olgunlaştı. Tarladan toplanarak iplere dizilen biberler, üreticiler tarafından özel oluşturulan alanlarda gölgede kurutuluyor.
Çekirdek pul biberin içinde daha nemli bir ortamda, çok zor kuruduğu için. Kuruyup kurumadığını anlamak için kabuğuna bakıyoruz ama içindeki çekirdek kurumuyor. Kurumayınca da çekirdek küflenme yapıyor ve toksin üretiyor.
Bahçeden aldığınız biberleri ilk olarak büyük bir leğenin içine koyup güzelce yıkayıp kuru bir bezin üzerine serin. - Daha sonra ellerinizin yanmaması için elinize eldiven takın ve biberlerin içini boşaltıp çekirdeklerini ayıklayın. - Ardından içini boşalttığınız biberleri içini de güzelce yıkayın.
Poşetin ağzına düğüm atın. Poşete düğüm attıktan sonra biberleri tekrar bir poşete daha koyun. Biberler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile dolmalık biberleri buzlukta uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Yaz aylarının en sıcak günlerinin yaşandığı temmuz ve ağustos ayları, taze patlıcanların bolca ve ucuz olduğu dönemlerdir. Aynı zamanda bu aylarda patlıcanları rahatça kurutmanızı sağlayacak, ihtiyacınız olan güneşi rahatça bulmanız mümkündür. Patlıcan kuruturken rüzgârın da en az güneş kadar etkili olduğunu unutmayın.
Biber bitkisinde hava sıcaklığı 15 derecenin altında ve 32 derecenin üzerine çıktığında alınan verim düşmektedir. Biberlerde iyi bir gelişme ve yüksek verim oldukça derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti yerinde, besin ve organik maddece zengin bahçe toprağı denilen tınlı topraklardan en iyi netice alınmaktadır.
Acı biberin içerisinde kapsasain maddesi verilen yanma hissine neden olan madde bulunmaktadır. Kapsaisin molekülü vücut sıcaklığını algılayan ve düzenleyen TRPV1 proteinine bağlanır. Bu protein etkinleştiğinde ısı, yanma ve tahriş olma hissi yaratır.
Güneşte kurutmak isteyenler biberi bir tepsiye dizebilir veya ip üzerine asabilir. Kuruyan Arnavut biberlerini cam kavanozda, serin yerde muhafaza edebilirsiniz.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Biberin optimal gelişme sıcaklığı 18-26 ºC'dir. Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur.
Biberde Patates Adi Mozaik Virüsü: Patateslerden bibere geçer, elle temasla ve aletlerle bulaşır. Biber yapraklarında damarlar üzerinde ve damar aralarında irili ufaklı nekrotik lekeler meydana gelir. Bazen bu kısımlar kurur ve delinir. Böylece yaprak kurumaları yapar.
Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
Kışın kolaylıkla çıkarıp tazesinden hiç bir farkı olmayan kızartmalık biber tarifimize başlayalım. Biberler yıkanıp sap kısımları kesilir. Kuruladıktan sonra kızgın yağ da kızartılıp yağını çekmesi için havlu kağıt üzerine alınır, soğuduktan sonra poşetlere paylanıp dondurucuda ki yerini alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri