Nemrut: sözlükteki anlamıyla can yakıcı, yüzü gülmez, acımaz, sert tutumlu. Efsaneye göre, Hazreti İbrahim'i ateşe attıran Babil Hükümdarı Nemrut'tan adını alan ve Adıyaman il sınırındaki Kahta İlçesi'nde bulunan büyüleyici dağ.
Dağ, eski çağlarda "Kommagene" olarak bilinen, bu alanda bulunan arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır.
Kral bu olanlara daha fazla dayanamamış ve ölmüş, Volkanik bir dağ olan Nemrut Dağı bu ayrılığa daha fazla dayanamamış ve üzüntüsünden patlamış. Bu patlama Nemrut Dağı'nın son patlaması olmuş. O günden sonra bir daha faaliyete geçmeyen dağın, kralın ve oğlunun yasını tuttuğuna inanılmaktadır.
Nemrut Dağı Hakkında Kısa Bilgi
Nemrut Dağı'nın yüksekliği ise 2150 metre. MÖ 1. yy civarlarında burada hüküm süren Kommagene Krallığı, günümüzde hala gizemlerini koruyan devasa heykellerle Nemrut Dağı'nı donatmış.
7. Nemrut Dağı'ndaki Heykeller Nasıl Keşfedildi? Nemrut Dağı'ndaki harabelerin keşfi aslında 1881 senesine dayanıyor. Diyarbakır çevresinde gerçekleşen yol çalışması sırasında Karl Sester tarafından Kommagene Krallığı'ndan kalmış olan eserlere ulaşılıyor.
İlgili 38 soru bulundu
M.Ö. 2640 yıllarında yaşadığı rivayet edil mektedir. Çok uzun bir ömür sürdüğü 10 hatta "bin yıl" yaşadığı da tevatür olan rivayetlerdendir.
Bizim tespit ettiğimiz ve Grekçe olarak yazılan belgelerin gösterdiği nemrut dağında salyangoz kralı Nemrut'a ait lahit kral mezarını ve savaşa neden olan vazoyu bulduk. Bunu bilim adamlarına yetkililere ve Kültür Bakanlığı'na iletiyoruz.
Hz. İbrâhim döneminde tevhid inancının karşısındaki siyasal otoriteyi simgeleyen efsanevî kral. Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslâm'ın müştereken kabul ettiği büyük peygamber.
4.1. Nemrut Dağı Tümülüsü Neden Açılmıyor? Tümülüs tarzı yapılar kazılara karşı çok dayanıksız olması nedeniyle zarar görmemeleri adına korunuyor ve bu nedenle açılmıyor.
Nemrut: sözlükteki anlamıyla can yakıcı, yüzü gülmez, acımaz, sert tutumlu. Efsaneye göre, Hazreti İbrahim'i ateşe attıran Babil Hükümdarı Nemrut'tan adını alan ve Adıyaman il sınırındaki Kahta İlçesi'nde bulunan büyüleyici dağ.
Nemrut volkanının kalderası elips şeklinde olup doğu-batı yönünde büyük çapı 7500 m,kuzey-güney yönünde küçük çapı ise 6000 m'dir. Nemrut Dağı'nın tepesinde bulunan Türkiye'nin en büyük krater gölü. Nemrut Dağının, çapı 6 km kadar olan geniş ve derin krateri vardır.
Nemrud (İbranice: נִמְרוֹדֿ, romanize: Nimrôḏ; Aramice: ܢܡܪܘܕ; Arapça: اَلْنَّمْرُود; an-Namrūd), Tekvin'e göre Nuh'un torunu ve Sümer (Shinar) kralıdır. Tanah'a göre güçlü bir kişi ve yetenekli bir avcıdır. Tevrat dışı dini kaynaklara göre Babil Kulesi ile bağlantılı ve Yehova'ya karşı duran bir kraldır.
Kafeteryada su 2 tl cay 4 tl. Magnetler 5 tl den 30 tl ye kadar var. Yolu cok virajli.cocuklu gidilmesi cok zor. Yaklasik 300 merdiven.
Doğu ve Batı Medeniyetlerinin, 2150 m. yükseklikte muhteşem bir piramitteki kesişme noktası, Dünyanın sekizinci harikası Nemrut, Yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, UNESCO Dünya Kültür Mirasında yer almaktadır.
Urfa'da yüzyıllar önce Nemrut isminde bir hükümdâr yaşarmış. Nemrut çok zalim ve Allah'a isyan eden biriymiş.
Kommagene Kralı I. Antiochos'un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için 2 bin 150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı'nın yamaçlarına yaptırdığı mezar ve anıtsal heykeller, Helenistik Dönem'in en görkemli kalıntılarından birisidir.
Adıyaman'ın Kahta İlçesi'nde 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı yamaçlarında hükümdarlık yapmış olan Kommagene Kralı I. Antiochos'un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarı, anıtsal heykelleri ve benzersiz manzarası ile Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarından birisidir.
Antiokhos'un yaptırdığı mezar tepesi, Nemrut Dağı Millî Parkı, Adıyaman.
Nemrut Dağı'nın hikayesi nedir? Nemrut Dağı'nın ve içerisinde bulunan ören yerinin ilk keşfedilişi 1881 yılında gerçekleşiyor. Bu tarihi hazineyi keşfeden kişi, o sıra yörede görevli olan Alman mühendis Karl Sester'dir. Bir gezinti esnasında tesadüfen Nemrut Dağı'nın meşhur heykelleriyle karşılaşıyor.
İbrahim, devrinin siyasi otoritesi olan Nemrûd'un baskı ve zulümlerine rağmen inandığı kutsal değerlerden asla taviz verme- miştir. Bu durum, onun ateşe atılmasına sebep olmuştur.
Bu yazının amacı, Tevrat'a göre (Tekvin 10: 11- 12) Nuh'un torunu olan Kûş'un oğlu ve tarihin en acımasız krallarından birisi olarak bilinen Kral Nemrut ile ilgili anlatılan efsanelerin Nemrut Vol- kanı ve bu volkanın çevresindeki birtakım coğ- rafik ve jeolojik yapılardaki karşılıklarını ortaya koymaktır.
Bir rivayete göre, Firavun'un kızının saçlarını tarayan kadın Allah'a iman ettiği ortaya çıkınca fırına atılarak yakılmıştır. Bu kadının ruhunun melekler tarafından semaya çıkarıldığını gören Âsiye de Allah'a iman edip Hz. Mûsâ'nın peygamberliğini tasdik etmiştir (İbnü'l-Esîr, I, 184).
Bu hikaye, hz.ibrahimi ateşe atmasıyla bilinen, geniş topraklara sahip güçlü bir krallığa hükmeden, kadın çocuk demeden zulmeden, tarihe adını, Allah'a meydan okuyan kral olarak yazdıran, bir zamanların en güçlüsü babil hükümdarı zalim kral nemrut ve tüm inananların babası olan hz.ibrahimin hikayesi.
Nemrut Dağı 2150 metre yüksekliğindedir. Bu yüksekliğe bağlı olarak geceleri havanın çok soğuması ve sabahları çok ısınması sebebiyle heykeller aşınmakta ve tahrip olmaktadır. Bununla birlikte yaklaşık 2000 yıllık olmaları da tahrip olmalarının bir başka sebebidir.
Nemrut Dağı Milli Parkı'nda bulunan ve UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan 2 bin yıllık tarihi eserler, 7,7'lik depremde hasar gördü. Dağın zirvesinde bulunan Adıyaman'ın sembolü Komagene uygarlığın ait kral heykelleri ise büyük sarsıntısıntıda zarar görmedi. (Haber:Gökhan Gerçek Kamera:Ahmet Aldoğan)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri