Ekmek kutusunun temiz, kuru ve rutubetsiz olduğundan emin olun, bu ekmek kutusunu çok ışık almayan bir alanda tutun. Eğer ekmekleri daha uzun süre saklamak istiyorsanız soğutup bezlerle fazla nemini aldıktan sonra streç filme sarın. Ardından hava almayacak şekilde kilitli poşetlere koyun ve buzluğa kaldırın.
Fırında pişip kuruduğu için de hava almayan kaplarda uzun süre muhafaza etmeniz mümkün oluyor.
Not: Bu ekmekleri cam kavanozda nemsiz ortamda 2-3 hafta kadar saklayabilirsiniz.
Kavanoza koyup, 1 gece kapağı açık bırakıp, kapağını kapatalım. Güneş görmeyen bir yerde saklayalım. Kullanırken, biraz ıslatıp kullanırsak çok daha güzel oluyor. Yıllarca bozulmadan kalıyor, bittikçe yapıyorum galeta unu yerine bile kullandığım oluyor.
Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Gün içerisinde tüketilecek olan ekmek, taze ve yumuşak kalabilmesi için, kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalı. Ekmek sıcakken poşete konulduğunda nemlenir. Bu da ekmeğin küflenmesine neden olur.
EKMEKLİK (EKMEK SAKLAMA KUTUSU) ÖNEMLİ!
Ekmeği saklamak için plastik poşetler yerine hava almayan ekmek saklama kutularını tercih edin. Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli su ile silin. Sirkeli su bakteri ve küflerin oluşumunu engeller.
Ekmeği birkaç gün içinde tüketiyor ve bu süre içinde en sağlıklı şekilde saklamak istiyorsanız şu adımlara dikkat etmeniz yeterli: Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Çünkü bu, sadece daha hızlı bayatlamasına sebep olacaktır.
Ekmek kutusunun temiz, kuru ve rutubetsiz olduğundan emin olun, bu ekmek kutusunu çok ışık almayan bir alanda tutun. Eğer ekmekleri daha uzun süre saklamak istiyorsanız soğutup bezlerle fazla nemini aldıktan sonra streç filme sarın. Ardından hava almayacak şekilde kilitli poşetlere koyun ve buzluğa kaldırın.
Öncelikle suyunuzu kaynatın tencereye alın tencerenin üzerine metal süzgeci yerleştirin. Ekmekleri süzgecin içine dizin tencerenin kapağını üzerlerine kapatın. İki dk sonra ekmeklerimiz yumuşacık. Ekmekleri yumuşaklıklarını kaybetmemeleri için hemen bezin içine sarıyoruz.
Sadece glisemik indeksini düşürür. Daha düşük glisemik indeksli bir karbonhidrat daha yavaş parçalandığı için glikozun kan dolaşımına daha yavaş ve dengeli bir şekilde salınmasını sağlar. Kızarmış ekmeği daha sağlıklı yapan şey de budur.
Fırında baharatlı kruton (kıtır ekmek) için, orta boy bir fırın tepsine yağlı kağıt serin. Üzerine zeytinyağlı karışıma buladığınız ekmek parçalarını hafif aralıklı olacak şekilde yaydırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, baharatlı krutonları 20-25dk kadar pişirin.
Neden ekmekler buzdolabında saklanmamalı? Ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri 'retrogradasyon' ya da daha Türkçe bir ifadeyle “geriye hareket” durumu yaşıyor. Bu durum da ekmeğin içindeki moleküllerin kristalize olduğu anlamına geliyor. Ekmek Şişmanlatmıyor!
180 derece ısıtılmış fırında ekmeklerin rengi dönüp, kıtırlaşana kadar pişirin. Bu süre fırından fırına fark edeceği için kontrol edebilirsiniz.
İster sıcak servis edin isterseniz kilitli poşette buzlukta saklayın.
Gün içinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için kapaklı bir ekmek kutusu, gıda dolabı veya poşet içinde; serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Donmuş ekmekler, lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmelidir. Ekmeğin sıcakken poşete konulması küflenmesine neden olur.
3 güne kadar tüketilecek ise ekmek dolabı veya poşete koyarak erzak dolabınnda sakla. 1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta sakla.
Eğer elinizde yiyeceğinizden daha fazla ekmek arttıysa onu streç filmle ya da hava almayan bir poşetle sıkıca sararak derin dondurucuda saklama yapmak iyi bir seçim olabilir. Bu yöntem için, Ekşi Mayalı Ekmek dilimlenmeden tek parça halinde saklanmalı.
Somunu dondurucu poşette bırakın ve mutfak tezgahının üzerine koyun. Oda sıcaklığında, bir somun ekmeğin buzunun tamamen çözülmesi üç veya dört saat kadar sürebilir. Dondurulmuş ekmeği eritmek için bir fırın kullanın. Fırın kullanmak, oda sıcaklığında eritmekten çok daha hızlı ve verimlidir.
Bunun için kaynamış su dolu tencerenin üzerine süzgeç konur. Bayatlayan ekmekleri süzgecin üzerine yerleştirildikten sonra üzeri bir kapak yöntemiyle kapatılır. Bir süre bekledikten sonra ekmek buhar yöntemiyle yumuşamıştır. Su buharıyla yumuşayan ekmekler ilk gün kine yakın tazelikte ekmek elde edilmiş olmaktadır.
Bayat ekmekleri genişçe bir kaba küçük küçük kopararak yerleştirin. 1-2 gün bu şekilde kurumaları için bekleyin. Kuruyan ekmeklerden galeta unu yapmak isterseniz bu aşamada 180-200 derecede ısıtılmış fırında 10-15dk fırınlayabilirsiniz. Daha sonra fırınlanmış ya da sadece kurutmuş olduğunuz ekmekleri rondoda çekin.
Küflenmenin sebebi mantarların üremesidir. Havadan düşen mantar sporları nemli ortamlarda çabuk üremekte, üreme sırasında ekmekteki besinleri kullanmaktadır. Besinlerin yüzeyinde bulunan mantarlar çoğaldıkça içe doğru da yerleşir.
Eğer herhangi bir marketten paketlenmiş dilimli ekmek alınıyorsa bu ekmeklerin de çabuk küflendiği görülecektir. İşletmelerde büyük ihtimalle ekmekler sıcak halde paketlenip satışa hazırlanmaktadır. Ekmeklerin saklanması oda sıcaklığında olmalıdır. Yaz ayları oda sıcaklığı yükseleceğinden buzdolabında saklanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri