Uzun çalışmalar sonunda Grekçe yazılı kitabeyi çözen Punchstein, bu eserlerin
Kommagene Kralı I. Antiochos'un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için 2 bin 150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı'nın yamaçlarına yaptırdığı mezar ve anıtsal heykeller, Helenistik Dönem'in en görkemli kalıntılarından birisidir.
Kommagene Kralı I. Antiochos (I. Antiokhos), tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için Nemrut Dağı sınırları içerisinde günümüze kadar ulaşan devasa heykeller tasarlatmış. Nemrut Dağı yamaçlarında hükümdarlık yapmış bu kral, günümüzde Adıyaman ili Kahta ilçesini böylece bir turistik merkeze dönüştürdü.
Kommagene kralı Antiochos Theos, MÖ 62 yılında bu dağın tepesine, pek çok Yunan ve Pers tanrısının heykelinin yanı sıra kendi mezar-tapınağını da yaptırmıştır. Mezarda, bir kartalın başı gibi, tanrıların taş oymaları bulunur.
Nemrut Stratovolkanı, tabakalı volkanlar (stratovolkan) sınıfından, Kuvaterner döneminde oluşmuş, Anadolu'nun önemli yanardağları arasındadır. Nemrut Krateri'nin en son 1411 ve 1441 yıllarında faaliyet gösterdiği yazılı kaynaklarda belirtilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Günümüzden 1,8 milyon yıl önce başlayarak bugüne kadar süregelen 4. Jeolojik zamanda (Kuvaterner), volkanik etkinlikler zaman zaman yoğunlaşmış, Hasandağı, Erciyes, Ağrı Dağı, Nemrut, Süphan ve Tendürek dağları gibi büyük volkan konileri meydana gelmiştir.
PALEOZOİK (Birinci Zaman)
Tortul ve metamorfik kütlelerden oluşan bu araziler; Yıldız Dağları, Güneydoğu Toroslar çevresi ile Menderes masifi civarında yaygındır.
Uzun çalışmalar sonunda Grekçe yazılı kitabeyi çözen Punchstein, bu eserlerin Kommagene Uygarlığı'na ait olduğunu ve Kommagene Kralı I. Antiochos tarafından yaptırıldığını keşfeder.
Bizim tespit ettiğimiz ve Grekçe olarak yazılan belgelerin gösterdiği nemrut dağında salyangoz kralı Nemrut'a ait lahit kral mezarını ve savaşa neden olan vazoyu bulduk. Bunu bilim adamlarına yetkililere ve Kültür Bakanlığı'na iletiyoruz.
Milattan Önce 1. Yüzyılda günümüz Adıyaman sınırları içinde Kral 1. Antiochus Kommagene Krallığı'nın lideriydi. MÖ 34 yılında öldüğünde Nemrut Dağı'nın Fırat Nehri'ne bakan rüzgarlı tepesinde taş yığınlarının içine gömüldü.
4.1. Nemrut Dağı Tümülüsü Neden Açılmıyor? Tümülüs tarzı yapılar kazılara karşı çok dayanıksız olması nedeniyle zarar görmemeleri adına korunuyor ve bu nedenle açılmıyor.
Urfa'da yüzyıllar önce Nemrut isminde bir hükümdâr yaşarmış. Nemrut çok zalim ve Allah'a isyan eden biriymiş. Allah, Nemrut'un zayıf bir kul olduğunu göstermek için en aciz mahluklarından sivrisinekleri kendisine göndereceğini bildirir.
Kral bu olanlara daha fazla dayanamamış ve ölmüş, Volkanik bir dağ olan Nemrut Dağı bu ayrılığa daha fazla dayanamamış ve üzüntüsünden patlamış. Bu patlama Nemrut Dağı'nın son patlaması olmuş. O günden sonra bir daha faaliyete geçmeyen dağın, kralın ve oğlunun yasını tuttuğuna inanılmaktadır.
İbrahim (a.s.) kendi heykelini yaptırıp taptıran Babil hükümdarı Nemrut'u Allah'ın dinine davet etti. Bu daveti kabul etmeyen Nemrut tarafından ateşe atıldı. Fakat ateş kendisini Allah'ın izni ile mucize olarak yakmadı.
Nemrud (İbranice: נִמְרוֹדֿ, romanize: Nimrôḏ; Aramice: ܢܡܪܘܕ; Arapça: اَلْنَّمْرُود; an-Namrūd), Tekvin'e göre Nuh'un torunu ve Sümer (Shinar) kralıdır. Tanah'a göre güçlü bir kişi ve yetenekli bir avcıdır. Tevrat dışı dini kaynaklara göre Babil Kulesi ile bağlantılı ve Yehova'ya karşı duran bir kraldır.
Bu hikaye, hz.ibrahimi ateşe atmasıyla bilinen, geniş topraklara sahip güçlü bir krallığa hükmeden, kadın çocuk demeden zulmeden, tarihe adını, Allah'a meydan okuyan kral olarak yazdıran, bir zamanların en güçlüsü babil hükümdarı zalim kral nemrut ve tüm inananların babası olan hz.ibrahimin hikayesi.
Efsaneye göre, Hazreti İbrahim'i ateşe attıran Babil Hükümdarı Nemrut'tan adını alan ve Adıyaman il sınırındaki Kahta İlçesi'nde bulunan büyüleyici dağ.
Doğu ve batı teraslarında kireçtaşından yapılmış, Tümülüs'e sırtını dönmüş şekilde konumlanmış beş tanrı heykeli ile bunların iki yanında aslan (A ve I) ve kartaldan (B ve H) oluşan bir çift koruyucu hayvan heykeli bulunur.
Kafeteryada su 2 tl cay 4 tl. Magnetler 5 tl den 30 tl ye kadar var. Yolu cok virajli.cocuklu gidilmesi cok zor. Yaklasik 300 merdiven.
Antiokhos'un yaptırdığı mezar tepesi, Nemrut Dağı Millî Parkı, Adıyaman.
Adıyaman'ın Kahta İlçesi'nde 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı yamaçlarında hükümdarlık yapmış olan Kommagene Kralı I. Antiochos'un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarı, anıtsal heykelleri ve benzersiz manzarası ile Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarından birisidir.
Dördüncü Zamanda (Kuaterner'de) Meydana Gelen Olaylar
Volkanik dağlar oluşumlarını tamamlamıştır. Ege ve Marmara Denizi oluşmuştur. İstanbul ve Çanakkale Boğazları oluşmuştur. Ülkemiz'deki vadiler, delta ovaları, birikinti konileri ve birikinti ovaları oluşmuştur.
Dördüncü Jeolojik Zamanda (Kuaterner) Türkiye aşağı yukarı bugünkü görünümünü almıştır. Bu zamanın başlarında göllerle kaplı olan Ege Denizi'nin bulunduğu saha bloklar halinde çöküntüye uğrayarak, Ege Denizi oluşmuş ve günümüze göre sıcak ve nemli olan iklim nedeni ile deniz seviyeleri yükselmiştir.
Toros ve Kuzey Anadolu Dağları bu süreçte oluşmuştur. Bunun yanında dünyanın her bir yerinde linyit yatakları meydana gelmiştir. Ayrıca Kuzey Anadolu Fay Hattı da bu süreçte oluşmuştur.
Nemrut, uyuyan aktif bir yanardağdır ve 1441 yılında son kez lav çıkışı olmuştur. Tepesindeki kraterde Nemrut Gölü yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri