Peki ya diğer gezegenlere ne yağıyor? Mars'a karbondioksit, Titan'a metan, Venüs'e sülfürik asit yağıyor ve hatta Neptün'e elmas yağma ihtimali bile var. Gökyüzünden düşen maddenin türü neredeyse gezegenlerin kendileri kadar çeşitlidir.
Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'de yağmur elmas şeklinde yağmakta. Jüpiter ve Satürn'de elmasların element halindeki karbon ya da grafitin büyük fırtınalar sonucu dönüşmesiyle oluştuğu tahmin ediliyor. Bu katı haldeki elmaslar çekirdeğe yakın yerlerde sıvı hale dönüşüyorlar.
Bu nedenle, diğer gezegenlerde yağmur meselesini düşünürken 'su' diye düşündüğünüz için mazur görülebilirsiniz. Ancak yine de yanılırsınız - Dünya sıvı suya sahip tek gezegendir. Diğer gezegenlerde bulutlardan yağan yağmur gerçekten de vardır, ama bu su değildir. Yakınından bile geçmez.
Bilim insanları Jüpiter ve Satürn'de helyum yağmurları yağdığını deneysel kanıtlarla doğruladı. Jüpiter ve Satürn gibi esasen hidrojen ve helyumdan oluşan gezegenlerde helyum yağmuru yağdığı, yaklaşık 40 yıl önce tahmin edilmişti.
Venüs'te yağmurun H2SO4 (sülfürik asit) olmasının nedeni, gezegenin yüzeyindeki sıcaklığın 460°C'ye kadar yükselebilmesidir. Bu yüksek sıcaklık, suyun buharlaşmasına ve atmosferdeki su buharının H2SO4'ün oluşumuyla tepkimeye girmesine neden olur.
İlgili 21 soru bulundu
JÜPİTER,SATÜRN,URANÜS VE NEPTÜN
Güneş Sistemi'nin gaz devlerinde ise durum daha büyüleyici. Bu gezegenlerde yağmur, elmas şeklinde yağıyor.
Dahası Venüs yüzeyi 90 atmosfer basınçla 900 metre derinliğindeki suyun ağırlığı kadar ezicidir. Üstelik neredeyse hiç ara vermeden sülfürik asit yağmurları yağar.
Amerikalı bilim insanları Jüpiter ve Satürn gezegenlerinde 'elmas yağmurları' olabileceğini ortaya koydu.
Bazı bilim insanlarına göre Neptün ve Uranüs gibi gezegenlerin derinlerindeki yüksek sıcaklık ve basınç koşullarında, buz devi gezegenlerde bol miktarda bulunan hidrokarbon bileşikleri parçalanabilir ve oluşan karbon atomları zamanla düzenli bir yapı oluşturarak elmasları ortaya çıkarabilir.
Elmas madenlerindeki elmaslar karbon atomlarının 150 km derinde yüksek ısı ve basınç altında başkalaşım geçirmesiyle oluşuyor. Buzlu gaz devi olarak tanımlanan Uranüs ve Neptün'ün derinliklerinde ise ısı ve basınç o kadar artıyor ki düzenli elmas yağmuru görülüyor.
Mars, Dünya'nın yarısı kadar olan soğuk bir çöl gezegenidir.
Bir gök cisminin gezegen olarak sınıflandırılması için üç koşulu sağlaması gerekir. Bunlar Güneş etrafında bir yörüngede dolanması, küresel şekli sağlayacak kadar büyük bir kütleye sahip olması ve Güneş etrafındaki yörüngesini temizleyebilmesi.
Enceladus uydusundaki kar yağışları Dünya'nın aksine daha yavaş biçimde yere düşüyor. Bu sebeple Enceladus'ta ortalama 100 metre kar kalınlığına erişmek için 10 milyonlarca yıl boyunca kar yağması gerekiyor. Çapı 500 kilometre olan Enceladus, Satürn'ün en büyük 10'uncu uydusu.
Güneş Sistemimizdeki Güneş'e en uzak gezegen olan Neptün, Güneş'ten 4,5 milyar kilometre, en uzaktaki ikinci gezegen Uranüs ise 2,88 milyar kilometre uzaklıktadır. Neptün üzerindeki en düşük sıcaklık -215 °C, Uranüs'teki en düşük sıcaklık ise -225°C'dir.
Hakemli bilimsel dergi Science Advances'ta yayımlanan araştırma, yaklaşık 400 bin yıl öncesine kadar Mars'ta kar yağdığını veya don olduğunu ortaya koydu. Bulgulara göre, 1,4 milyon ila 400 bin yıl önce kum tepelerindeki tuzlar, düşük sıcaklıklarda karın erimesine neden oldu.
Güneş Sistemi'nde Dünya'dan 3 ila 16 kat su içeren sekiz uydu ve trilyonlarca kuyrukluyıldız, uzayda bol su olduğunu gösterdi. Geriye Güneş Sistemi dışındaki öte gezegenlerde ne kadar su olduğunu aramak kaldı.
Şu an için hayatın olduğu bilinen tek gezegen Dünya.
Neptün ve Uranüs ikiz gezegenler olarak adlandırılır. Kütleleri, hacimleri ve atmosferlerinin bileşimleri birbirine çok yakındır. Buna rağmen Neptün ve Uranüs'ün renkleri farklıdır. Neptün koyu mavi renkte iken Uranüs açık camgöbeği tonlarındadır.
Neptün şimdiye kadar sadece Voyager 2 tarafından ziyaret edildi.
JÜPİTER'DE YAŞAM İHTİMALİ
Uzmanlar Jüpiter konusunda ise daha iyimser. Güneş sisteminin en büyük gezegeninde yaşam mümkün demek için henüz erken. Ancak gezegenin bulutlarında yeterli su aktivitesi ve doğru atmosfer koşullarının olduğu belirtiliyor.
Satürn, etrafında yaşam olabilecek tek gezegen değil; amonyağın varlığı bazı araştırmacıların Venüs'ün de kendi kükürtlü atmosferinde "gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen" uzaylı yaşamına sahip olabileceğini öne sürmesine yol açıyor.
Venüs'ten sonra gökyüzünde izlenebilen en parlak gezegendir. Seyrek olarak, kısa dönemler için Mars parlaklıkta Jüpiter'i geçebilir. Kavuşum dönemini kapsayan 1-2 aylık dönem dışında yıl boyunca rahatlıkla çıplak gözle izlenir.
Tüm gökyüzünü kaplayan boğucu bulutlar nedeniyle güneş ışığı asla yüzeye ulaşmaz. Venüs'ün yüzey sıcaklığı 462 santigrat derecedir. Hidroklorik asit yağıyor. Bildiğimiz hiçbir yaşam türü orada hayatta kalamaz ve yapabileceğimiz sondaların hiçbiri yüzeyde birkaç saatten fazla hayatta kalamaz.
NASA'nın Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü ve diğerleri, Venüs'ün geçmişte 2 milyar yıla kadar sığ bir okyanusa sahip olabileceğini ve bu suyun hacminin dünyadaki kadar olabileceğini kabul etti. Şu anda, Venüs'te bilinen tek su az miktarda atmosferik buhar (20 ppm) formundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri