Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
Beyaz ve kırmızı baş lahanalar gerek ülkemizde ve gerekse Karadeniz Bölgesinde yoğun bir şekilde yetiştirilen ve de severek tü- ketilen bir sebzedir.
Beyaz baş lahana gerek ülkemizde ve gerekse karadeniz bölgesinde yoğun bir şekilde yetiştirilen ve de severek tüketilen bir sebzedir. İçerdiği vita-min ve mineral maddelerce insan beslenmesi ve sağlığına büyük katkıda bulunan beyaz baş lahana kış sebzeleri arasında önemli bir yere sahiptir.
Darende'de "Gökyar lahanası" olarak isim yapan lahana, Darende'nin Gökyar, Uluveren,Karşıya,Güdül gibi birçok mahallesinde üretiliyor.
İlgili 40 soru bulundu
Bir kış sebzesi olan Brüksel lahanası sanılanın aksine ilk olarak Belçika'da yetiştirilmemiştir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde tüketiliyor ve Türkiye'de de tarımı yapılan bir sebze.
Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır. Bir yıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken lahanaya çok benzer.
Lahana, Tekirdağ ilinin Hayrabolu ilçesine bağlı bir mahalledir.
Karadeniz (Artvin, Bartın, Kastamonu, Zonguldak, Karabük, Samsun, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon) halkının temel besin maddesidir.
Lahana, kökeni Avrupa olarak tahmin edilen ve yaygın olarak bilinen bir mahsuldür. Ancak, lahana üretimi son yüzyıldır tüm dünyada popüler olmuştur. Günümüzde, çoğunlukla ilk Asya ve devamında Avrupa'da yetiştirilir.
Lahananın anavatanı olarak Kuzey Avrupa ülkeleri ve Baltık denizi kıyıları kabul edilmektedir. Lahana denize yakın, rutubetli olan tüm Avrupa kıyılarında geniş bir yayılma alanı bulmuştur.
Serin iklim sebzesi olan beyaz baş lahana sonbahar başlangıcı ile ilkbahar sonu arasındaki serin dönemde yetiştirilir.
Organik lahana nasıl anlaşılır? Yerli tohumdan üretilen lahana yuvarlak top gibi olup daha kalın damarlı oluyor. Hibrit üretilen ise yassı ve daha ince damarlıdır. Fotoğrafa dikkatli bakacak olursanız aradaki fark çok belirgin görünüyor.
Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur.
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, coğrafi işaret belgesi başvurusu yapılan dev lahanaların hasadı başladı. Ağırlığı 50 kiloya kadar çıkabilen lahanalar, lezzeti ve aroması ile ön plana çıkıyor.
Baş lahana olarak sınıflandırılan beyaz ve kırmızı lahanalar ülkemizde çoğunlukla Karadeniz Bölgesi'nde yetiştiriliyor.
Karalahana aslında ıspanak veya pazı yerine kullanabileceğiniz bir sebze.
Karalahana çorbası Karadeniz mutfağında yapılan bir çeşit çorbadır.
Lahana Hasadı
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
Folat ve lif içerdiği için kilo vermeye yardımcı olan besinler arasındadır. Bu tarife diyet listelerinde yer verebilirsiniz. Beyaz Lahana Salatasını et, tavuk ya da balık yemeklerinin yanında tercih edebilirsiniz. Ayrıca meze olarak akşam yemeklerine de oldukça yakışacaktır.
Brüksel lahanası, adından da anlaşılacağı gibi Belçika coğrafyasına ait bir sebze.
Brüksel lahanası yetiştiriciliği için Karadeniz Bölgesinin sahil kesimi çok uygundur.
Brüksel lahanası birinci yılda sebze olarak değerlendirilen kısımlarını, ikinci yılda ise tohumlarını meydana getirir. Avrupa ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilen ve sevilerek tüketilen bir sebzedir. Karadeniz Bölgesi gibi yağışı ve rutubeti yüksek bölgelerde rahat bir şekilde yetiştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri