Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlarından olan güveç yemeklerinin yapıldığı güveç çanakları Türkiye'nin önemli el sanatları ve çanak çömlek imalat merkezi olan Nevşehir'in Avanos ilçesinde yapılarak, tüm Türkiye'ye ulaştırılıyor.
NEVŞEHİR (AA) - MURAT KAYA - Nevşehir'in Avanos ilçesinde üretilen güveçler, yurdun dört bir yanına ve bazı ülkelere gönderiliyor. Türkiye'nin gözde turizm bölgelerinden Kapadokya'nın el sanatları merkezi konumundaki Avanos'ta, Kızılırmak'tan çıkarılan toprak ve çamur, ustaların elinde şekilleniyor.
Özellikle Kayseri, Sivas, Çorum, Kütahya (Gediz), Aydın, Afyon, Konya, Balıkesir (Bigadiç) ve Beypazarı bölgelerinde güveç yemekleri yaygındır.
Güveç kap yapımında en önemli faktör toprağın kalitesi. En kaliteli toprak çeşidi ise Balıkesir'in İvrindi ilçesindeki Kayapa'da bulunuyor.
Toprak güveç Toprak güveç (çömlek) mutfakta kullanılabilecek en sağlıklı pişirme kaplarından biri. Güveç denince aklımıza kuru fasulye veya fırında etli güveç geliyor ama herhangi bir tencere gibi, çok farklı yemekleri pişirmek için kullanabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Toprak güveç kapları sırlı ve sırsız olmak üzere iki çeşitte bulunur. Sırlama işlemi, güveç kabının iç yüzeyi suyla temas ettiğinde erimeyen bazı maddeler ile kaplanır. Bazen bu maddeler arasında kurşun da kullanılmaktadır. Bundan dolayı güveç satın alırken iç kaplamasının kurşunsuz olmasına dikkat etmeliyiz.
Güveç içine 1 çay bardağı kadar sıvı yağ dökün ve ardından bir fırça yardımıyla tüm yağı güveç yüzeyine yedirin.
Bu kırmızı toprak ve mil karışımıyla elde edilen seramik hamuruna Avanoslu sanatçıların el emeği göz nuru değmiş ve dünyada Nevşehir Avanos çömlekleri denilince akla gelen bir yer haline getirmiş.
Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlarından olan güveç yemeklerinin yapıldığı güveç çanakları Türkiye'nin önemli el sanatları ve çanak çömlek imalat merkezi olan Nevşehir'in Avanos ilçesinde yapılarak, tüm Türkiye'ye ulaştırılıyor.
İnsan sağlığına zararı olmayan killi topraktan pişirilerek yapılan kaplara güveç denir. Güveçte pişen et ve sebze yemeklerinin, tavuk veya deniz ürünlerinin ya da baklagillerin tadı bir başka olur. Çünkü toprak kaptan aldığı o has kokuyla yemeğin lezzeti de farklı hale gelir, kısık ateşte pişmiş olması da cabasıdır.
Toprak güveci ilk kez kullanacaksanız, güvecin içini ve dışını kuru bir bez yardımıyla güzelce temizleyin. Ardından güvecin boyutuna bağlı olarak ayçiçek yağı veya zeytinyağını güvecin içerisine dökün. Temiz bez ile bu yağı güvecin içine tamamen yedirin. Aynı işlemi, varsa kapağına da uygulayın.
Güveç ne kadar sürede pişer? Yaklaşık 1,5-2 saatte pişmiş olacaktır.
Çömlekte Güveç Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle kemikli eti güzelce yıkayıp çömleğin altına koyun. Üzerine patlıcanları fotoğraftaki gibi doğrayıp ekleyin.
Önceden ısınmış 180 derece fırının en alt rafında yaklaşık 1,5 saat pişirin. Fırından çıkan sıcak güveci, bir nihale üzerine alın. Kapağını açtıktan sonra ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Afiyet olsun.
Sebzeler güvece yerleştirilir.
Güvecin en altına soğan, domatesin yarısı, çok az tuz, fasulye, sarımsak, patlıcan, biber ve domatesin geri kalanı koyulur.
Toprak güveç kaplarının iç yüzeyi parlak görünümlü, cilalı ise sırlıdır. İç yüzeyi mat ve kaplamasız ise, sırsızdır.
Japonya'da Avcı Toplayıcı Çömlekçilik. Yaklaşık 14.000 yıl önce, güney Japonya'daki tarih öncesi avcı-toplayıcılar çanak çömlek yapıyorlardı. Tanegashima Adası'nın geç Pleistosen sakinlerinin yerleşmeye ve yiyecek yetiştirmeye başladıklarına dair hiçbir işaret yok.
Yanmış güveç nasıl temizlenir sorusu da sıkça merak edilir. Dibi tutan güveçler için etkili bir temizleme yöntemi olan karbonat bir miktar su ile karıştırılarak Mac kıvamında güvecin hem iç hem de dış bölgesine sürülür. Bir sünger yardımı ile ovalayarak yanık lekelerini giderdikten sonra bol ılık su ile temizlenir.
"Göveç" sözcüğü, Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü'nde güveç kelimesi ile aynı "içinde yemek pişirilen toprak kap" anlamına sahip olup, Denizli Çal ilçesinde kullanılmaktadır.
Eskişehir, Manisa, Bilecik, Nevşehir, Avanos, Adapazarı, Bursa, Balıkesir, Menemen, Kütahya, Konya ve Diyarbakır'da halen çömlekçilik devam ediyor.
Anadolu'da çömlek sanatı konusunda en iddialı olan illerin başında Nevşehir geliyor. Bu bölgede çömlekçiliğin geçmişi Hititler'e kadar uzanıyor. Nevşehir'in çömlekçilik ile anılan en meşhur ilçesi ise Avanos.
Kapadokya\'da çömlekçiliğin yapıldığı tek şehir Avanos, Nevşehir\'in 18 km. doğusunda ortasından Kızılırmak\'ın geçtiği bir ilçedir. Avanoslular çömleklerin yapıldığı atölyelere, işlik ya da çanakhane demektedirler. Çömlek yapılan atölyeler güneş görmeyen tabanı toprak olan alanlarda yapılıyor.
Toprak güveçler ocak üzerinde ve fırın içerisinde güvenle kullanılabilir, tabi ki çatlak olmadığı sürece. Yeni aldığımız güveçin çatlak olmamasına dikkat etmeliyiz. Yeni alınan bir güveç kulanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinir.
Ardından güvecin büyüklüğüne göre değişecek miktarda yağı (Zeytinyağı ya da ayçiçek yağı gibi sıvı bir yağ kullanın) güvecin içine ilave edip temiz bir bez, pişirme yağını ya da yumuşak uçlu fırçayla güvecin içine güzelce yedirin. Aynı işlemi güveç kabının dışına ve varsa kapağına da uygulayın.
Çömlek ocağa konur mu? Kaliteli güveç tencereler ocak üzerinde kendi kapakları veya uygun tencere kapağı ile örtülerek düşük ısıda kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri