Bu davalarda, genellikle baba olduğu iddia edilen kişi ile çocuğun DNA örnekleri, Adli Tıp Kurumunca incelenerek soybağı olup olmadığı tespit edilir. Babalık davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleri olup yetkili mahkeme, çocuğun doğduğu andaki veya davanın taraflarından birinin yerleşim yerindeki Aile Mahkemesidir.
Kanundaki düzenlemelere göre, soy bağının düzeltilmesi davasını açabilecek kişiler, ana, baba ve çocuktur. Ancak çocuğun veya ana babanın ölmesi durumunda, davanın takibinde mirasçıların da yer alabileceği açıkça belirtilmiştir. Davayı açan taraf, karşı tarafa karşı iddialarda bulunacaktır.
Türk Medeni Kanunu'nun 301. maddesi uyarınca çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilirler. Dava babaya, ölmüşse mirasçılarına karşı açılır, 342. maddesinde ise ana ve babanın velayetleri çerçevesinde çocuklarının yasal temsilcileri olduğu düzenlenmiştir.
Soy bağının kurulması davasının açılması için, Aile Mahkemesine başvurmak gerekmektedir. Dava açılırken hem annenin hem de çocuğun açması mümkündür. Dava açılacak babanın hayatta olmaması durumunda, davanın babanın mirasçılarına karşı açılması da mümkündür.
Soybağının reddi davasında görevli mahkeme ise Aile Mahkeme- lerinin Kuruluş, Görev Yargılama Usullerine Dair Kanun'un 4.maddesi bağlamında aile mahkemeleridir. Aile mahkemesi kurulamayan yerler- de Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi görevli olacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Tanınmanın Bildirim Usulü Tanıma beyanı yazılı başvuru şeklinde gerçekleştiyse, beyanda bulunulan nüfus memuru ya da mahkeme, çocuk ve babanın kayıtlı olduğu nüfus memurluğuna bildirimde bulunur. Tanıma beyanı resmi senette düzenlendiyse, notere veya konsolosluğa başvurmak zorunludur.
Harç ve Masraflar
DNA testi yapılıp yapılmayacağı hakimin takdirinde olup testin yapılması halinde yargılama aşamasında davacıdan masrafın yatırılması talep edilecektir.
Soybağı; çocuğun soyadının, vatandaşlığının ve aile kütüklerinde yazılacağı yerin belirlenmesinde esas alınır. Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulur. Çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hakimin hükmü ile kurulur. Soybağı ayrıca evlat edinme yoluyla da kurulur.
Babalık davası ne kadar sürer konusunda Adalet bakanlığının belirlemiş olduğu Yargıda hedef süresi 11 ay olup, yani davanın sonuçlanma süresi 330 gündür. Bu süre davayı etkileyen faktörler istinaf ve yargitay itirazları sebebiyle uzayabilmektedir.
Davanın Özellikleri
Soybağının reddi davası eğer herey yolunda giderse 1-2 yıllık bir sürede sonuçlanabilir. Ancak taraflardan birinin istinaf yoluna başvurması halinde davanın sonuçlanması 3-4 yıllık bir süreyi bulabilmektedir. Davada, DNA testi yapılmakta ve tanık dinlenmektedir.
Dar anlamda soybağı ise bir kimsenin anne ve babası ile aralarındaki bağlantıyı ifade etmektedir4. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunumuzda soybağı, belirtmiş olduğumuz dar anlamıyla TMK.'nın 282-334. maddeleri arasında düzenlenmiştir.
Savcı, ana – babanın yasal mirasçıları ve çocuğun sonradan evlenme yoluyla kurulan soybağına itiraz davası açma hakları vardır. Ayrıca çocuğun altsoyu da eğer çocuk ölür veya ayırdetme gücünü sürekli olarak yitirirse itiraz davası açabilir.
Dava açma süresinin geçmesinden önce koca ölürse yahut gaipliğine karar verilirse ya da koca bu süre içerisinde ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybederse kocanın altsoyu, kocanın anası, kocanın babası bu davayı açabilir. Biyolojik baba da şartların mevcut olması halinde soybağının reddi davasını açabilmektedir.
Babalığın tespiti davasını anne ve çocuk açabilir. Evlilik dışında doğan çocuğu babası tanımak istemediği takdirde, baba ile soy bağının kurulabilmesi için yasa hâkim hükmünü gerekli görmüştür. Ana ve çocuk dava açarak babanın tespiti ve baba ile soy bağının hâkim hükmü ile kurulmasını isteyebilmektedir.
Esasen bir çocuğun soybağı gerçek anlamda hiçbir zaman değiştirilemez. Çocuğun genetik anne ve babası baştan belli olup sonradan değiştirilmesi mümkün değildir. Değiştirilen husus, çocuğun hukuk düzeni içinde gözüken resmi soybağıdır.
Çocuğun soybağını değiştirme suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 231. maddesinde “Bir çocuğun soybağını değiştiren veya gizleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Babalık davasında DNA Testi Zorunlu Mu? Babalığın reddi davasının çözümü için zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak ve ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, babanın soy bağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorundadır.
Babalık Test (DNA TESTİ) Kesin Doğru Mudur? Bilimsel olarak yapılan ve hem baba hem de çocuktan alınan örneklerin laboratuar ortamında bilimsel olarak incelendiği babalık test, %99,9 yani neredeyse tamamen doğruluk değeri olan sonuç verir.
Kocanın açacağı soybağının reddi davasında davalı ana ve çocuktur. Bu davada ana ile çocuk arasında zorunlu dava arkadaşlığı vardır; dolayısıyla sadece ana ya da çocuğa karşı açılan davanın reddi gereklidir.
Çocuk ile ana arasında soybağı kurulması, doğum yoluyla olur. Çocuk ile baba arasında soybağı kurulması; ana ile evlilik, tanıma veya hakim hükmü yoluyla olur. Soybağı, ayrıca evlat edinme yoluyla da kurulur. Soybağı kurulması davaları, taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesinde açılır.
Hakim hükmüyle kurulmuş olan soybağı, bunu kuran mahkeme kararının yargılamanın yenilenmesi yoluyla ortadan kaldırılması halinde geçersiz kılınır. Bu da soybağına ilişkin dördüncü davadır. 5- Af Kanunu ile yapılan soybağı düzeltme işlemine karşı açılan itiraz davası TMK'da yer almayan soybağına ilişkin beşinci davadır.
Soybağı davası anne veya çocuk tarafından babaya karşı açabilir. Bu davanın amacı çocuk ile baba arasından soybağının kurulması ve babalık karinesinin ortaya çıkarılmak istenmesidir. Türk Hukukuna göre soybağı 3 şekilde kurulabilir. Bu durum Türk Medeni Kanunun 282.maddesinde düzenlenmiştir.
Medeni Kanun'da annelik karinesi, ispata gerek duyulmayan kesinlik bildiren bir karinedir. Çocuk ile anne arasındaki soybağı doğumdan itibaren kendiliğinden kurulur. Bu sebeple değiştirilmesi mümkün değildir ve annenin soybağının reddi davası açma hakkı bulunmamaktadır.
Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
SOYBAĞININ REDDİ DAVASINDA ÇOCUKLAR ALEYHİNE OLACAK ŞEKİLDE YARGILAMA GİDERİ VE VEKALET ÜCRETİ HÜKMEDİLEMEZ.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri