Fırtınanın eş anlamlısı olarak zaman zaman şiddetli rüzgâr, kasırga gibi ifadeler kullanılmaktadır.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir. Cümle içerisinde rüzgar kelimesi yerine eş anlamlısı veya anlamdaşı yel kelimesi de kullanılabilir.
Yel kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'rüzgar' olarak karşımıza çıkıyor.
Rüzgarın eş anlamlı kelimesi ise "yel" dir.
Kelime kelimesinin eş anlamlısı sözcüktür ve kimi zaman kelime yerine sözcük kelimesi tercih edilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
1- Sözcük:
Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Rüzgar kelimesinin zıt anlamlısı yoktur. Ama eş anlamlısı vardır eş anlamlısı ise yel olacaktır. Yazılışları ve okunuşları farklı ama anlamları her zaman aynı olan kelimelere denir.
GENİŞ KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Geniş kelimesinin üç eş anlamı bulunmaktadır. Bunlar "enli","ferah" ve "kalabalık" kelimeleridir. Bu kelimeler cümle içerisinde geniş kelimesi yerine kullanılabilmektedirler.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
O yüzden şapka bulunmadan yazılmış adet kelimesi, 'tane' olarak karşılık buluyor. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman adet kelimesinin eş anlamlısı, 'miktar veya tane' ifadesi ile beraber bizi karşılamaktadır.
Durum, ortam, çevre, muhit, atmosfer, ambiyans.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Buluş kelimesinin eş anlamlı kelimesi icat kelimesidir. Cümle içinde kullanılan buluş kelimesi yerine icat kelimesi getirilirse cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik olmamaktadır.
His kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükler duygu ve sevgi olarak bilinmektedir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Kız kardeş bacı kelimeleri eş anlamlı sözcüklere birer örnektir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Karşıt rengi mavidir. Kırmızının, tamamlayıcı rengi yeşildir.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman millet kelimesine karşılık herhangi bir zıt anlamlı sözcük bulunmaz. Çünkü zaten başlı başına bir genel kelimedir ve herhangi bir eylem yaratmaz. Bu sebepten dolayı durum hali üzerinden Millet kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü yoktur.
Bunun için “kara” ve “siyah” sözcükleri eş anlamlıdır denilebilir. Bunun gibi; “okul – mektep”, “ayrım – fark”, “serüven – macera”, “kelime – sözcük”, “sağlık – sıhhat”, “hak – adalet”, “hediye – armağan” sözcükleri hep eş anlamlıdır.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri