NESNE = VERİ + METODLAR
şeklinde ifade edilen bağıntı aslında Nesne Yönelimli Programlama'nın temelini açıklamaktadır. Veri (özellikler) ve veri üzerinde işlem yapan kod (metotlar) bir arada bulunur ve nesneyi oluşturur.
OOP'nin 4 Ana Prensibi: Encapsulation, Inheritence, Abstraction, Polymorphism. İyi bir kod tasarımı için uyulması gereken bazı prensipler vardır. Prensipler zorunlu değildir fakat uyulduğunda hem dünya çapında standart bir kod yazmış oluruz hem de sürdürülebilirliği yüksek bir iş ortaya çıkar.
Nesne Yönelimli Programlama (Object Oriented Programming), sınıflar ve nesneler kavramına dayanan bir programlama yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın amacı, ihtiyaç duyulan programı daha küçük parçalara bölerek, yönetilebilir ve yeniden kullanılabilir hale getirmektir.
İlgili 31 soru bulundu
Nesne Yönelikli Programlamanın sağladığı kolaylıklar
Oluşturulan nesneler birbirinden bağımsız olduğu için bilgi gizleme olanağı artar. Örneğin A nesnesi B nesnesinin özelliklerini kullanamaz ve erişemez. Nesne oluşturma, bir sınıf içerisinde gerçekleştirilir ve bu kodlar başka projelerde kullanılabilir.
Nesne yönelimli programlama, işlevler veya yöntemlerle bir grup veri özniteliğini "nesne" adı verilen bir birimde birleştirir. Tipik olarak, OOP dilleri sınıf tabanlıdır; bu, bir sınıfın veri özniteliklerini tanımladığı ve sınıfın örnekleri olan nesneler oluşturmak için bir plan olarak işlev gördüğü anlamına gelir.
Nesne Yönelimli Programlama dillerinde kalıtım olgusu, bir sınıfta (class) tanımlanmış değişkenlerin ve/veya metotların (fonksiyon, procedure) yeniden tanımlanmasına gerek olmaksızın yeni bir sınıfa taşınabilmesidir. Bunun için yapılan iş, bir sınıftan bir alt-sınıf (subclass) türetmektir.
OOP Neden Kullanılır? OOP 1960'lı yıllarda yazılım dünyasının yaşadığı boyutlandırma sorunu sonrasında ortaya çıkmıştır. OOP ile nesne oluşturma bir sınıf içerisinde oluşturulur ve böylelikle tüm projelerde kullanılabilmektedir. Bu sayede sınıflar 1 kez oluşturulur ve uzun kodların tekrardan yazılmasına gerek olmaz.
Nesne yönelimli olan nesne tabanlı programlama dillerinden ABAP/4, C#, C++ (nesne modeli Simula'ya dayanır), Eiffel, Java, Object Pascal, Objective-C (nesne modeli Simula'ya dayanır), PHP, Python, REALbasic (nesne yönelimli bir BASIC lehçesi), Ruby, Simula, Smalltalk ve Visual Basic . NET'i sayabiliriz.
Nesne tabanlı programlama (OOP); yazılım tasarımını işlevler ve mantık yerine, veri veya nesneler etrafında düzenleyen bir programlama dili modelidir. Günümüzde yazılım geliştirme teknolojileri içerisinde büyük bir önem taşır.
Genellikle karmaşık ve büyük projelerin geliştirilmesinde kullanılan nesne yönelimli programlama, yazılım sistemlerinin daha iyi organize edilmesinde, yazılım sistemlerinin bakımının kolaylaştırılmasında ve kodların yeniden kullanılabilirliğini sağlamasında önemli rol oynar.
Nesne yönelimli programlamada Soyutlama (Abstraction) ilkesi, eğer bir sınıf için nesne üretmek mantıksız geliyorsa o sınıf soyutlanabilir. Alt sınıfların ortak özelliklerini ve işlevlerini taşıyan ancak henüz bir nesnesi olmayan bir üst sınıf oluşturmak istenirse bir soyut (abstract) üst sınıf oluşturulur.
Nesne-yönelimli modelleme, nesneler şeklinde ayrıştırılan bir sistemde bilginin modellenmesini sağlayan bir metottur. Bu modelleme tekniğinde, bağımsız olarak oluşturulan nesneler bir kimlik, bir durum ve bir davranış belirtirler.
Sınıf, nesne yönelimli programlama dillerinde nesnelerin özelliklerini, davranışlarını ve başlangıç durumlarını tanımlamak için kullanılan şablonlara verilen addır. Bir sınıftan türetilmiş bir nesne ise o sınıfın örneği olarak tanımlanır.
Kalıtım ile nesneler birbirinden türetilebilir. Türeyen sınıf diğer sınıfın tüm özelliklerini ve kendine has özellikleri içerebilir. Kalıtım yolu ile türetilmiş sınıflar ile hiyerarşik sınıf organizasyonu gerçekleştirilebilir.
Nesne yönelimli programlama veya kısaca NYP (İngilizce: Object - Oriented Programming, Kısaltma: OOP), Her işlevin nesneler olarak soyutlandığı bir programlama yaklaşımıdır. NYP destekleyen programlama dilleri yüksek seviye diller olarak adlandırılır.
OOP' ye örnek verecek olursak gerçek hayatta gördüğümüz araba, radyo, bina vb. gibi nesnelerin bilgisayar ortamına aktarılmasına denir. Örneğin; lambanın açık-kapalı olması durumu, veya radyonun rengi, markası, üretim yılı… gibi özelliklerinin bilgisayar ortamında gösterilmesidir.
Nitelik : Nitelik kavramı, bir nesnenin özellikleridir ve nesnenin mevcut durumunu tanımlar. Mesela bir ördeğin rengi ve ağırlığı o ördeğin nitelikleridir. Bir ördeğimizin rengi siyah, diğer ördeğimizin rengi beyazdır. Bu durumda her iki nesne (yani ördek) nitelikleri sebebi ile birbirilerinden bağımsızdırlar.
Nesne Yönelimli Çözümleme ve Tasarım (İngilizce - Object Oriented Analysis and Design (OOAD)), bir sistemin/sistem modülleri setinin/organizasyonun/işletme biriminin gereksinimlerinin çözümlenmesinde ve uygun bir çözümün tasarımında nesne ile modelleme tekniklerini kullanır.
Polymorphism (çok biçimlilik) NYP'de programlama dilinin farklı tip verileri ve sınıfları farklı şekilde işleme yeteneğini belirten özelliğidir.
Fakat C dili yapısal olarak nesne yönelimli olmadığından özellikle büyük projelerde, kod tasarımı açısından dezavantajlara sahip bir dil.
Nesne tabanlı programlama aslında şu örnek sayesinde kolaylıkla anlaşılabilir: Bir nesnenin ismi, durumu, rengi, üretim yılı gibi pek çok özelliğin bilgisayar ortamına aktarılması ve bu ortamda gösterilmesidir.
Arayüz (interface), OOP'nin en önemli yapılarındandır ve temelde sınıflara sunabileceğiniz, sınıfın hangi isimde ve hangi tipte parametreleri alan bir metoda sahip olacağını söylemenizi sağlayan yapıdır. Bir sınıfa istediğiniz kadar arayüz uygulayabilir / giydirebilirsiniz (implement).
Nesne Yönelimli Programlama (OOP), programcıların işini kolaylaştıran bir teknolojidir. Normal bir işlemi çok daha kısa sürede ve çok daha basit bir şekilde yapmanızı sağlar. Bu işlemler için 4 ana prensip vardır. Bunlar; Encapsulation, Polymorphism,Abstraction ve Inheritance'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri