Aside. Nevşehir'in yöresel tatlısı olan aside, un helvasının biraz akışkan hali. Nevşehir'de pekmezle tatlandırılan bu tatlı, evlerde hala yapılan ve misafir geldiğinde ikram edilen lezzetler arasında bulunuyor.
Peribacaları, Yeraltı kentleri, Vadileri, Kilisleri, Tarihi yapıları, Kozaklı termal kaplıcaları, Başhisar, Ortahisar ve Uçhisar Kaya Oyması Kaleleri, Tarihi Mustafapaşa Evleri ile Üzüm bağları, Testi Kebabı ile Nevşehir ili Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer alıyor.
Malatya kadar olmasa da Nevşehir'in de kayısısı meşhur. Üstelik burada kayısı, sadece kurutulup yenen bir yemiş değil aynı zamanda bildiğiniz parça et veya kıyma ile dolması da yapılan bir yemek malzemesi. Kayısı ve etin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan tatlı-tuzlu uyumuna şaşırırsınız.
Ürgüp'ün nesi meşhur sorusu sorulduğunda cevap olarak çok sayıda eşsiz lezzetten bahsetmek mümkün. Ürgüp mantısı, çömlek kebabı, çömlek fasulyesi, nohutlu yahnisi, kayısı dolması, sütlü çorbası, Nevşehir tavası, ayva dolması, soğanlaması, gendime, ağpakla, dıvıl, sızgıt ve dolaz gibi yöresel yemekleriyle oldukça ünlü.
İlgili 37 soru bulundu
Anadolu Selçuklular ve Osmanlılar döneminde ismi "Muşkara" olan Nevşehir'in, dünya çapında meşhur turistik yerlerinin başında Kapadokya ve Peribacaları gelir.
Un helvasının, Kapadokya yöresine özgü yumurtalı ve cevizli hali. Tat vermek için şeker yerine sadece üzüm pekmezi veya bal kullanılıyor. Evde de yapılabilen pratik bir tatlı.
Nevşehir'de tarım denince akla gelen başlıca tarım ürünleri Kabak Çekirdeği, Üzüm, Patates, Kuru Fasülye ve Çavdardır. Nevşehir ilinde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 20.490 çiftçi yer almaktadır. İlin %65,4'lük kısmı ekilebilir arazidir.
Nevşehir Kapadokya Bölgesinin ortasında, Aksaray-Kayseri Karayolu üzerinde ve Kırşehir-Niğde Karayoluyla birleşen kavşakta yer alır. 1954 yılında Niğde'den ayrılarak il olmasıyla gelişmeye başlamıştır.
Söz bağlama, düzen bozma, bayrak kaldırma, övülme, kız başı yıkama, seysana, saçı, kakül kesme, nahıl övme ve karınca yürüyüşü gibi gelenekler köylerde devam eden düğün, nişan ve kız isteme geleneklerindendir. Söz Bağlama; Kız isteme esnasında, gelenlere sözü bağlama işareti olarak bir çift çorap verilir.
Kapadokya'da alışveriş yaparken seramik, çanak, halı, antikalar, altın ve gümüşler ilginizi çekecek. Özellikle turistlerin çok yoğun olarak ilgi gösterdikleri bu hediyelikler, oldukça orijinal olup, tamamına yakını el yapımıdır. Bunlar arasında değerli bir taş da göze çarpmaktadır: Onyx taşı.
Nevşehir'de yer alan başlıca gezilecek yerler arasında; Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, Göreme Açık Hava Müzesi, Nevşehir Kalesi, Damat İbrahim Paşa Külliyesi, Kızılırmak Nehri, Güvercinlik Vadisi ve Üç Güzeller Peribacaları bulunmaktadır.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, membran teknolojiyle Kızılırmak suyunun arıtılarak memba suyu kalitesinde içme suyunun Nevşehir`e kazandırılacağını söyledi.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 8 İlçe, 23 belediye, bu belediyelerde 118 mahalle ve ayrıca 153 köy vardır.
Tabi ki Kapadokya'da kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı birbirinden güzel peynirleridir. Tulumundan, çökeleğine, kaşar peynirinden beyaz peynirine zengin peynir çeşitleri ile karşılaşmak mümkündür. Zeytin çeşitleri de yine yöreye özgü ve lezzetli.
Kış mevsiminde yanınıza soğuğa karşı sizi koruyacak, mont, kalın kazak, bot, yağmurluk, rüzgarlık gibi kıyafetler almanızı öneririz. Yaz aylarında da tahmin edebileceğiniz gibi sizi serin tutacak kıyafetleri çantanıza atmanızın faydası var.
Nevşehir Belediyesinin yeni logosunda Kapadokya bölgesini simgeleyen peribacaları, Kapadokya bölgesinin aynı zamanda güzel atlar diyarı olarak anılmasından dolayı at figürlerinin yanı sıra Nevşehir'in mimarlarından Lale Devri'nin ünlü sadrazamı Damat İbrahim Paşa'yı simgeleyen laleler yer aldı.
Ülkemizin en eşsiz doğal eserlerinden olan ve İç Anadolu'da geniş bir bölgeye yayılan Kapadokya'nın büyük bölümü, Ürgüp ve Göreme'nin de yer aldığı Nevşehir'in sınırları içerisindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri