İç Anadolu'da bulunan Nevşehir, açık hava müzesi olma özelliğine sahip nadide şehirlerden biridir. Her bir ilçesinde bulunan doğal miraslar ve tarihi miraslar, yıl içinde pek çok turistin gezi noktası olmuştur.
Kapadokya'dan hediye götürmek ya da evine birşeyler almak isteyenlerin sorusu Kapadokya'nın neyi meşhur. Bu sorunun klasik cevabı Kapadokya şarabı ve çömlekleri ama asıl sorulması gereken soru bu değil, Kapadokya'dan ne alınır olmalı. Çünkü Kapadokya'nın çok az bilinen bir altın madeni var: Trüf mantarı!
Peribacaları ,Testi Kebabı,Kozaklı Kaplıcaları ,Ortahisar ve Uçhisar Kaya Oyması Kaleleri, Tarihi Mustafapaşa Evleri ile Nevşehir, gerçekten Türkiye'de görülmesi gereken, yeraltı şehirleriyle insanı büyüleyen bir ilimiz.
Peribacaları, Yeraltı kentleri, Vadileri, Kilisleri, Tarihi yapıları, Kozaklı termal kaplıcaları, Başhisar, Ortahisar ve Uçhisar Kaya Oyması Kaleleri, Tarihi Mustafapaşa Evleri ile Üzüm bağları, Testi Kebabı ile Nevşehir ili Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer alıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Ama Nevşehir dendiğinde akla ilk gelen patates ve kabak çekirdeğidir. Derinkuyu Yeraltı şehrine gittinizde çıkışta sizi hoş bir sürpriz karşılar. Hemen oracıkta rulo şeklinde kesilmiş, çıtır patates cipsini kızartıp elinize tutuşturuverirler.
Tahıl, yumru ve sanâyi ürünleri başlıca tarım ürünleridir. Patates üretiminde Nevşehir ili Niğde ve İzmir'den sonra üçüncü sırada bulunur. Ayrıca ilde şekerpancarı, buğday, arpa, çavdar, bakla, nohut, fasulye, mercimek yetiştirilir. Sebzecilik gelişmiştir.
Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa zamanında büyük bayındırlık hareketine girişilmiş imaretler, camiler medreseler ve çeşmeler yapılmıştır. Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte Nevşehir; Niğde iline bağlı kaza, 20 Temmuz 1954 tarihinde 6429 sayılı Kanun ile İl statüsüne kavuşmuştur.
Eğer bir kış seyahati yapacaksanız Kapadokya'nın çok soğuk olacağını unutmayın. Bere, atkı, kalın montlar, kalın safari pantolonları, kazak, yünlü çamaşır, çorap ve botlar olduktan sonra üşümeden gezebilirsiniz. Yürüyüş ayakkabıları Kapadokya'yı gezmeniz için olmazsa olmazlardan.
Avanos turistik bir yer olduğu için yöre halkı tarafından yapılan çanak, çömlek, yüzlerce çeşit halı, ev yapımı şaraplar, yöresel kıyafetler ve takılardan sevdiklerinize satın alabilirsiniz. Avanos çömlekleriyle geçmişten günümüze ün kazanmıştır.
Nevşehir, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan bir ildir. Nevşehir, Muşkara adlı bir köy iken, şehir halini almaya başlamasından sonra, 18. yüzyılda Osmanlı Türkçesi'nde "yeni kent" anlamına gelen bugünkü adını almıştır. Nevşehir, 6429 sayılı yasa ile 20 Temmuz 1954 tarihinde il haline getirildi.
Nevşehir'e Osmanlı sarayından geldiği düşünülen yöresel tatlılar arasında en çok bilinen tatlılar; Dolaz, Aside, Bulamaç, Köftür, Un Helvası, Kayısı yahnisi, Ayva dolması, Zerde tatlıları sayılabilir.
Erkek oyunlarında kıyafet: Geleneksel yapıda, ayakta yemeni kundura veya iskarpin ayakkabı beyaz yün çorap, üste peyikli koyu renkli şalvar, belde şal kuşak veya kütüklük, üste yakasız kaytan gömlek ve köstekli delme yelek' ten oluşmaktadır.
Kapadokya'da alışveriş yaparken seramik, çanak, halı, antikalar, altın ve gümüşler ilginizi çekecek. Özellikle turistlerin çok yoğun olarak ilgi gösterdikleri bu hediyelikler, oldukça orijinal olup, tamamına yakını el yapımıdır. Bunlar arasında değerli bir taş da göze çarpmaktadır: Onyx taşı.
Ürgüp yöresel yemekleri denildiğinde dıvıl da ön plana çıkmaktadır. Patates ve bulgur ile hazırlanan dıvıl, kızgın yağda kızartıldıktan sonra servis edilir. Nevşehir'e yolunuz düşerse, hediyelik eşya dükkanlarında testilere rastlayabilirsiniz.
Nevşehir denilince ilk akla gelen tabiki el yapımı ünlü Nevşehir halıları ve volkanik dağlardan fışkıran lavların oluşturduğu büyüleyici peribacaları geliyor.” İnci Holding'in bayi toplantısına için davet edildiğimiz Nevşehir, gerçekten Türkiye'de görülmesi gereken, yeraltı şehirleriyle insanı büyüleyici bir ilimiz.
Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde özellikle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bünyesinde yapılan binalara büyük katkılar sağlayan TOKSÖZ Ailesi 300 – 500 milyon dolarlık varlıkla Türkiye'nin en zengin 98. ci ailesi olarak açıklandı.
Nevşehir ve yöresi bir çok türkmen aşiretlerinin yerleşerek yurt edindikleri Anadolu'nun kadim kentlerinden biridir. Nevşehir'de yerleşik hayata geçerek yurt edinen bu Türkmenlerin en önemlisi şüphesiz Oğuzların Beydilli boyuna mensup Boynuinceli aşiretleridir.
11. ve 12. yüzyıllarda Selçukluların hizmetine girmiştir. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra bölgede Türk köyleri kurulmaya başlayınca şehre 'Muşkara' ismi verilmiştir. İlin adı 1725 tarihinde Nevşehir olarak değiştirilmiştir.
2021 ilçe nüfus bilgileri nüfusa göre azalan şekilde sıralanmıştır. 2021 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Merkez, nüfusu en az olan ise Hacıbektaş ilçesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri