İtalyan ressam ve mucit Leonardo da Vinci tarafından 1500'lü yıllarda yapılan karakalem çizimleri, onun yer çekimini 1600'lerin sonlarındaki keşfiyle tanınan İngiliz matematikçi Isaac Newton'dan çok daha önce bulmuş olabileceğini gösterdi.
İbn Haldun bunlara cevaben diyor ki; 'Kıtaların altında kürenin merkezi vardır ve her şey ağırlığına göre merkeze doğru çekilir. ' Bu ifade, yer çekiminin tanımlamasıdır. Bunu ise İbn Haldun Newton'ın yerçekimini bulmasından yaklaşık üç yüz yıl öne söylemiştir” dedi.
Yer çekimini, 1642-1727 yılları arasında yaşayan İngiliz matematikçi ve fizikçi olan Sir Isaac Newton'dur. Newton, bir ağacın altında doğanın gücünü düşünürken kafasına bir elmanın düşmesiyle birlikte yer çekimini keşfetti. Daha sonra bunun üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Newton'dan 700 sene önce, Netwon'un matematiksel olarak ispatladığı yerçekimi kuramı üzerine ilk fikirleri El-Biruni ileri sürdü. Geliştirdiği teleskoplar ile gözlemleri sonucunda, gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü doğrulayan Galileo'dan 600 sene önce, 'dünyanın döndüğü' fikrini El-Biruni savundu.
Rivayete göre yer çekimi üzerine çalışmalar yapan Newton bir ağacın altında dinlenirken ağaçtan düşen elmaların sağa sola değil de direkt düz indiğini fark ediyor. İşte o anda yer ile cisim arasındaki orantıyı düşünen Newton yer çekimini kanıtlayacak teorisini bulmuş oluyor.
İlgili 29 soru bulundu
Newton'un bilimsel çalışmalarından önce, Aristo'nun etkisiyle, gökyüzündeki yasalar ile dünyadaki yasaların farklı olduğuna inanılmıştır. Fakat Newton fizik yasalarının evrensel olduğunu göstermiştir (Doko, 2010: 9- 10).
Newton'un evrensel kütle çekim yasası, “Evrendeki her parçacık, başka bir parçacığı, kütlelerinin çarpımı ile doğru orantılı ve aralarındaki uzaklığın karesi ile ters orantılı olan bir kuvvetle çeker.”
Bîrûnî'nin matematikçi yönü, en çok bilinen yönüdür. Yaşadığı yüzyılın en büyük matematikçisi olan Bîrûnî, trigonometrik fonksiyonlarda yarıçapın bir birim olarak kabul edilmesini öneren ilk kişi olup sinüs ve kosinüs gibi fonksiyonlara sekant, kosekant ve kotanjant fonksiyonlarını ilave etmiştir.
Einstein'ın görelilik teorisinde yerçekimi uzay-zamanın bükülmesiyle oluşuyor. Örneğin uydumuz Ay Dünya çevresinde uzayın bükülmesiyle dönmüyor. Bunun yerine uzay-zamanın bükülmesiyle oluşan 4 boyutlu çukurun içinde dönüyor. Uzay-zamanın bükülmesi zamanın da büküldüğünü gösteriyor.
Eratosthenes (Eratosten; Grekçe: Ἐρατοσθένης, MÖ 276 - MÖ 194), Yunan matematikçi, coğrafyacı, astronom ve filozoftur.
Newton'un kütleçekim teorisi
Sir Isaac Newton, 1642'den 1727'ye kadar yaşayan İngiliz fizikçi. 1687'de İngiliz matematikçisi Sir Isaac Newton Principia'yı yayınladı ve evrensel çekim kuvvetinin ters kare yasasını hipotez haline getirdi.
Tüm zamanların en iyi fizikçilerinden birisi olarak kabul edilen Albert Einstein, en çok görelilik teorisini geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda kuantum mekaniğinin gelişimine önemli ölçüde katkılarda bulunmuştur.
Daha spesifik olarak, bir newton, bir kilogramlık bir cismi bir saniyede bir metre/saniye hızına ulaştırmak için uygulanması gereken kuvvettir. Newton birimi, adını İngiliz fizikçi ve matematikçi Isaac Newton'dan almıştır.
Newton'un hareket yasaları, bir cisim üzerine etki eden kuvvetler ve cismin yaptığı hareket arasındaki ilişkileri ortaya koyan üç yasadır. İlk kez Isaac Newton tarafından 5 Temmuz 1687 tarihinde yayımlanan Philosophiae Naturalis Principia Mathematica adlı çalışmada ortaya konmuştur.
Newton'un kütle çekim teorisi kesinlikle bilimsel bir gerçektir. En önemli nedeni; Einstein Genel Görelilik teorisini ortaya koyarken, Newton'un ürettiği üç temel teori üzerine geliştirmiştir. -Tekdüze hareket halinde olan bütün cisimler dış kuvvet uygulanmadıkça hareketini sürdürür.
Ay ve diğer yapay uydular dünya etrafında öyle hızlı dönerler ki kütle çekim kuvvetiyle merkezkaç kuvvetleri eşitlenir uydular ve ay dengelenmiş kuvvetlerin etkisinde oldukları için düşme gerçekleşmez.
Aslında uzayda kütle çekimi mevcuttur. Hatta uzay araçları da kimi lokasyonlarda büyük gezegenlerin kütle çekimi kuvvetinden faydalanmaktadırlar. Ayrıca evrende farklı kuvvetler de mevcuttur. Elektromanyetik kuvvet, zayıf nükleer kuvvet ve kuvvetli nükleer kuvvet gibi.
Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya'nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır. (Kutuplar Yarıçapı:6357 km. Ekvator Yarıçapı: 6378 km.) . Ağırlığın yönü yerçekimi kuvvetinin yönündedir.
Güneşin yüksekliği ve şehrin boylamını hesapladı. Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu. Jeodezi biliminin kurucusu oldu.
Harezmi, Tam adı Ebu Abdullah Muhammed Bin Musa el-Harezmi olan bu büyük bilim adamı, Horasan'ın az kuzeyinde Harezm bölgesinin Hive şehrinde 780 yılında doğmuştur. Harezmi, Harzem Türküdür ve müslümandır.
2. hareket yasası, cisme etki eden kuvvetin kütlesi ve ivmesinin ürününe eşit olduğunu belirtir.
Deneyler ve gözlemler, Einstein'ın yerçekimi hesaplarının açıklaması Merkür ve diğer gezegenlerin yörüngelerindeki dakika anormallikleri gibi Newton kanunuyla açıklanamayan bazı etkileri olduğunu göstermektedir.
Örneğin Dünya'nın yerçekimi ivmesi 9.8 N/kg dır. Demekki kütlesi 1 kg olan bir cismin dünyadaki ağırlığı 9.8 N (9.8 Newton).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri