İshal yapan yiyecekleri şu şekilde sıralamamız mümkündür: Sarımsak, soğan, karpuz, kavun, baharatlı yemekler, acı biber, kızartma türleri, kefir, fast food, yoğurt, yeşil sebzeler, yağlı gıdalar, aşırı meyve ve sebze tüketimi.
Bununla birlikte, hemen hemen her zaman ortaya bazı ilk belirtiler vardır. Gıda zehirlenmesinin bu ilk belirtileri genellikle bulantı, kusma, ishal ve karın krampları şeklindedir.
Beyaz et, az yağlı peynir, lapa halde yağsız hazırlanmış pilav, yağsız makarna, yoğurtlu çorbalar, yoğurt, ayran, sade grisini, beyaz ekmek, muz, kabuksuz elma, şeftali ve ayva, patates tüketebilirsiniz. Şekersiz hazırlanmış elma, ayva veya şeftali kompostoları ishali tedavi etmekte kullanılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Yemek yedikten sonra 10-30 dakika sonra kişilerde karın ağrıları, karna saplanan kramplar ve ishal görülür. Geç dönem dumping sendromu belirtileri yemekten 1 ile 3 saat içinde görülür. Dumping sendromu özellikle yemekte sofra şekeri yani sakaroz veya meyve şekeri yani fruktoz açısından zengin beslenilirse çıkmaktadır.
2) Kafein. Kafeine bir süre ara vermelisiniz: Kahve ve çay vücudunuzdaki sıvının daha hızlı kaybolmasına neden olur. Ancak çiğ kahvenin ishale iyi geldiği de bilinmektedir. Kahveyi pişirmeden, az miktarda tüketebilirsiniz.
Gıda zehirlenmeleri aniden başlamaktadır. Kontamine yani hastalık yapan çeşitli mikroorganizmalar bulunduran yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonrası 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilen ishal, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı gibi semptomlara bazen vücut sıcaklığı artışı da eklenebilir.
İshalin uzun sürmesi durumunda sıvı ve elektrolit dengesi daha da bozulacağı için hızlı kilo verme görülebilmektedir. Oral yolla yani beslenme ile gıda ve sıvı tüketimi olmayan hastaların sağlık kuruluşuna başvurmaları ve vücut sıvı dengesinin sağlanması için gerekli tedavinin uygulanması önem arz etmektedir.
Mustafa Gülenç, sıcak havalarında başta çocuklar olmak üzere birçok kişide özellikle ishal riskinin oluştuğunu, bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
Çok su içmek ishale ve uzun süreli terlemeye neden olabilir. Çok fazla su tüketimi hücre içi ve hücre dışı potasyum iyonlarının dengesini bozar; potasyum iyonlarının dengesinin bozulmasına bağlı olarak ishal ortaya çıkabilir.
Enfeksiyon en sık olarak dışkının ağız ve el teması yoluyla geçer. Aynı zamanda uzun süre bekletilmiş besinler, uygun şekilde hazırlanmamış konserveler ve iyi pişirilmemiş besinler, kaynağı belli olmayan içme suları da çeşitli mikropları barındırarak ishale neden olur.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
En sık görülen belirti ishaldir. Dışkı genellikle yeşil, sulu ve kansızdır. Beraberinde kusma ve ateş de olabilir. Karın ağrısı bu tabloya eşlik edebilir.
Genellikle laktoz intoleransı ishal, gaz, şişkinlik gibi bağırsak problemine yol açabilir. Ancak bazı durumlarda kabızlığa da yol açabilir. Eğer kabızlığın nedeni laktoz intoleransına bağlı ise yoğurt tüketimi kabızlık semptomlarını artırabilir.
Yetişkin bir kişide ishal çoğunlukla tedavisiz iyileşme gösterirken küçük çocuk ve bebeklerde ishal bazen ciddi bir durumun göstergesi olabilir. Basit bir sebepten gerçekleşse dahi uzun süreli olur ve tedavi edilmezse sonucunda dehidratasyon ve malnütrisyon gelişmesi gibi ciddi tablolarla karşılaşılır.
Susuzluk ilerlediğinde göz, yanak ve bıngıldak çevresi çöker, Huzursuzluk artar, Sürekli uyku hali gözlemlenir, Daha da ileri seviyelerde havale ve koma söz konusu olabilir.
Yorgunluk ve halsizlik: İshal sırasında, vücudun sıvı ve elektrolit dengesinin bozulması nedeniyle yorgunluk ve halsizlik olabilir. Eğer ishal çok sıkıntılı ve uzun süreli ise, doktora başvurulması önerilir.
Belirtiler genellikle sadece bir veya iki gün sürer, ancak ciddi olgularda bazen 10 güne kadar uzayabilir. Semptomlar benzer olduğu için, viral ishali Clostridium difficile, salmonella ve E. coli gibi bakterilerin veya giardia gibi parazitlerin neden olduğu ishal ile karıştırmak kolaydır.
En yaygın görülen belirtiler mide ve bağırsak enfeksiyonundan kaynaklanan bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Sebebe bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, susuz kalma, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir.
Soda İshale İyi Gelir mi? Soda, ishal olunduğunda tüketilmemesi gerekilen bir içecektir. İçeriğinde bulunan karbonat ve şeker ishalin şiddetini arttırabilir. Aynı zamanda ishalde sıvı kaybı yaşanırken bu kaybın şiddetini arttırabilir.
Sıvı kaybını önlemek için bol miktarda su, ayran ve bitki çayı gibi sıvıları tüketmek önemlidir. Bununla birlikte, alkol, kafeinli içecekler ve gazlı içecekler gibi bazı içecekler ishali şiddetlendirebilir.
Süt ürünleri, yağlı yiyecekler, yüksek lifli yiyecekler veya çok terbiyeli yiyecekler gibi bazı gıdalardan birkaç gün uzak durulmalı, bunlar yerine kraker, kızarmış ekmek, yumurta, pilav ve tavuk gibi besinler tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri