Saten, dantel ve ipek gibi çamaşırları makinede yıkarken “Hassas” ya da “Narin” programları kullanılır. Bu kumaşlarda hasar olmaması adına, makinedeki en düşük sıkma programı seçilmeli ya da elde yıkama ayarı tercih edilmelidir. Pamuk ve bambu gibi çamaşırları makinede yıkarken günlük programlar kullanılabilir.
Dantelli İç Çamaşırları Nasıl Yıkanmalıdır? Dantelli külot ve sütyenler özel tasarımları ile sıklıkla tercih edilir. Oldukça hassas bir dokuya sahip olan dantelli ürünlerin mutlaka elde yıkanması gerekir. Çamaşır makinesinde yıkanması çamaşırın hem formunda hem de kumaşında deformasyonlara neden olabilir.
Dolayısı ile çamaşırlarınız kolayca yıpranıp zarar görebilir. Genelde bu tarz çamaşırlar beyaz renkteyse 90 derece gibi yüksek sıcaklıklarda yıkamak gibi bir hataya düşülür. Ancak beyaz bile olsa dantelli çamaşırlar maksimum 30 derecede yıkanmalıdır.
İç çamaşırını doğru şekilde yıkamak için etiketteki talimatlara göre hareket edilmelidir. Hassas yapıdaki kumaşlardan üretilen iç çamaşırları “hassas” programda, günlük kullanıma uygun olan iç çamaşırları ise “iç giyim” programında yıkanmalıdır.
İç çamaşırı hangi programda yıkanır karar veremiyorsanız, günlük kullanım için olan iç çamaşırlarınızı iç giyim programında; dantelli, hassas kumaşlardan üretilen çamaşırları ve sütyenleri ise hassas programda yıkamalısınız.
İlgili 43 soru bulundu
Danteller evimizin en hassas aksesuarlarındandır. Dantellerinizi yaklaşık 30 derecede ve en düşük devirde yıkamalısınız. Hatta makinenizin devirsiz programı varsa bu seçenek ilk tercihiniz olmalıdır.
Pamuklu kumaşlar tercih edilmelidir. Çünkü iç çamaşırları genital bölgeye temas eder. Vücudumuzdaki bu hassas bölgenin kuru kalması ve hava alması oluşabilecek enfeksiyon riskini önlemeye yardımcı olur. Pamuk kumaş gevşek dokumaya sahiptir.
Külot ve şort gibi iç çamaşırları, kumaş türüne göre 40-90 derece aralığında yıkanır. Genital bölgeye temas eden külotlar, her türlü akıntı ve terleme sebebiyle bakteri üretmeye başlar. Bakterilerin mantar ve çeşitli enfeksiyonlara dönüşmemesi için yüksek sıcaklıkta temizlik yapılmalıdır.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Beyaz pamuklu iç çamaşırlarını kaynama sıcaklığında yıkayabilirsiniz ama o zaman bile 40- 60°C genellikle yeterli. Viskon veya dantelden yapılmış daha hassas kumaşlar pek dayanıklı değil: bunlar için, çamaşır devrini 40°C'ye ayarlayıp uygun yumuşak bir deterjanla yıkayınız.
Beyaz iç çamaşırınızdaki lekeleri çıkarmak için çamaşırlarınızı sirkeli suda yaklaşık yarım saat bekletin. Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
Beyazlar kaç devirde yıkanır sorusu ise birçok kişinin aklına takılır. Bembeyaz ve hijyenik çamaşırlara sahip olmak istiyorsanız giysilerinizi 600 devirde yıkayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise kullandığınız deterjan olarak nitelendirilebilir.
İç çamaşırları genelde hassas kumaşlardan yapıldığı için Hassas veya Elde Yıkama programları tercih edilebilir.
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Günlük giyilmiş, zorlu lekeler barındırmayan az kirli çamaşırlarınızı Pamuklu Hızlı programıyla yıkamanızı tavsiye ederken, daha kirli çamaşırlarınızı Pamuklular, Ön Yıkamalı Pamuklu programlarla yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar, pamuk, keten gibi doğal liflerden ziyade insan yapımı kumaşlardır.
Pamuklu Eko
Normal kirli, dayanıklı pamuklu ve keten çamaşırlarınızı yıkamak için kullanın.
Pamuklu iç çamaşırı, sentetik kumaşların aksine parlak olmayacaktır. Ne renk olursa olsun, mat ve hafif delikli yapısı ile bu kumaş dikkat çeker. İçeriğinde elastik karışımı olan ürünler esnek olsa da %100 pamuk olanlar kolay esnemeyecektir.
Yüksek nem oranına sahip özel bölgelerde mantar, koku gibi istenmeyen durumların ortaya çıkmaması için ideal ortamı yaratan pamuk, maksimum nem emme özelliği nedeniyle iç çamaşırlarında en çok tercih edilen kumaşlar arasında yerini almıştır.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Dantelli iç çamaşırları giyerken dikkat edin.
Günlük kullanımda uzun süre vücutta duran bu maddelerden üretilmiş giysilerin içindeki zararlı kimyasallar, ter ile birlikte vücuda geçer. Uzmanlar bu tip iç çamaşırlarının giyilse bile uzun süre vücutta kalmamasını önerir.
Pamuklu iç çamaşırı, pamuklu kumaştan yapılmış olan ve vücudun hassas bölgelerini örtmek için kullanılan bir giyim parçasıdır. Genellikle külot, sütyen, atlet veya pijama gibi farklı türleri bulunmaktadır. Pamuk, doğal bir lif olduğu için pamuklu iç çamaşırları, nefes alabilirlikleri ve yumuşak dokularıyla bilinir.
Pamuklu programlar daha yüksek sıcaklıklarda yıkama yaparken, sentetikler 40 derece civarında yıkanıyor. Bu da sentetik malzemelerin daha hassas olmalarından kaynaklanıyor. Sentetik programda çamaşırların daha az zarar görmesi için sıkma işlemi de daha düşük seviyede tutuluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri