Midesi rahatsızlanan bir kişiye pirinç, süt ve şeker karışımı bir tatlı hazırlanmıştır. İçerisinde süt bulunduğu için bu şifalı tatlıya 'sütlü aş' denmiştir. Ve bir süre sonra sütlaç olarak evrilmiştir.
Sütlaç 1570'de ise, dönemin ünlü aşçısı Bartolomeo Scappi'nin hazırladığı ve Papa V. Pius'un verdiği bir ziyafetin üçüncü yemeği olarak, üzerine şeker ve tarçın serpilmiş Türk usulü sütlü pirinç11 şeklinde sunulmuştur.
Sütlaç "Karadeniz" bölgesine aittir. Orada yaygın olarak yapılır ve sevilir. Ama diğer bölgeler de bu tatlıya ilgi duyar.
Sütlaç, ''sütlü aş'' veya ''sütlü pirinç'' adlarıyla ilk olarak 15. Yüzyılda tıbbi kitaplarda ve Kaygusuz Abdal'ın şiirlerinde geçer.
Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür.
İlgili 38 soru bulundu
Sonra pirincin üzerine sütü ve şekeri ilave ederek tekrar ateşe koyun. Pirinç unu ya da nişastanızı bir kâse içerisinde az az su ilave ederek iyice ezin ve sulandırın. Bu sulandırdığınız pirinç unu veya nişastayı da ekleyin. Sık sık karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişirin.
Zigana dağlarının eteklerin de kurulu Hamsiköy 1300 rakım yüksekliğe sahiptir. Adının manası ise 5 köy anlamına gelmektedir. Mübadele yıllarında burada yaşayan rum halk gidince Hamsiköy boş kalmıştır.
Sütlaç kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Süt ve pirinci yanmaz yapışmaz bir tencereye koyup kısık ateş ocağımıza alalım. Ara sıra karıştırarak pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Şeker ve tuzunu da ilave ederek bir on dakika daha kaynatıp kaselere bölelim. Yaklaşık 30 dakikada pişiyor.
Başka bir anlatıma göre; Tavukgöğsü, ilk olarak Romalılar tarafından yapılmıştır. Daha sonrasında Bizans'a ve Türklere geçmiştir. Orta Çağ sonunda Avrupa'da tavukgöğsü yapımı azalarak bitmiştir. Türkler bu tatlıyı benimsemiş ve buna ek olarak kazandibini de icat etmişlerdir.
Sütlaç, Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesine bağlı bir köydür.
Hem şeker hem de sütle hazırlandığı için özel önem verilen sütlacın adı, 15. yüzyılda tıp kitaplarında da geçiyor. Şekerin enerji verme özelliği ve sütün sağlıklı olduğunun bilinmesi nedeniyle sütlaç, bir dönem en sağlıklı yemekler listesinde adını üst sıralara yazdırmış desek yeri.
Hamsiköy sütlacının en büyük özelliği sadece pirinç ile pişirilmesi. İçine nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericilerin konmamasıdır. Kısa süreli fırınlanıp, bol fındıkla yenmesidir. Tabii ki her yemeğin yöre yöre değişmesi gibi bu sütlaç da yapılırken yöre yöre değişir.
Geleneksel bir lezzet olan sütlaç, diyet yaparken de tüketilebilir. Ancak her gün yenirse kilo artışına yol açacaktır. Haftada 1 porsiyon sütlaç yemek, diyet programınızı bozmaz. Fakat diyetteyken sütlaç yapacaksanız, yağsız süt ve kepekli pirinç kullanmanız tavsiye edilir.
Tepsiye sıcak su doldurulmasının nedeni, sütlaç yüzeyinin çatlamasını önlemektir.
“Sütlaç mı?” yoksa “Sütlac mı?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Sütlac şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Sütlaç şeklinde olmalıdır.
Sütlaç kelimesi bir birleşik kelimedir aslında. 'Sütlü' ve 'aş' kelimelerinin birleşimiyle oluşmuştur. olmuştur. Burada ses düşmesi vardır.
Sütlaç kelimesi; Sütlü – aş kelimelerinin birleşimi ile oluşmuştur. Kelimenin kökeni süttür, buna olumlu sıfat eki gelmiş sütlü olmuştur. Sonra aş eki gelerek birleşik kelime olmuştur .
Rüyada sütlaç yaptığını görmek, iş hayatında ortaklığa ihtiyaç duyacağınız ve işlerinizi büyütmek için desteğe ihtiyacınız olacak bir döneme gireceğinizi gösterir. Aynı zamanda bu rüya, rüya sahibinin zenginleşeceğine, kazancının artacağına ve önemli bir gelir elde edeceğine delalet eder.
Hamsiköy Trabzon İli'nin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir.
Adını Maçka'nın en yüksek rakımlı köyünden alan, günlük taze sütün tam 4 saat kaynaması ve fırınlanması ile ortaya çıkan Hamsiköy Fırın Sütlacı, Fatih Karadeniz Pidecisi tarafından orijinal tadında lezzet tutkunlarına sunuluyor.
Trabzon'un Maçka ilçesinde Zigana Dağı eteklerinde bulunan ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yaklaşık bir asırdır sütlacıyla ünlü Hamsiköy, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri