Niğde, yaşamın ekonomik, ulaşımın sorunsuz olması, barınma imkânlarının yeterliliği, halkın öğrenciye sıcak yaklaşımı ve her konuda kolaylık göstermesi, suç oranının düşük olması, sakin ve güvenilir sosyal yapısı ile üniversite öğrencileri açısından oldukça cazip bir kenttir.
Genel olarak İç Anadolu Bölgesi'nde olan ilin Çamardı ve Ulukışla ilçeleri Akdeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Kenti turizm merkezi yapan termal kaynakları, ören yerleri, tarihî dokusu, doğal güzellikleri, dağ ve kış turizmi olanakları mevcuttur. Aladağlar ve Ketençimen Yaylası kış turizmi yapılan bölgelerdir.
Halkın esas geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Niğde Merkez Organize Sanayi, Bor Deri Organize Sanayi ve Birko Koyunlu A.Ş. halı fabrikası ve diğer sanayi kolları Niğde halkı için önemli istihdam alanlarıdır. Elma ağacı sayısında Niğde ili ülke sıralamasında ilk sırada yer alır.
Niğde'de Orta Anadolu'nun tipik kara iklimi görülür. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Yağışların kar haline kışın, yağmur haline ise ilkbaharda rastlanmaktadır. En sıcak ay ortalaması temmuz ayına, en soğuk ay ortalaması ise ocak ayına denk gelir.
Niğde ilinde tarım yapılan alanların % 47,01'inde sulu tarım yapılmaktadır. 2022 Yılı TÜİK verilerine göre Niğde üretim miktarı bakımından ülkemizde; Kuru fasulyede 58 bin ton ile birinci, (Türkiye'nin % 21'i) Patateste 679 bin ton ile birinci, (Türkiye'nin % 13'ü)
İlgili 43 soru bulundu
Niğde Tarhanası, Beyaz Kiraz Reçeli ve tabi ki Niğde denilince akla ilk gelen Niğde Gazozu şehrin en sevilen lezzetlerinden.
Türkiye'de yer alan 81 ilden sadece 6'sının havasının temiz olduğu belirtildi. PM10 parametresine göre Niğde havası en kirli iller arasında sekizinci sırada yer aldı.
Coğrafi konum itibariyle Konya , Kayseri, Adana, Mersin, Nevşehir, Aksaray illerinin ortasında yer alan Niğde , öğrenciler için oldukça elverişli bir konumdadır ve Türkiye deki en ucuz şehirlerden biridir . Bir öğrencinin geçimini sağlaması için yurt bedeli hariç 2000-3000 TL gibi bir harçlık yeterlidir.
Yırtıcı kuş beslemeyi günümüzde de yaşatmaya çalışan Niğdeli Barlas Potukönen, yırtıcı kuşlara olan merakını çocukluğundan beri sürdürüyor. Niğde'nin Bor ilçesinde yaşayan Potukönen, 7 tane doğan besliyor.
Niğde ili; sanayi, ticaret, tarım, hayvancılık ve madencilikte önemli yatırımlara ve altyapıya sahiptir. Özellikle tekstil (iplik, halı vb.), meyve suyu, otomotiv parçaları, deri tabaklanması ve işlenmesi, madencilik (kalsit vb.) gibi alanlarda faaliyet gösteren büyük ölçekli işletmeler bulunmaktadır.
Kazım Baran ve Garip Bozkurt dedelerin yürüttüğü ceme, Adıyaman, Antep ve Mersin'den giden Aleviler de katıldı. Niğde'nin Merkez ilçesine bağlı Kömürcü Köyü bir Alevi köyü. Ancak bu köyde cemevi yok cami var.
İç Anadolu'da bulunan ve bölgenin tipik olan karasal iklimi etkisinde kalan Niğde kışları soğuk ve kar yağışlı geçirirken yaz aylarında sıcak ve kurak geçiyor. Kış sıcaklıkları ortalama -4 ile -5 derece arasında seyrederken yaz mevsiminde en yüksek sıcaklık değerleri 29-30 dereceyi bulabiliyor.
NİĞDE KAÇINCI DERECE DEPREM BÖLGESİ? AFAD tarafından hazırlanmış olan Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nin tek kelime ile şa-ha-ne bir kapısı vardır. Mezuniyeti yaklaşmış öğrencilerden "Valla kapısına aldandım da yazdım" cümlesini duymanız mümkün ancak üniversite kampüsümüz de en az kapımız kadar muhteşemdir.
Bu tarihten sonra Niğde, Osmanlıların yıkılışına kadar Karaman eyaletine bağlı bir Osmanlı sancak şehri olarak varlığını sürdürmüştür. II. Mahmud döneminde 1831 tarihinde, Osmanlı ülkesinde ilk kez nüfus sayımı yapılmış, Niğde merkezinde 1.661 hanenin bulunduğu belirlenmiştir.
Niğde çevresinde Neolitik dönemden (M.Ö. 8000-5500) itibaren yerleşim sahasıdır (Toroğlu, 2006: 91; Öztürk, 2012: 8), Niğde çevresinde Hattiler, Hititler, Asurluların, Friglerin, Kimmerlerin, Medlerin ve Makedonyalıların hâkimiyeti izleri görülmektedir (Toroğlu, 2006: 97-108; Öztürk, 2012: 9-10).
Hava sıcaklığının eksi 19 derece olarak ölçüldüğü Niğde'de, 2000 ve 2002 yıllarında en düşük hava sıcaklığı eksi 18 derece olarak ölçülmüştü.
Dünya Sağlık Örgütü'nün aynı raporuna göre Türkiye'nin havası en temiz illeri ile sırasıya şöyle; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak illeridir.
Hava kirliliği Türkiye'de trafik canavarından 8 kat daha fazla insan öldürüyor. Türk Toraks Derneği açıklamasına göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlar bazında havası tek temiz kent Rize oldu.
Elde edilen verilere göre Türkiye'nin havası en temiz şehri Çankırı oldu. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre ise şehirler farklılık gösteriyor.
Kent merkezinde Niğde Kalesi, saat kulesi, Hüdavent Hatun Türbesi ve kent müzesine dönüştürülecek bedestenin de önemli eserler arasında yer aldığına işaret eden Şimşek, Bor ilçesinde Roma Havuzu, Tyana Krallığı'na ait antik kenti ve su kemerlerini ziyaret etmenin mümkün olduğunu vurguladı.
İğde (Elaeagnus), bir tür meyve ve bu meyveyi veren İğde ağacı türlerine verilen genel addır.
Oldukça kalabalık bir malzeme listesine sahip olan tatlılardan olan kaymak tatlısı, Niğde'nin en özel lezzetlerinden. Hamurundan şerbetine dek her şeyinin el emeği göz nuru olduğu bu tatlı, iç harcında bulunan pirinç, süt, şeker ve yumurta ile de merak uyandırıyor. Yolunuz Niğde'ye düşerse, denemeden dönmeyin deriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri