Türk vatandaşı ile evli yabancılar, resmi olarak evlendikten sonra ikamet tezkeresi talebinde bulunabilirler. Evlilik işlemlerini Türkiye'de yapan yabancılar, nüfus idaresine kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra aile ikameti talebinde bulunabilirler.
Destekleyici veya sponsor eşiyle 3 yıl veya daha fazla süre evli kalınmasının ardından boşanan yabancılar kısa dönem ikamet iznine geçebilirler.
Aile ikamet izni başvurusu yabancının ikamet etmekte olduğu ildeki İl Göç İdaresi'ne online sistem üzerinden bilgilerin girilmesi sonucu yapılan kayıt formu ve randevu ile yapılır. Başvurular yabancının kendisi tarafından yapılabildiği gibi aracı kurumlar ve 3. Şahıslar tarafından da yapılabilir.
Aile İkamet İzni Kaç Yıllık Sürelerle Düzenlenebilir? - Aile ikamet izni her defasında üç yılı aşmayacak şekilde düzenlenebilir. - Aile ikamet izninin süresi hiçbir şekilde destekleyicinin ikamet izni süresini aşamaz.
Bir yabancı birey Türk vatandaşıyla evlendiğinde, bu durum Türk vatandaşlığına giden kapıları aralar. Bu kapılardan ilki ikamet iznidir ki bu izin, Göç İdaresi tarafından sağlanır. Ancak bazen, Göç İdaresi aile birleşimini engelleyerek ya da ikamet izni vermeyi reddederek sınır dışı kararı alabilir.
İlgili 32 soru bulundu
En Az 3 Yıldır Evli Olmak
Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak için aranan ilk şart, tarafların en az 3 yıldan beri evli olmasıdır. Vatandaş olmak isteyen başvurucunun evlendiği kişi, Türk vatandaşı olmalıdır. Eşin Türk vatandaşlığını doğum yoluyla veya sonradan kazanmış olmasının ise önemi yoktur.
Vize ihlali olan kaçak durumdaki yabancılar Türk Vatandaşları ile resmi evlilik yapabilirler.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Hali hazırda yürürlükte olan ilgili kanun maddesi şu şekildedir: “Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.
İkamet izni başvurusunun reddi; Türkiye'de ikamet izni almak isteyen yabancıların başvurularında usule ilişkin eksiklik bulunması, başvuru gerekçesinin ikna edici olmaması, gerekli şartların mevcut olmaması ve benzeri sebeplerden kaynaklanabilmektedir.
Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 2.160 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir. Ayrıca Türkiye'de ilk defa ikamet alacaksanız tek giriş vize harcı da ödemeniz zorunludur.
Evlilik yoluyla vatandaşlık 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda düzenlenmiştir. Kanuna göre yabancı bir kişi bir Türk vatandaşı ile evlenirse ve bu evlilik en az üç yıl boyunca devam ederse Türk vatandaşlığına hak kazanabilir. Yabancının ayrıca kanunda yazılı diğer şartları da sağlaması gerekmektedir.
Evlilik yoluyla vatandaşlık başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır? Avukat olmadan yapılan başvurular ortalama 2 sene içerisinde sonuçlanmaktadır. Vatandaşlık avukatı ile ise vatandaşlık başvurusu sonuçlanma süresi 6 ay-1 sene arasında olacaktır.
Çalışanların yıllık izin kullanabilmesi için iş yerinde en az bir yıl süreyle çalışması gerekir fakat mazeret izni kategorisine giren evlilik izninde böyle bir şart yoktur. Kişi ne kadar çalışmış olursa olsun evlilik iznini kullanabilir.
Kısa dönem ikamet izni ilk başvuruda sabıka kağıdı gerekli değildir, uzatma başvurularında sabıka kağıdı zorunludur. Bazı durumlarda GÖÇ idaresi hayatınızı devam ettirecek paranızın olup olmadığını anlamak için minimum 6000 dolar bulunan bir Türk banka hesabı isteyebilir.
İkamet İzni Müracaat Belgesi ilk başvuru sahibi yabancının e-İkamet sistemi üzerinden başvurması ve verilen randevu tarih ve saatinde bulunduğu ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğüne giderek başvurusunu tamamlaması halinde düzenlenmektedir.
Oturma izni, ülkemizde vize veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan (90) günden fazla Türkiye'de kalacak olan her yabancı uyruklu kişi için, yabancının bulunduğu yerdeki İl Göç İdaresi'nden alınması gereken, yabancının Türkiye'de kalabileceği süreyi belirleyen hukuki belgedir.
Türkiye Vatandaşlık Şartları
Başvuru tarihinden geriye doğru 5 yıl Türkiye'de ikamet etmeli. Türkiye'de yerleşmeye karar verdiğini davranışları işe teyit etmeli. Genel sağlık şartlarını sağlamalı. İyi ahlak sahibi olmalı.
2018'de yürürlüğe giren yasa ile yabancıların vatandaşlık edinmelerine imkan tanıyan yatırım programında, Türkiye'de vatandaşlık ücreti 250.000 USD olarak belirlenmişti. 13 Haziran 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni düzenleme ile Türk Vatandaşlığı programı için minimum satın alma tutarı 400.000 USD olmuştur.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
İşveren Düğün İzni Kullandırmazsa Ne Olur? Evlilik veya diğer bir deyişle düğün izni, yasa ile çalışana tanınmış bir haktır. Bu nedenle de kullandırılmaması durumunda çalışan, haklı fesih sürecini başlatabilir. Yani çalışan istifa edip kıdem tazminatı dahil olmak üzere tüm haklarını alarak işten ayrılabilir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 2014/30441 Esas, 2016/5377 Karar sayılı ve 09.03.2016 tarihli ilamında; evlilik izni mazeret izni olduğu, dolayısıyla kullanılmadığı takdirde yıllık ücretli izin gibi ücreti dönüşemeyeceği içtihat edilmiştir.
Yaşlarının küçüklüğü veya kısıtlama sebebiyle evlenmeleri ana, baba veya vasinin rızası ya da hakimin iznine bağlı olanlar, müracaat sırasında beyannameye bunların rızalarını gösterir belgeyi ya da hakimin izin belgesini eklemek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri