Söz nişan nikah hediyelikleri olarak; cezve, tepsi, kahve fincan takımı, mumluk, masaüstü dekor, kahve yanı bardak, fotoğraf çerçevesi, dekoratif kutu, çikolata tabağı, nazar boncuğu, cam dekor ürünler, şekerlik, duvar tabağı, çini vazo, kristal biblo, ahşap kartpostal, duvar süsü gibi seçenekleri ...
Nişan Hediyelik Çeşitleri Nelerdir? Orijinal nişan hediyelikleri oldukça fazla çeşitliliğe sahiptir. Badem şekeri, katı sabun, kolonya, havlu, magnet, mum, biblo, kahve, cam aksesuarlar, şişe tasarımları ve sürprizlerle dolu kutu çeşitleri tercih edebileceğiniz çeşitler arasındadır.
Nişan töreninde konuklarınıza küçük, düşünceli hediyeler vermeniz onların bu özel günü hatırlamalarına ve sizinle olan bağlarını güçlendirmelerine yardımcı olacaktır. Misafirlerinize moda anlayışınızı ve kişiliğinizi göstermek için vermek istediğiniz hediyeleri seçebilirsiniz.
Ancak genel olarak bilinen, nişan yapılacak törenin ve törende ikram edilecek ikramlıkları kız tarafının karşıladığı şeklindedir. Birçok yörenin adetlerine göre gelinin nişanda giyeceği nişanlığı ise erkek tarafı almaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
NİŞAN TÖRENİ
Kız tarafına erkek tarafından getirilen hediyelerer karşılık, kız tarafı da öncelikle erkeğin nişanda giyeceği takım elbise, gömlek, kravat, çorap ve ayakkabısını alır. Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.
Doğrusu günümüzde artık nişan merasimleri sıklıkla evde yapılır ve takı merasimi düzenlenmez. Fakat yine de bu adetten vazgeçmeyen kesimler de vardır. Eğer damada takı takılacaksa ve ne takılması gerektiği bilinmiyorsa imkanlar dahilinde her şey takılabilir diyebiliriz.
Ülkemiz geleneklerine göre nişanı kız tarafı yaparken erkek tarafı ise düğünü yapıyor. Genellikle erkek tarafı geline takı seti ve bilezik takarken damada ise tam altın ya da zincir takabiliyor. Erkek tarafı nişanda geline takı seti taktı ise düğünde sadece bilezik ya da tam altın takabiliyor.
Bu törende asıl takılar gelin ve damat aileleri tarafından takılır. Bazı bölgelerde gelin adayına gümüş veya inci takılar takılsa da genel olarak altın tercih edilir. Takılacak olan takılar ailelerin kendi arasında söz sırasında belirlenir. Sözde kararlaştırılan bu takıların bir standarttı yoktur.
Kişiye Özel Hediyeler ile Anı Ölümsüzleştirin!
Nişan törenleri, evlilik yıl dönümleri, doğum günleri… Tüm bu özel günler gibi daha pek çok an için hediye seçenekleri bulunuyor. Kısacası nişanlanan kişiye bu özel hediyelerden birini alabilirsiniz.
Nasıl nişan organizasyonu kız tarafına aitse düğün organizasyonu da damat tarafının sorumluluğundadır. Düğün mekanı, organizasyonu, süslemeler, müzik, gelin arabası, fotoğraf gibi düğüne dair tüm detayları damat tarafı üstlenir. Erkek tarafının alması gerekenler arasında geline takılacak takılar da var.
Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Nişan, çiftlerin evlilik kararını resmileştirdiği bir törendir. Nişan töreninde genellikle aile büyükleri, yakın akrabalar ve arkadaşlar bir araya gelir. Nişan yüzükleri takılır ve çiftin evlilik niyeti duyurulur. Nişan töreni, çiftlerin evlilik hazırlıklarına başlamaları için de bir dönüm noktasıdır.
Nişan yüzüklerinde, gelinin yüzüğünü erkek tarafı, erkeğin yüzüğünü ise kız tarafı alır. Geleneklere göre söz kesiminde kız tarafına takılan takı seti bilezikler varsa; nişan töreninde erkeğe de aynı oranda altın takılabilir. Tabi, bu durum maddi olanaklarınıza göre değişkenlik gösterebilir.
Bu özel gün için kız evine gelen hediyeler, genellikle gelin adayının ihtiyaçlarına yöneliktir. Nişanda kız evine hediye olarak en sık tercih edilenler arasında takılar bulunur. Gelin adayına altın yüzük, bilezik, küpe gibi takılar takılır.
Taraflar veya tarafların anne – babası veya onlar gibi hareket eden kişilerin takmış olduğu takılar; kime takıldıysa onun olur. Örneğin erkeğe takılan yüzük, saat gibi takılar erkeğin; kadına takılan yüzük, kolye, bilezik gibi takılar da kadının olur.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Yörede nişana, “ağır nişan” denmektedir. Ağır nişanda oğlan tarafı kızın bütün takılarını takar, takıların tümünün takılması için düğün beklenmez. O gün, sadece oğlan tarafı takılarını takar; onun dışında hediye veren ve takı takan olmaz.
Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor. Aile nişan töreninde takı seti taktıysa, düğünde buna gerek kalmayabiliyor.
Nişan erkek saat kız tarafından, nişan kadın saat erkek tarafından hediye olarak gelir ve tören sırasında takılır. Kadın ve erkek saati nişan ya da söz töreninde gelin-damat bohçası ile birlikte hediye edilir.
Söz merasiminde erkek tarafı isteme çikolatası ve isteme çiçeğini karşı tarafa takdim eder. Nişan merasimi ise ailelerin, akrabaların ve arkadaşların bulunduğu daha büyük bir tören olarak kutlanır. Söz merasimi adı üstünde ailelerin birbirine söz vermesidir. Nişan merasimi ise evliliğe giden yol olarak bilinir.
Söz ve nişan merasimleri bittikten sonra bu tepsileri, ileride çocuklarınıza hediye etmek için saklayabilirsiniz. Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir. Genellikle bu konuda eskiden beridir işlemeli gümüş tepsiler tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri