Pişirilmiş ya da ezilerek püre haline getirilmiş besinlerdeki nişasta çiğ ve tane olarak yenilen besinlere göre daha kolay sindirilirler. Örneğin; patates nişastası çiğken sindirilemez durumdayken pişirildiğinde hızla sindirilebilir hale geçer, soğutulduktan sonra yenildiğinde ise sindirimi daha yavaştır.
Mısır nişastası, unlu mamullerde, tatlılarda ve çeşitli diğer yemek tariflerinde de kıvamı tutturmak için kullanılan bir un türüdür. Çölyak hastalığı ya da gluten intoleransı olan insanlar için de mükemmel bir alternatif bir üründür.
Mısır nişastası, sağlıklı cilt hücrelerinin yenilenmesini teşvik etmeye ve cildin sağlıklı işleyişini sürdürmeye yardımcı olan A, B1, B2, C Vitamini ve çinko, kalsiyum ve demir gibi mineraller açısından zengindir.
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Vücudun ihtiyacından fazla şeker depolama görevi olan nişasta, ölçüsüz kullanıldığında yağlanmaya ve kilo almaya neden olabilir. Nişasta ile yapılan unlu mamullerin kalori miktarı yüksek olduğu için, aşırı tüketimde kalp ve damar hastalığı oluşturabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Araştırmalar, dirençli nişastanın kilo vermeye yardımcı olabileceğini ve kalp sağlığına fayda sağlayabileceğini göstermiştir. Ayrıca kan şekeri yönetimini, insülin duyarlılığını ve sindirim sağlığını iyileştirebilir.
İnsülin direncini artırarak şeker hastalığına yakalanma riskini yükseltir. Dengeli tüketimde ise bilinen hiçbir zararı bulunmamaktadır. Gıda sektöründe önemli bir yere sahip olan buğday nişastası, güzellikten tutun da sağlığa varıncaya kadar büyük bir öneme sahiptir.
- Nişasta kişilerde açlığı bastırır. - Kalp ile kol ve bacaklara daha çok kan taşımasını sağlar. - Bağırsakların doğru bir şekilde dizilmesine yardımcı olur.
Mısır nişastasında ayriyeten de mısır vardır koyulaşmaya yardımcıdır. Mısır nişastası daha çok çorbalarda kurtarıcı bir besindir. Bu besin kıvamı yerine getirdiğinden dolayı çorbalarda koyulaştırmak için sıklıkla tüketilir.
Mısır nişastasının zararlarından bahsedecek olursak; içerisindeki GDO ve şekerden dolayı ciddi boyutlara varabilir. Aşırı tüketim sonucunda başta obezite olmak üzere tansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalığı hatta kanser dahil birçok hastalığa neden olabilir.
Mısır Nişastasının 100 gramında 370 kcal kalori, ayrıca 1 Çorba Kaşığı yani 8 gram Mısır Nişastasında 30 kalori bulunmaktadır. Mısır nişastası, gluten içermediği için çölyak hastalarıiçin uygun fakat glisemik indeksi yüksek bir besindir.
Patates nişasta içeriği yüksek olsa da içeriğinde yağ bulunmaz. Bu sebep ile dengeli bir şekilde tüketilir ise kilo yapmayacak bir besindir.
Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbonhidrat. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Endüstride tutkal, kâğıt ve tekstil yapımında kullanılır. Gıda sanayisinde kıvamlandırıcı, yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılır.
Kısaca özetlersek; nişastalar uzun glikoz zincirlerinden oluşur. Glikoz, karbonhidratların ana yapı taşıdır. Aynı zamanda vücut hücreleri için önemli bir enerji kaynağıdır. Nişasta tahıllar, patates, fasulye, mısır ve diğer birçok gıdada bulunan yaygın karbonhidratlardır.
Genellikle yemeklerde malzeme olarak kullanıldığını bildiğimiz mısır nişastası; aslında temizliğe kadar birçok alanda oldukça yararlı bir malzeme.
Nişastanın faydalarını anlatan Şahin, “Açlık hissini baskılar ve iştah üzerinde etkili olarak vücut ağırlığı denetimi sağlamasıyla obezite tedavisinde kullanılır. Postprandiyal glisemik yanıtı değiştirerek, hipoglisemiyi önler ve hiperglisemiyi azaltır.
İshali kesmek için şu yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Nişasta ve yoğurdu bir kap içerisinde karıştırın. Püre haline geldikten sonra tüketebilirsiniz. İshali kesmede oldukça yaygın bir yöntem olarak kullanılmaktadır.
Sporcunun itici gücü; karbonhidrat
Çünkü alınan karbonhidrat, egzersiz esnasında kullanılan glikojen depolarını tekrar doldurur. Proteinlerde olduğu gibi karbonhidrat alımında da sağlıklı olanlar tercih edilmelidir. Bunlar; tahıllar, nişastalı sebzeler, meyve, süt vb.
Bunun biyokimyasal olarak açıklaması şöyledir: Diyet ile aldığımız nişasta ağızda tükürük amilazı ve pankreastan salgılanan pankreatik amilaz neticesinde yapı taşı olan glukoza kadar parçalanır ve üst ince bağırsaktan (jejenum) emilir.
Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur.
Karbonhidrat. Karbonhidrat alımı antrenman için gerekli enerjiyi sağlar ve ayrıca kas gelişimini uyaran insülin salınmasını tetikler. Tahıl ve patates gibi yüksek lif nişastalı karbonhidrat alımı çoğunlukta olmalıdır.
Nişasta yerine un kullanılır mı? Nişasta genellikle yemek ve tatlılarda kıvam vermek amacıyla kullanılmaktadır. Eğer evde nişasta yoksa; nişasta yerine un kullanmak sizin için bir çözüm olacaktır. Yemek ve muhallebi gibi tatlıların yapımlarında, kıvam sağlamak amacıyla, nişasta yerine un kullanabilirsiniz.
Nişasta beyaz renkli, kokusuz, lezzetsiz bir maddedir. Mısır, arpa, buğday, patates gibi besinlerde bulunur. Mısır, patates, buğday, kasava (tapioka) gibi bitkilerden izole edilen nişastadan elde edilen ve temel olarak glukoz ve/ veya fruktoz içeren şekerlerdir.
Nişasta cildi ölü hücrelerden arındırır, sivilceleri kurutur, cildi nemlendirir, pürüzsüz ve mükemmel görünmesini sağlar. Nişasta içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde cilt için çok faydalı bir maddedir. Bu nedenle güzellik maskelerinin de vazgeçilmezidir.
Nişastanın yapımı oldukça zahmetli ve oldukça zor bir işlem olarak bilinmektedir. İlk olarak nişastanın yapımı için ana maddenin buğday olduğu bilinmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri