Türkiye'de nişastanın başlıca kaynakları buğday, pirinç, patates ve mısırdır. Ekmek önemli bir nişasta kaynağı olup buğdaydan hazırlanır. Yemeklik baklagiller de (bakla, mercimek, bezelye, nohut) nişasta bakımından zengindir.
Buğday, arpa, çavdar, ka- ra buğday, mısır, pirinç, patates, muz, be- zelye, mercimek, nohut, kuru fasulye, maş fasulyesi ve gölevez yumrusu gibi gıdalar nişasta içerir.
Nişasta içermeyen sebzeler: Vitamin, mineral ve lif zengini nişasta içermeyen sebzeler (brokoli, ıspanak, mantar, biber, kereviz, lahana, bamya, pırasa vb.) yüksek kaliteli karbonhidrat için ideal kaynaklardır.
İlgili 21 soru bulundu
Havuç temel olarak su ve karbonhidratlardan oluşur. Karbonhidrat içeriği nişasta ve sukroz, glukoz gibi şekerlerden oluşur. Ayrıca görece iyi bir lif kaynağıdır ve 61 gram kadar orta boy bir havuç 2 gram lif sağlar.
BÖYLECE ELMA VE MUZ OLGUNLAŞTIKÇA İÇİNDEKİ NİŞASTA ŞEKERE DÖNÜŞMÜŞTÜR.
4Fasulye ve Baklagiller
Bakla, mükemmel bir dirençli nişasta kaynağıdır. Derin yağda kızartıldığında veya kavrulduğunda 100 gramı porsiyon başına 7,72-12,7 gram dirençli nişasta içerir.
Soğan-Sarımsak gibi sebzeler ise nişasta içermezler.
Nişasta içermeyen bir sebze olarak marul mide, ağız, özofagus gibi kanserlere karşı koruma sağlayabilir.
Bulgur diyet lifi, sağlıklı nişasta, sağlıklı yağ, mineraller, vitaminler ve fitokimyasallar gibi pek çok önemli bileşen açısından zengindir.
İlave edilen yağ, et ve sebzeler kuru fasulyenin glisemik indeksini 34'e kadar düşürebilir. n 8 kaşık kuru fasulyede 30 gram şekere dönen nişasta vardır.
Buğday, mısır, patates v tapyokada (manyok) bulunan ve doğal yollardan oluşan bir karbonhidrattır. Nişasta genellikle bu mahsullerden elde edilse de pirinç, bezelye, bakliyat, manyok, tatlı patates, muz gibi başka pek çok gıdada da yer alır. Çoğu bitkide görülen bir süreç olan fotosentez sırasında üretilir.
Nişasta granülleri bitkilerin tohum (mısır, buğday, pirinç vb.), yumru (patates) ve köklerinde (tapyoka) katı halde bulunur. Bitkinin karbonhidrat sentezi sonucu ortaya çıkan nişasta, bitkinin temel içeriğini ve enerji kaynağını teşkil eder. Dünyanın farklı bölgelerinde farklı tarımsal hammaddelerden nişasta üretilir.
Olgun olmayan yeşil muzlar yüksek miktarda nişasta içerirler ve bu nişastaların bir kısmı dirençli nişastadır. Muzun olgunlaşma sürecinde içinde bulunan nişasta şekere dönüştüğü için olgun olmayan yeşil muzlarda daha fazla dirençli nişasta vardır. Gerçekte dirençli nişastaların olgun sarı muzlardaki oranı %1'den azdır.
Bitkinin toprak altında kalan yumruları “patates” olarak bilinir. Bu yumrular nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir. Patateste nişastadan başka belli bir oranda protein de bulunur; nişasta %20, protein %2'dir. Besin değeri 90 kaloridir.
Nişasta, bitkilerde meyve, tohum, kök gövdesi (rizom) ve yumru köklerde bulunur. Türkiye'de nişastanın başlıca kaynakları buğday, pirinç, patates ve mısırdır.
Karnabahar nişasta içermediği için kendi halinde pişirdiğinizde suyu helmelenmez, salçalı suda haşlanmış karnabahar gibi olur yemek.
Yeşil fasulye iyi bir kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Bir kupa kadar miktarında dört gram kadar nişasta vardır. Nişasta beden için hızlı bir enerji kaynağıdır.
Nohut, baklagiller arasında sıkça kullanılan bir türdür. Akdeniz kıyılarında kendine yetişme imkanı bulan nohut, tanesi için ekilen bir bitkiden elde edilir. Nişasta ve azot madde miktarı yoğun olan nohut, bitkisel yağ ve protein kaynaklarından biridir.
Nohut nişasta bakımından son derece zengindir. Bitkisel protein açısından önemli bir kaynaktır. Demir ve çinko açısından son derece zengindir.
Baklagiller, bitkisel gıdalar içinde en yüksek protein oranına (yüzde 20-36) sahip kurutulmuş tohumlardır. Yüksek oranda ( yüzde 47-56) nişasta, oldukça yüksek oranda (yüzde 11-18) lif içerirler ve günlük beslenme rejiminin en önemli unsurlarındandır.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
YEŞİL ELMA DAHA SAĞLIKLI
Ancak Yapılan araştırmalar yeşil elmaların kırmızı elmalardan biraz daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Yüksek oranda lif içeren yeşil elma, kan şekerini dengeleme konusunda daha başarılı. Ayrıca kırmızıya göre şeker ve karbonhidrat seviyesi daha düşük.
Zengin lif kaynağı bakımından tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Aynı zamanda elmanın içeriğindeki bazı kimyasallar Parkinsonizm ve Alzheimer gibi beyin hastalıkları konusunda da koruyucudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri