Nişasta şekeri de pancar şekeri gibi bitkisel kaynaklı, doğal şeker sınıfına giriyor.
NBŞ'nin pancardan elde edilen şekerden ne farkı var, NBŞ zararlı da diğer şekerler zararsız mı? Şekerin her türlüsü zararlı ama kan şekerini adeta jet hızıyla yükselten nişasta bazlı şeker, şekerin en zararlı formudur. İçeriği fruktozdur ve fruktoz, sağlık açısından en zararlı olan şeker türüdür.
Mısır nişastasının hidrolizi sonucu elde edilen glukoz şurubunun içindeki glukozun bir kısmının fruktoza dönüştürülmesi (izomerizasyon) sonucunda ortaya çıkan sakaroza alternatif sıvı bir tatlandırıcıdır.
Nişasta ise çok şekerden (polisakkarit) oluşmuştur, normalde tatlı tadı vermez ancak kimyasal ve enzimatik yöntemlerle elde edilen fruktoz ve glikozdan oluşan şurup tatlı tadındadır.
pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
İlgili 42 soru bulundu
Şeker Yoksunluğu Nedir? Şekeri hayatınızdan tamamen çıkardığınızda şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, kramplar ve mide bulantısı gibi sizi yorgun düşüren problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Uzun süre saklayabileceğiniz ve dilediğiniz şekilde kullanabileceğiniz pudra şekerleri için sadece 2 malzemeye ihtiyacınız var. Bu iki malzeme şeker ve nişasta. Nişastanızı buğday ya da mısır nişastası olarak tercih edebilirsiniz.
Nişastaların direngen olan türleri, kalp ve damar sağlığını korur. Kan dolaşımı sağlıklı şekilde sağlandığında vücut fonksiyonları desteklenir. Karbonhidrat içeren nişastalar, tokluk sağlamaktadır. Mama ve lapa gibi tüketilen nişasta, uzun süre tokluk vereceği için öğünleri dengede tutmanıza yardımcı olur.
Başarılı bir diyet için dirençli nişasta tüketilmesini öneren Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, dirençli nişastanın hangi besinlerde bulunduğunu ve faydalarını anlattı. Şahin, “Açlık hissini baskılar ve iştah üzerinde etkili olarak vücut ağırlığı denetimi sağlamasıyla obezite tedavisinde kullanılır.
Karbonhidrat dediğimiz besin grubu genel olarak üç başlık altında toplanmaktadır. Bunlar; şeker, lif ve nişasta. Yani nişasta bir karbonhidrat türüdür. Hatta en çok tüketilen karbonhidrat türü diyebiliriz.
Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbonhidrat.
Şeker içeren bir yemek yediğimizde, vücudumuz onu glikoza dönüştürür. Vücudumuz glikozun bir kısmını enerji için hemen kullanır ve bir kısmını daha sonra kullanmak üzere depolar. Kandaki fazla glikoz, yağ hücrelerine dönüştürülür.
Nişasta bazlı şekerin yoğun olarak tüketilmesi sonucu karaciğer yağlanması, pankreas kanseri, fibrozis, siroz, insülin hastalıkları, eklem iltihabı, hipertansiyon, koroner kalp hastalıkları ve türevi hastalıkların meydana gelebileceği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştı.
Vücutta sindirilemeyen dirençli nişasta, diyet lifi kapsamında yer alıyor. Sağlıklı insanların ince bağırsaklarında sindirilmeyen ve emilmeyen, ancak kolondaki yerleşik mikroflora ile kolonda fermente edilen nişasta veya nişastalı gıda ürünlerinin toplamına dirençli nişasta denir.
Bu zamana kadar buğday nişastasının bilinen yan etkisi vücutta şekerin fazla depolanması ve kilo alımının gerçekleşmesidir. İnsülin direncini artırarak şeker hastalığına yakalanma riskini yükseltir. Dengeli tüketimde ise bilinen hiçbir zararı bulunmamaktadır.
Bu üçlünün içinden karbonhidrat, kan şekeriniz üzerinde en büyük etkiye sahip olandır. Karbonhidratlar nişasta, şeker ve lif içerir. Bununla birlikte, lif diğer karbonhidratlarla aynı şekilde vücuda sindirilmez ve emilmez, bu nedenle kan şekerinizi yükseltmez.
Nişasta granülleri temel olarak glikoz polimeri olan amiloz ve amilopektinden meydana gelir, fakat yapısında az miktarda fosfat ve lipid de içerir.
Mısır nişastası leziz yemekler, tatlılar yapılan her mutfakta kesinlikle bulunan malzemelerdendir. Muhallebi, kurabiye, baklava, sos, jöle ve daha birçok tarifi hazırlarken bazen bir kaşık bazen de bir bardak kullanılır ama illa ki lazım olur.
Nişastanın yapımı oldukça zahmetli ve oldukça zor bir işlem olarak bilinmektedir. İlk olarak nişastanın yapımı için ana maddenin buğday olduğu bilinmelidir.
Sütlü tatlı, reçel, kek, kurabiye, ve ya şerbetli tatlıların yapımında; 1 su bardağı rafine şeker yerine 4/3 bardak hurma suyu tatlandırıcısı kullanmak yeterlidir.
ŞEKER YERİNE KULLANABİLECEĞİNİZ MALZEMELER
Varsa Hindistan cevizi şekeri de aynı miktarda kullanıldığında işinizi görür. Toz şeker yerine pudra şekeri kullanacaksanız miktarı biraz azaltmanız gerekir. 2 su bardağı toz şekerin karşılığı 1 tam 3 çeyrek su bardağı pudra şekeridir.
Doğal Tatlandırıcılar
Yaygın doğal tatlandırıcıları bal, stevia, agave şurubu, akçaağaç şurubu, hurma suyu ve Hindistan cevizi şekeri olarak sıralayabiliriz.
Eğer çayınızı şekersiz içemiyorsanız, şeker yerine mutlaka bala geçmelisiniz. Bunun dışında hazırlayabileceğiniz hemen hemen her tatlıda kullanabilirsiniz. Agave şurubu Meksika bölgesinin en büyük tarım kaynaklarından biri olan Agave kaktüsünden elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri