Nişasta yerine un kullanılır mı? Nişasta genellikle yemek ve tatlılarda kıvam vermek amacıyla kullanılmaktadır. Eğer evde nişasta yoksa; nişasta yerine un kullanmak sizin için bir çözüm olacaktır. Yemek ve muhallebi gibi tatlıların yapımlarında, kıvam sağlamak amacıyla, nişasta yerine un kullanabilirsiniz.
Un, nişasta ve pirinç ununun muhallebiye verdiği kıvam birbirinden çok farklıdır. O yüzden hiçbiri bir diğerinin yerini tam olarak tutmaz. Pirinç unu bağlayıcı özelliği çok fazla olmayan bir malzeme olduğu için sadece pirinç unu ile yapılan muhallebinin çok dağılgan bir yapısı vardır.
Evlerimizde nişasta yokluğunda, eğer elimizde varsa nişasta yerine pirinç unu kullanabiliriz.
İlgili 40 soru bulundu
Evlerimizde nişasta yokluğunda, eğer elimizde varsa nişasta yerine pirinç unu kullanabiliriz.
Sütlaca nişasta eklenmez. Nişastanın verdiği pelte dokusu sütlaç için uygun değildir. Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar.
Unu başka bir tencereye alın, orta ateşte unun rengi hafifçe dönüp kokusu değişinceye kadar kavurun. Kavrulan una sütün bir kısmını ilave edin ve hızlıca çırpın. Topaklanmasına izin vermeden çırparak tüm sütü ekleyin. Orta ateşte muhallebi kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirin.
Muhallebi birkaç temel malzemeden oluşuyor. Bu malzemeler; süt, şeker ve bir bağlayıcı. Bu bağlayıcı nişasta, un ya da pirinç unu olabiliyor.
1 kilo sütümüzü, üç yemek kaşığı ile unu ve iki yemek kaşığında nişastayı ile birlikte tencereye koyuyoruz.
Un, ara kök, patates nişastası, tapyoka ve hatta hazır patates püresi granülleri ile değiştirilebilir. Buğday ya da patates nişastası kullanılabilir. Kekte üçte bir un yerine buğday nişastası kullanılabilir.
Nişastanın varlığını anlamak için, toz halindeki malzemeleri deney tüplerine koyun, üzerine biraz su ekleyin ve birkaç damla Lugol solüsyonu koyun. Eğer yiyeceğin içinde nişasta varsa, maddenin rengi koyulaşacak, koyu mavi, mor ya da siyaha dönüşecek.
Doğal buğday nişastası, buğdaydan vital buğday gluteni elde edilirken yan ürün olarak üretilen bir nişasta çeşididir. Aynı zamanda glutensiz buğday unu olarak da tanımlanabilir.
İlk olarak nişastanın yapımı için ana maddenin buğday olduğu bilinmelidir. Yıkana buğdaylar kazanlarda kaynatılarak bir miktar güneş altında bekletilir. Devamında bekletilen bu buğdaylar insan eli veya özel araç sayesinde dövülme işlemi gerçekleşir.
Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar. Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır.
En önemli malzemesi ise birbirine bağlamaya yardımcı olan un ya da nişasta. Bütün kurabiye hamurlarında un kullanılmıyor. Nişastanın undan rol çaldığı ve bambaşka bir kıvam verdiği durumlar mevcut.
Eğer muhallebiniz sıvı olduysa
Muhallebiniz kaynamaya başladıktan sonra kıvamı fazla sıvı olabilir. Bu sorunu çözmek için en yaygın yöntem bağlayıcı bir madde olan nişasta kullanmaktır.
1 litre süt. 7 yemek kaşığı toz şeker. 3,5 yemek kaşığı nişasta. 1 yemek kaşığı tepeleme un.
Yarım çay bardağı un, 3 yemek kaşığı buğday nişastası ve 1 su bardağı toz şekeri ilave ettikten sonra ocağın altını açın. Ara ara karıştırarak koyu bir kıvam alana kadar pişirin.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır. Ayrıca çeşitli sosların yapımında da kullanılmaktadır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Süte un ve nişasta neden katılır? * Sütü daha yağlı kıvamda göstermek için un ve nişasta katılıyor. * Bakteriyel faaliyeti önlemek için formaldehit, borik asit, hidrojen peroksit gibi bakteri öldürücü özellikte maddeler katılıyor.
Sütlaca normal un katılır mı? Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Daha kısa sürede sütlaç yapmak isterseniz ayrı bir kaseye süt alıp, içerisine pirinç unu ilave edip karıştırın. Kaynamakta olan sütlaçtan bir kepçe kadar pirinç unlu karışıma ekleyip ısı dengesi oluşturun. Sonrasında da kaynamakta olan karışıma dökün.
Nişastasız sütlaç yaparken pirinci iyice haşlayıp eklenen suyun tamamını çekmesi sağlanır. Tarifte yer alan pişirme süresine dikkat ederseniz nişasta kullanmasanız da sütlacınız tam kıvamında olacaktır. Tarifte nişasta kullanılmadığından kıvamı yakalamak için sütlacı ara ara karıştırarak kısık ateşte pişirmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri