Türkiye'de nişastanın başlıca kaynakları buğday, pirinç, patates ve mısırdır. Ekmek önemli bir nişasta kaynağı olup buğdaydan hazırlanır. Yemeklik baklagiller de (bakla, mercimek, bezelye, nohut) nişasta bakımından zengindir.
Nişasta içermeyen sebzeler: Vitamin, mineral ve lif zengini nişasta içermeyen sebzeler (brokoli, ıspanak, mantar, biber, kereviz, lahana, bamya, pırasa vb.) yüksek kaliteli karbonhidrat için ideal kaynaklardır. Düşük kalorili, besin değeri yüksek bu sebzelerin kan şekeri üzerinde etkileri düşüktür.
Baklagiller, bitkisel gıdalar içinde en yüksek protein oranına (yüzde 20-36) sahip kurutulmuş tohumlardır. Yüksek oranda ( yüzde 47-56) nişasta, oldukça yüksek oranda (yüzde 11-18) lif içerirler ve günlük beslenme rejiminin en önemli unsurlarındandır.
Karbonhidratların ikinci türü nişastadır.
Olmamış meyvelerde nişasta bulunduğu gibi, meyveler olgunlaşınca meyvedeki nişasta şekere dönüşür.
İlgili 34 soru bulundu
Cevabı anlamazsan yorumda belirt. Kolay gelsin. Açıklama: Yumurtada nişasta bulunmaz.
Muzun karbonhidrat bileşimi olgunlaşma sırasında büyük ölçüde değişir. Olgunlaşmamış muzun ana bileşeni nişastadır. Yeşil muz kuru ağırlıkta ölçülen %80'e kadar nişasta içerir. Olgunlaşma sırasında nişasta şekere dönüştürülür ve muz tamamen olgunlaştığında nişasta değeri %1'den az olur.
Havuç temel olarak su ve karbonhidratlardan oluşur. Karbonhidrat içeriği nişasta ve sukroz, glukoz gibi şekerlerden oluşur. Ayrıca görece iyi bir lif kaynağıdır ve 61 gram kadar orta boy bir havuç 2 gram lif sağlar.
Bulgur diyet lifi, sağlıklı nişasta, sağlıklı yağ, mineraller, vitaminler ve fitokimyasallar gibi pek çok önemli bileşen açısından oldukça zengindir.
BÖYLECE ELMA VE MUZ OLGUNLAŞTIKÇA İÇİNDEKİ NİŞASTA ŞEKERE DÖNÜŞMÜŞTÜR.
İlave edilen yağ, et ve sebzeler kuru fasulyenin glisemik indeksini 34'e kadar düşürebilir. n 8 kaşık kuru fasulyede 30 gram şekere dönen nişasta vardır.
Soğan-Sarımsak gibi sebzeler ise nişasta içermezler.
Karnabahar nişasta içermediği için kendi halinde pişirdiğinizde suyu helmelenmez, salçalı suda haşlanmış karnabahar gibi olur yemek.
Bitkinin toprak altında kalan yumruları “patates” olarak bilinir. Bu yumrular nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir. Patateste nişastadan başka belli bir oranda protein de bulunur; nişasta %20, protein %2'dir. Besin değeri 90 kaloridir.
Bunun biyokimyasal olarak açıklaması şöyledir: Diyet ile aldığımız nişasta ağızda tükürük amilazı ve pankreastan salgılanan pankreatik amilaz neticesinde yapı taşı olan glukoza kadar parçalanır ve üst ince bağırsaktan (jejenum) emilir.
Nişastaların direngen olan türleri, kalp ve damar sağlığını korur. Kan dolaşımı sağlıklı şekilde sağlandığında vücut fonksiyonları desteklenir. Karbonhidrat içeren nişastalar, tokluk sağlamaktadır. Mama ve lapa gibi tüketilen nişasta, uzun süre tokluk vereceği için öğünleri dengede tutmanıza yardımcı olur.
Bulgur terimi daha çok iri pilavlık bulgur için kullanılır. İnce bulgura "düğü", "düğür", "düğürcük", "düğülcek" denir. Daha ince bulgur ise, irmik olarak değerlendirilir.
100 gram pişmemiş basmati pirincinde 364 kalori, %0,40 ham selüloz, 6,4 gram protein, 23 mg sodyum, 78,89 gram karbonhidrat, 115 mg potasyum, 1,29 gram yağ, 28 mg kalsiyum, 42,9 mg demir ve 78,49 mg nişasta bulunur.
Kahverengi pirinç ayrıca fosfor ve magnezyum gibi daha fazla mikro besin sağlar. Sorgum ve arpa gibi birkaç sağlıklı tahıl, yüksek miktarda dirençli nişasta sağlar. Tahılların bazen yanlışlıkla sağlıksız olduğuna inanılsa da, doğal tam tahıllar diyetinize mantıklı bir katkı olabilir.
Nişasta, şeker, glutamin, protein, hardal yağı, sinigrin, glikozit ve eterik yağ içeren yaban turpu antioksidan bileşenlerden de zengindir.
Yulaf tanesinin % 20-30 kavuz, yaklaşık % 75'ini endosperm ve yaklaşık % 5'ini embriyo oluşturmaktadır. Ayrıca, % 40 oranında nişasta içermektedir (Yürür, 1998).
Hangi besinlerde bulunur? Dirençli nişasta en fazla fasulye türlerinde, en az ise buğday, pirinç, mısır, darı ve arpa gibi tahıl ürünlerinde bulunuyor.
Benekli Muz
Muzun şeker oranının en yüksek olduğu hali beneklenmiş halidir. Potasyum bakımından daha az olduğu için benekli muzun çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.
Sarı az olgun muz
Çok tatlı olan sarı muzlar, nişastalarını, basit bir şekere dönüştürerek hızlı bir enerji kaynağı haline gelirler. Sağlık yararları göz önüne alındığında, sarı muzlar yeşillerinde bulunmayan antioksidanlar ve anti-kanser özellikleri içerir. Lif açısından zengindir, antioksidan içeriği yüksektir.
Muz potasyum zengini bir meyvedir ve bu yüzden enerjiyi yükseltir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri