Kuzey Ege'nin en popüler lezzetlerinden peynir helvası 500 yıllık bir geçmişe sahip. İşte bu lezzeti tadabileceğiniz mekânlar... Beş yüz yıllık oldukça köklü bir geçmişe sahip olan peynir helvası Ege mutfağının dillere destan lezzetlerinden. Öyle ki Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde yer verdiği tatlılardan biri...
Peynir helvası, tatlı bir yiyecek olup Tekirdağ'a özgüdür. Yöre ile ünlenen peynir tatlısı, yörenin yaylarındaki ender otlarla beslenen hayvanların sütlerinin alınması ve peynir yapılmasıyla esas ürünü elde edilir.
Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Kadir Usta, peynir helvası konusunda eskinin hakkını veren, değerli ustaların yetiştirdiği son ustalardan birisi, belki de sonuncusu :( Bu helvayı yemeden Çanakkale'yi terk etmeyin derim. Hem şehir merkezinde hem de Gelibolu'da bulabilirsiniz.
Balık yendikten sonra üzerine helva yenir.
İlgili 16 soru bulundu
Çanakkale deyince akla ilk gelen lezzetlerden biridir 'peynir helvası. ' Çarşıdaki hemen her lokantanın tatlı menüsünde bulunur. Her tatlıcı dükkânında rastlamanız çok olasıdır. Yerken fark edilmese de gerçekten peynirden yapılıyor bu tatlı.
Peynir helvasının yanında ne gider? Servis sırasında üzerine kaymak, dondurma, Antep fıstığı, tarçın veya ceviz ilave edebilirsiniz.
Erzurum'da yapılan peynir helvasına kendine özgü ayırt edici tadını veren en önemli unsur olarak karşımıza çıkan civil peyniri yağı alınmış çiğ sütten yapılır ve tel tel ayrılan bir formdadır. Erzurum peynir helvası kahvaltılık olarak tüketilebileceği gibi misafirlere tatlı olarak da ikram edilebilir.
Osmanlı mutfağının son dönemlerinde yapılan ve saray mutfağının en gözde tatlılarından biri haline gelen süt helvası, Bursa'da orijinal haliyle sofraların vazgeçilmezi olma özelliğini koruyor. Birçok kişi, Türkiye'de yalnızca Bursa'da yapılmaya devam edilen süt helvasını yemek için şehre geliyor.
Buzdolabına koyulmadan 10 gün süreyle peynir helvasını rahatlıkla yiyebilirsiniz. Dolapta olursa ya da dondurucuya atarsanız üç ay altı ay sonra bozulmadan kullanabiliriniz. Hatta dolaptan çıkarıp hafif ısıtırsanız bugünkü tazeliğinden daha da güzel oluyor.
Çekme Helva - Kastamonu
Kastamonu ile özdeşleşmiş lezzet olan çekme helva Kastamonu'lu ustalar tarafından özenle imal edilmeye devam etmektedir. Siz de, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gören Çekme Helva'nın nasıl yapıldığına şahit olabilir ve bu lezzeti sevdiklerinize armağan edebilirsiniz.
Tarihi Türk mutfağının meşhur yiyeceklerinden olan gerdan tatlısı, Edirne'ye has yöresel lezzetler arasında ön plana çıkmaktadır. Kuru erik, tarçın, yer fıstığı, kuru kayısı, kuru fındık ve kuru badem ile hazırlanan tatlı, sevilen lezzeti ile oldukça fazla tercih edilmektedir.
10) Tatlı Konağı
Elbette Tatlı Konağı! İçerisi mutluluk dolu bu mekanda Edirne'nin meşhur peynir helvası ve tahinli Hayrabolu tatlısı en leziz tariflerle hazırlanıyor. Üstelik peynir helvasını burada dondurmalı servis ediyorlar.
PEYNİR HELVASI
Fırınlamış ve fırınlanmamış seçenekleriyle bulabileceğiniz peynir helvası yanında bir de Çanakkale'nin meşhur sakızlı dondurmasıyla servis edildiğinde yöresel bir lezzet şöleni yaşayabilirsiniz.
Tekirdağ iliyle özdeşlemiş olan Tekirdağ Peynir Helvası tuzsuz peynir, beyaz şeker, buğday unu ile yumurta sarısı veya renklendirici(E160a (karoten)) kullanılarak üretilir. Ürün; kendine özgü parlak sarı renkte, homojen yapıda, görünüşü ise kılçıklı/lifli yapıdadır. Yapışık veya kristalleşmiş yapıda olmaz.
Anadolu'nun çeşitli yörelerinde Höşmerim genel adıyla üretilen bu ürünü Tekirdağ'a has Peynir Helvası adına dönüştüren temel farklılıklar, ürünün yapımında irmik yerine un kullanılması ve ürüne has klasik yapının (kılçıklı yapı) oluşmasıdır.
Eskişehir bölgesinde 'tel tel', Kastamonu' da 'çekme', günümüzde de 'çekme helvası' olarak bilinmektedir. Osmanlı döneminde saraylarda toplumsal ve kültürel etkinlik olarak görülmesi, şu an Kocaeli çevresinde üretimi devam eden pişmaniye'nin 'Saray Helvası' adını almasına etkendir.
Konya İrmik Helvası; tereyağında kavrulan irmik ve çam fıstığına şekerli süt ilave edilerek yapılır.Konya İrmik Helvası 13.09.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Koyu koz helvası Turin asıllı "gianduja" gibi de bilinir, aynı isim altında Roma bölgesinde bilinmektedir.
Civil peyniri, Erzurum, Kars ve Ardahan gibi bölgelerin lezzetiyle meşhur yöresel peynir çeşitlerinden birisidir. Civil peyniri, çiğ sütün bir süre bekletilerek ekşiliğe kavuşmasıyla üretilen bir süt ürünüdür.
Hafif bir renk veriyor sadece. Hazır peynir helvalarında da görebileceğiniz bu canlı rengini ancak safranla elde edebildim. Bu renk sizin için önemli değilse safran kullanmayabilirsiniz.
Diyette hangi peynirler tüketilmeli sorusunun cevabı Erzurum civil peyniri ve lor peyniri olacaktır. Civil peyniri, yağsız olması nedeniyle diyetlerde de güvenle tüketilebilecek peynirler arasındadır.
Peynirli Un Helvası Yapımı (Urfa Usulü) Tarifi Nasıl Yapılır? Un ve yağ orta boy tencerede kısık ateşte 1 saat boyunca sararana kadar kavrulur. Hiç boş bırakılmaz ve sürekli aynı yönde kavrulur (küsmemesi için). Daha sonra kaynamış şekerli su yavaş yavaş kavrulan unun üzerine eklenerek karıştırılmaya devam edilir.
Peynir helvasını fırınlamadan da servis edebilirsiniz. Fırınlanmış peynir helvasını tarçın eşliğinde de servis edebilirsiniz.
· Helva, serin, ışık almayan, rutubetsiz ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Buzdolabına konulmamalıdır. · Helvanın paketi yada kutusu açıldıktan sonra hava almayan kapaklı bir kap içerisine konulmalı ve bir ay içerisinde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri