Üçgenleme, doğruluğu arttırmak için bir şeye çoklu bakış açısı ile bakmak anlamına gelir.
Üçgenleme (TIN) yöntemi, düzensiz olarak dağılmış veri noktalarına dayalı yüzeyleri esnek ve doğru bir şekilde temsil etme imkanı sağlar. Genellikle arazi modellemesi, dijital yükseklik modelleri (DEM) ve CBS uygulamalarında mekânsal veri görselleştirmede kullanılır.
Triangülasyon nedir? Triangülasyon, objeye olan mesafenin açı geometrisi üzerinden belirlendiği bir ölçüm yöntemidir. Işık kaynağı ve kamera (temel uzunluk) ile triangülasyon açısı arasındaki bilinen mesafe sayesinde objenin mesafesi belirlenebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Üçleme, bir araştırmanın güçlenmesinde kullanılan temel yollardan biridir. ○Bir araştırmada tek bir yöntem yerine birbirini destekleyen, entegre olan iki ya da daha çok yöntemin birlikte kullanılmasını, böylece yöntemde zenginleşmeyi sağlamayı amaçlayan bir uygulamadır. Temelde verilerin toplanmasında kullanılır.
Örneklerle nitel araştırma yöntemlerinin türleri
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Etnografik yöntem temelde katılımcı gözlemi içerir. Bu gözlem sayesinde araştırmacı topluluk yaşamına doğrudan katılır ve onları gözlemleyerek çalışma konusuyla ilgili bilgileri doğrudan toplar. Gözlem verilerini yalnız kaldığında bir rapora aktarabilir.
Etnografi araştırmaları, konu hakkında bilgi edinmek için kullanılan tümevarımsal araştırma yöntemleridir. Analitik tümevarım, hipotezleri test etmek için anket sorularını kullanan bir araştırma tasarımıdır. Bir anket, etnografın veri elde etmesine, analiz etmesine ve objektif sonuçlara ulaşmasına yardımcı olacaktır.
Etnografi, etno (insan) ve grafi (tanımlama, tasvir etme) kelimelerinden oluşmaktadır. İnsan topluluklarının ilişkilerini ve davranışlarını kendi ortamlarında gözleme, belgeleme ve yorumlamayı içeren bir yöntemdir (Baş ve diğ., 2008).
Kısaca açıklamak gerekirse üçgenleme; kontrolü elinde tutmak isteyen manipülatörün -büyük ihtimalle narsistik özellikler gösteren bir insanın- , ikili ilişkisine üçüncü bir kişiyi dâhil ederek, iki tarafı da kontrol etmeye çalışması olarak betimlenebilir.
Alanyazındaki araştırmalarda sıklıkla kullanılan olasılıklı örnekleme yöntemleri basit tesadüfi örnekleme, sistematik örnekleme, tabakalı örnekleme, küme örnekleme ve çok aşamalı kümeleme yöntemleridir.
Nitel araştırma, araştırma bulgularının altında yatan "neden" sorusunu açıklamak için tasarlanmış bir metodolojidir. İstatistikler ve yapısal veriler üzerinde daha az durarak, metin tabanlı bilgiler üzerinden insanların davranışlarını, motivasyonlarını ve duygularını ayrıntılı şekilde anlamamızı sağlar.
Nitel araştırma, spesifik konuların araştırılması söz konusu olduğunda olmazsa olmaz olan, konuyu doğal ortamında inceleme ayrıcalığını sağlar. Nitel araştırma, kişilerin farklı geri bildirimlerine farklı yaklaşım sunulmasına olanak tanır.
Örnek olay deseni, tek veya birden çok durumun derinlemesine incelenmesini içeren bir nitel araştırma yöntemidir. Buradaki “örnek” bir vaka, bir birey, bir grup, bir organizasyon, bir topluluk veya bir olay olabilir.
Durum çalışması bir nitel araştırma desenidir. Bu desen temelini Malinowski'nin çalışmalarından almıştır. Bu desenin modelleri hakkında da bilgiler verilmiştir. Ayrıca veri toplama süreci ve veri analizi hakkında da açıklamalar yapılmıştır.
Nitel araştırma yöntemi, bir şemsiye isim olarak kendi içinde birbirinden farklı çok sayıda nitel araştırma yöntemini bünyesinde barındırır. Nitel araştırma yöntemleri bir veri toplama tekniği olmayıp farklı veri toplama tekniklerini kullanabilen, analiz edebilen metotlar olarak tanımlanır.
Niteliksel veri, yaklaşan ve karakterize eden veri olarak tanımlanır. Nitel veriler gözlemlenebilir ve kaydedilebilir. Bu veri türü doğası gereği sayısal değildir. Bu tür veriler gözlemler, birebir görüşmeler, anketler ve diğer yöntemlerle toplanır. odak gruplarıve benzeri yöntemler.
Kodlama, verilere farklı kodlar (etiketler) atayarak analiz etme işlemidir. Kodlar sayılar, kelimeler ve kısa ifadeler olabilir. Başka bir deyişle, araştırmacının verileri kolayca incelemesini sağlayan herhangi bir şey.
her araştırmacı için önemli olan üç temel kavramı vurgulamaktadır. Bunlar; betimleme, analiz ve yorumlama'dır.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri