Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür. Şeftali ağacı ortalama 30 yıl yaşar, ancak Bursa'da en çok 15-20 yıl sonra ağaçları sökülür.
Marmara Bölgesinde yer alan Bursa, en fazla şeftali yetiştirilen ilimizdir. Bursa'da son beş yılda her yıl ortalama olarak 170 - 200 bin ton şeftali üretiliyor.
Birkaç ilimiz hariç diğer illerimizde şeftali yetiştiriciliği yapılmaktadır. Şeftali yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgeler içerisinde üretimin %49'u ve ağaç sayısının %41'i ile Marmara Bölgesi (özellikle Bursa) başta gelmektedir.
Şeftali Anavatanı Çin anavatanı olarak saptanmıştır. Sınıflandırma Familya Tür ROSACEAE Prunus persica Botanik Özellikleri Habitusu Ağaç boyu kültür ve yabanilerde 4–6 metre arasıdır.
Bursa Şeftalisinin 10 farklı vitamini bir arada bulundurması, özellikle C, E ve K vitaminleri açısından oldukça zengin olması kendisini değerli kılmaktadır. Ülkemiz başta olmak üzere Dünya'nın en meşhur şeftalisi olan Bursa Şeftalisinde hasat Bursa İli Kestel İlçesinde başladı.
İlgili 19 soru bulundu
Şeftali üretimi Bursa, Erzincan, Hatay'da en çok yetiştirilmektedir. Marmara bölgesi olarak ise en çok Bursa'da Şeftali Yetiştirilmektedir. Bunların dışında ise ülkemizin hemen her köşesinde bahçelerde 1 er adet olsa şeftali ağacı dikilir.
Bursa'da üretimi yapılan en önemli meyveler şeftali, armut, incir, kiraz, zeytin, çilek, üzüm ve ceviz'dir.
Çeşitlerine göre Haziran'dan Eylül ayına kadar olgunlaşan şeftali meyvelerinin pek çok çeşidi (Türkiye'de yaklaşık 64 çeşit) vardır.
Çağla kelimesi, Farsça'da ham meyve anlamına gelen çaġale (چغله) sözünden alıntıdır.
Dünya üzerinde en büyük şeftali yetiştiricisi ülkeler sırasıyla; İtalya, ABD, Çin, Yunanistan, İspanya, Fransa, Rusya, Türkiye, Meksika ve Arjantin'dir.
Bahçelerin Tüysüz Şeftalisi: Nektarin
Adını unutan, bir türlü aklında tutamayan pazarcı teyzelerimizin deyimiyle -tüysüz şeftali- Çin ve Doğu Asya'dan evimize, meyve saatlerimize kadar gelmiştir. Görünümü açısından bildiğiniz hatta çok sevdiğiniz şeftaliye benzese de, ayırt edici birkaç detay vardır.
Şeftali Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Şeftali fidanı dikimi kurallara uygun bir şekilde yapıldıysa, fidanlar yeterli besini alabilmişlerse ve sağlıklı gelişimleri söz konusu ise normal şartlarda iki yıl sonra meyve verirler. Ancak istikrarlı bir biçimde verime ve düzene girmesi 5 yılı bulabilmektedir.
Haziran'da bolca tüketeceğimiz şeftali, sindirim sistemini koruyan yaz meyvelerindendir. 100 gramında yalnızca 44 kalori bulunan şeftali, bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak, hazmı kolaylaştırır. Bu özelliğiyle de şeftali, kabızlık sorunu için ideal meyvelerdendir.
Kadınların vücudundaki kıl tipi genellikle daha incedir ve halk arasında şeftali tüyü olarak bilinir. Hirsutizm kaynaklı kıllanma artışındaki temel ayrım kılların miktarının yanında yapısıdır.
Bu bölgeler; Malatya, Elazığ, Erzincan bölgesi Kars, Iğdır bölgesi Akdeniz (Mersin, Mut, Antakya) bölgesi Marmara Bölgesi Ege Bölgesi İç Anadolu Bölgesi Bu bölgeler içerisinde Malatya, Elazığ, Erzincan bölgesi dışındaki bölgelerin üretimleri sofralık tüketime yöneliktir.
Dünya şeftali üretimi 18.500.000 tona ulaşmıştır. Asya kıtası 10.000.000 tonla dünya üretiminin yarıdan fazlasını sağlar. En fazla üretimi 8.000.000 tonla Çin yapmaktadır. Bu ülkeyi İtalya (1.726.000 ton), İspanya (1.225.000 ton) ve ABD (1.197.000 ton) izler.
Şeftali (Prunus persica L.), gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesi. Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Şeftalinin anavatanı Çin'dir Bu meyvenin botanik adına (Prunus Persica L.)
Şeftalideki lif, kabızlığı önleyerek ve sağlıklı sindirimi destekleyerek, kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Şeftali ayrıca anti-inflamasyon içererek, bağışıklığı destekler ve bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyen prebiyotikler barındırmaktadır.
Anavatanı Çin olan nektarin, şeftali ile aynı türden gelir. Bilimsel ismi Prunus Persica'dır. Nectarina olan nektarin, genellikle şeftali ve erik melezi sanılır. Oysa nektarin, olgun bir şeftali büyüklüğünde, tüysüz, rengi kırmızıya daha yakın ve daha sert bir meyvedir.
Yaz mevsiminin öne çıkan lezzetlerinden tüysüz şeftali ya da tüysüz nektarin olarak bilinen beyaz nektarin… Toksinleri temizleyen, kramplara iyi gelen, böbrek taşını düşürmede fayda sağlayan beyaz nektarin; taze taze tüketildiği gibi meyve suyu formunda ya da kurutularak da tüketilebilir.
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Ülkemiz de yetiştiriciliği fazla yapılan şeftali ağacı anaç yapısı ve çeşitlere göre ağaç başı meyve miktarı değişmektedir. Her çeşit aynı meyve iriliğine sahip değildir. Genel olarak tam verime yatmış şeftali ağacından ağaç başı 50-60 kg meyve alınır.
Bursa mutfağında genellikle kebap ve etli yemeklere ağırlık verilir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan iskender, yörenin en meşhur yemeğidir. Kestane şekeri ve Kemalpaşa tatlısı da yörede ilgi gören tatlılar arasındadır.
Bursa'nın meşhur "Duvalı" tatlısı
Bursa'nın bereketli topraklarından çıkan meyve ve sebzeler Türkiye'nin en prestijli ürünleridir. Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri