Nitel gözlem, ölçü araçları kullanılmadan, nedir sorusuna duyu organlarıyla cevap verebilen gözlem biçimidir. İndikatörlerde kullanılır. Kişiden kişiye değişebilmektedir. Örneğin, "Bugün hava çok sıcak." denildiğinde nitel bir gözlem dile getirilir.
Nicel gözlem sadece duyu organları ile değil bunun yanında ölçme aletleri kullanılarak yapılan incelemelere verilen isimdir. Nicel gözlem sonuçları sayısal olarak ifade edilmektedir. Örneğin; " dünya güneşe yaklaşık 149.6 km uzaklıkta bulunur" ifadesi nicel gözleme örnek olarak verilebilmektedir.
Kişiden kişiye göre değişen, tahmine ya da çıkarıma dayalı gözlemlere nitel gözlemler denir. Bu gözlemlerden elde edilen sonuçlar, nicel gözlemlerdeki gibi sayılarla ifade edilmez. Örneğin hava sıcaklığının termometreyle ölçülmesi ve havanın 37 derece olduğunun öğrenilmesi, nicel gözlemdir.
Gözlem, araştırılması gerekilen bulgu ya da toplanacak verilerin ortamında, araştırmacının dışarıdan gözlemlemeye dayanan faaliyetlerinin sonuçlarını yansıtmaktadır. Gözlemin en önemli özelliği, verilerin ortamında yapılmasıdır. Gözleme örnek olarak; araç trafik düzenlemesi olabilir.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
kullanımı için bilgi bakımından zengin vakaların belirlenmesi ve seçilmesi için nitel araştırmalarda yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Bu örnekleme yöntemi, ilgilenilen konu hakkında bilgili ve deneyimli bireylerin ya da grupların tanımlanması ve seçilmesini içerir.
Nitel gözlem, ölçü araçları kullanılmadan, nedir sorusuna duyu organlarıyla cevap verebilen gözlem biçimidir. İndikatörlerde kullanılır. Kişiden kişiye değişebilmektedir. Örneğin, "Bugün hava çok sıcak." denildiğinde nitel bir gözlem dile getirilir.
Birçok biçimde gözlem yapılabilir; doğrudan ya da dolaylı olarak, sistemli ya da rastlantısal, açık ya da gizli, katılarak ya da katılmayarak.
Sonuç olarak, nicel araştırmanın niteliksel araştırmadan üstün kılan özellikleri; olayları ve olguları nesnelleştirebilme, gözlem ve ölçüm yapabilme, genelleme yapabilme ve sonuçların tekrarlanabilir olmasıdır. Bu özellikler araştırmacılara, incelenen olay veya durum hakkında geniş, derin ve objektif bilgi sunar.
5-Doğal Gözlem:
Bu gözlem türünde gözlemci pasif olarak gözlem ortamında herhangi bir müdahalede bulunmaz. Okul öncesinde çocuğun evde ya da okul ortamında gözlenmesi bu türe örnek verilebilir.
Özellikle uzunluk ve kısalık ile mesafe veya ağırlık gibi durumlarda nicel kelimesi cümle içerisinde kullanılır. Nitel ise herhangi bir durumun ya da kişinin ve olgunun özelliklerini, nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatan soyut kavramlardır.
Ölçülebilen anlama nicel, ölçülemeyen anlama nitel anlam denir. Nicel anlamda kullanılan sözcükler sayılabilirken nitel anlamdaki sözcükler sayılamaz.
Nitel gözlemin öznel doğası, araştırmacının yorumlarının ve önyargılarının veri toplama ve analiz sürecini şekillendirdiğini kabul eder.
Nicel Anlamlı Kelimeler Kavramların sayılabilen, ölçülebilen, azalıp çoğalabilen özelliklerini gösteren sözcüklere nicel anlamlı sözcükler denir. Örnek(ler) » Bu binadaki dairelerin oldukça geniş odaları var. » Ağacın uzun dallarını testereyle kestim.
Nicel Araştırma Özellikleri
Deneysel ölçümler ve anket gibi yöntemler kullanılır. Sayısal veriler toplanarak analiz edilir. Büyük örneklem gruplarla çalışır ve genelleme yapar. Standart yöntem ve ölçüm verileri kullanılır.
Nicel araştırmalar, sayısal olarak ölçülebilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri aracılığıyla sosyal olguları inceleyen ve bu olgular arasındaki neden sonuç ilişkilerini ortaya koyarak sosyal düzenin kanunlarını keşfetmeyi amaçlayan araştırmalardır.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Nicel Araştırmada Örneklem. Başlı amaç, evreni temsil etme kapasitesi olan bir örneklem seçmektir. Evrenin bütünü yerine onun bir bölümünü inceleyerek genellemeler üretilebilir. Örneklem seçimi kısa zamanda daha az maliyetli araştırmalar yapmayı olanaklı kılar.
Örnekler: Boy, Ağırlık, Zaman, Fiyat, Sıcaklık, vb. Örnekler: Kokular, Görünüm, Güzellik, Renkler, Tatlar, vb. Bir araştırmada nicel verilerin kullanılması, daha iyi kararlar alınmasını sağlayan güvenilir sonuçları garanti altına almak için en iyi stratejilerden biridir.
Sistematik gözlem; bir birey hakkında tam ve gerçekçi bir anlayış kazanmak, durumunu ve gelişmesini kavramak için çeşitli zaman ve faaliyetler içinde kişinin yeter bir süre gözlenip tipik ve anlamlı davranışlarını, eylemlerini sistemli bir şekilde kaydetme işidir (Tan, 2000).
-- Gözlemlenen olay, nesne veya duruma müdahale edilmemelidir. -- Basit gözlem: Verilerin sadece gözlenmesi veya kağıt üzerinde kaydedilmesi yeterlidir.
Sayısal sonuçlar: Nicel gözlemin tüm sonuçları sayısaldır. Çeşitli aletler kullanın: Cetvel, termometre, terazi gibi aletler nicel gözlem için kullanılır.
Bir ismin özelliğini, niteliğini, kalitesini, değerini, rengini, şeklini gösteren ve onu niteleyen anlamlara nitel anlam denir. Herhangi bir şeyin ya da durumun ne gibi özelliklere sahip olduğunu ya da nasıl olduğunu anlatan kelimeler de diyebiliriz. Nitel anlam soyut kelimeleri kapsar.
Nitel araştırma yöntemleri, gözlem, belgesel kaynak taraması ve görüşme gibi veri toplama tekniklerini kullanır. Nitel araştırmaların analizinde betimsel analiz ve içerik analizi teknikleri kullanılır. Nicel yöntemler, sayılara dayalı verileri ve ölçümle elde edilmiş sonuçları içeren araştırmalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri