Ağrı Dağı'nın zirvesinde bulunan 10,2 kilometrekarelik alana sahip "takke buzulu", güneyden Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Öküz Deresi'ne, kuzeyden ise Iğdır'ın Aralık ilçesine bağlı Cehennem Vadisi'ne kadar uzanıyor. Türkiye'de bulunan en büyük buzul örtüsü Ağrı Dağı'nda.
Volkanlar ve Anadolu'nun diğer bağımsız dağlan: Türkiye'nin en büyük volkanı olan Ağrı Dağı (5165 m) ülkenin yegane buz takkesini (10 km2) barındırır. Süphan (4058 m) ve Erciyes (3917 m) volkanlarında da küçük de olsa güncel bir buzul mevcuttur.
Ağrı Dağı'nın zirvesini kaplayan takke buzulu küresel ısınmanın etkisiyle küçülüyor. Yılın her dönemi çok sayıda yerli ve yabancı dağcıyı ağırlayan 5137 rakımlı Ağrı Dağı'nın zirvesini çevreleyen takke buzulu, küresel ısınma, iklim değişikliği ve sıcak havaların etkisiyle eriyor.
Toros Dağları buzulları
Batı Toroslar'da güncel buzul bulunmamasına karşılık, Orta Toroslarda bir miktar küçük buzula rastlanır. Güneydoğu Toroslar ise Türkiye'nin güncel buzullarının %65'ini barındırır. Güneydoğu Toroslar'daki buzullar: Uludoruk Buzulu (Cilo Dağı)
Son Buzul Çağı daimi kar sınırı ise 2600 m civarında hesaplanmıştır, Volkanlar ve Anadolu'nun diğer bağımsız dağları: Türkiye'nin en büyük volkanı olan Ağrı Dağı (5165 m) ülkenin yegane buz takkesini (10 km2) barındırır. Süphan (4058 m) ve Erciyes (3917 m) volkanlarında da küçük de olsa güncel bir buzul mevcuttur.
İlgili 25 soru bulundu
2.150 m yükseklikte, Kayseri'den ulaşılabilen kış spor tesisleri bulunmaktadır. Günümüzden 1,5-2 milyon yıl önce başlayan ve "Buzul Çağı" olarak da adlandırılan (Kuaterner) IV. Zamanın sonlarında yurdumuzdaki yüksek dağlarda olduğu gibi, Erciyes Dağı'nın yüksek kesimlerinde de buzullar oluşmuştur.
Türkiye'de, Sat, Ağrı, Erciyes, Kaçkar ve Bolkar Dağları ile Aladağlar üzerinde yer yer bu türden göller bulunmaktadır.
Uludağ'ın en yüksek zirvesini oluşturan 2543 m yükseklikteki Uludağ Tepe altında kalan bölge, göller bölgesi olarak isimlendirilir ve burada bir kısmı yazın kuruyan buzul gölleri bulunur.
Sirk göllerinin büyük bölümü Doğu Karadeniz Dağları, Doğu Anadolu'nun ve Güneydoğu Toroslar'ın yüksek dağlık alanları üzerinde yer alır.
Sander Ülkemizde Nerelerde Görülür? Buzu bulunan yüksek dağlarda Sander düzlüklerine rastlanmaktadır. Karagöl Dağındaki Gölova ve Erciyes Dağındaki Sandur Ovası Sander Düzlüklerine örnek verilebilir.
Sanayileşme sonrası artan sıcaklıkların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de buzul varlığını azalttığını anlatan Sarıkaya, kara buzullarının, başlıca su kaynakları olduğunu ve bu buzulların erimesinin su kaynaklarının azalması anlamına geldiğini vurguladı.
Dünyanın en yüksekte bulunan buzulu olan Everest Dağı'ndaki Güney Geçidi Buzulu, 1990'lı yılların sonundan itibaren 55 metre inceldi. Bu durum, yaklaşık 2.000 yılda oluşan buzulun 25 yılda eridiği anlamına geliyor.
Kıtadaki araştırma istasyonlarının hiçbirinin yakınında olmayan Thwaites, Antarktika'nın batı yarısında, Antarktika Yarımadası'nın doğusunda bulunuyor. Thwaites'e Florida eyaleti büyüklüğündeki sahip olduğu buz miktarı ve erirse oluşturacağı potansiyel tehdit nedeniyle "kıyamet buzulu" da deniliyor.
Sirk gölleri dağ doruklarındaki buzulların hareketleri ile ortaya çıkan çukurlarda oluşmaktadır. Ülkemizde ise 2200 metreden yüksek dağları son buzul döneminde buzullaşmaya başlamıştır. Günümüzde Sat, Ağrı, Erciyes, Kaçkar, Bolkar ve Aladağlar üzerinde yer yer buzullar bulunmaktadır.
Hakkari'nin Cilo Dağı eteklerinde bulunan 20 bin yıllık buzullar, doğaseverlerin uğrak noktası.
Buzullar. Güneydoğu Toroslar üzerindeki buzulları üç buzul bölgesinde toplamak mümkündür. Bunlar, Cilo (Buzul) Dağları, Sat (İkikaya) Dağları ve Kavuşşahap Dağları üzerindeki buzullardır. Cilo (Buzul) Dağları üzerindeki buzullar kabaca kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda sıralanmış olan beş ayrı buzuldan oluşur.
Buzullar. Türkiye'de örtü buzulunun bulunmamasının nedeni iklimin buna müsaade etmemesidir. Buzullar ile ilgili bilgiler verecek olursak Türkiye'de neden olmadığını daha iyi anlayacağız. Buz örtüleri 50 bin km kareden büyük olan buz kütlelerine verilen isimdir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazetede yayımlanan kararı kapsamında "Milli Park" ilan edilen Hakkari ve Yüksekova arasındaki Cilo Dağları eteklerindeki "Türkiye'nin en büyük vadi buzulu" olan Uludoruk buzulu mercek altına alınıyor.
Buzulların tamamen erimesi demek dünyanın tatlı su kaynağının yaklaşık yüzde 69'unun doğrudan okyanusa karışması demek. Sadece bizler bu kaynağı kaybetmiş olmuyoruz üstelik, okyanus sistemiyle buradaki tuz ve sıcaklık dengesine göre varlık gösteren canlı yaşamı da olumsuz etkileniyor.
Buzullar bulundukları yere göre isimlendirilirler. Dağların doruklarında ve yamaçlarında bulunan çukurlukları kaplayan buzullara sirk buzulu, dağların zirvelerini kaplayan buzullara takke buzulu, vadilerde oluşanlara vadi buzulu, çok geniş alanların yüzeylerini örten buzullara da örtü buzulu (bankiz) denir.
Cumhurbaşkanı kararı ile "Milli Park" ilan edilen Hakkari ve Yüksekova arasındaki Cilo Dağları'nın eteklerindeki Türkiye'nin en büyük vadi buzulunda küresel ısınma nedeniyle yaşanan değişim dikkati çekiyor.
Karagöl Niğde ilinde, Bolkar Dağları üzerinde bulunan buzul sirk gölü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri