Veriler; ölçme, sayım, deney ve gözlem gibi veri toplama teknikleri ile elde edilir. Ölçüm ve sayım gibi tekniklerle toplanan veriler sayılarla ifade edildiğinden nicel veri, deney ve gözlemlerle elde edilen ve sayı belirtmeyen veriler de nitel veri olarak adlandırılmaktadır.
Nitel ve nicel veriler arasındaki farkı anlamak oldukça kolaydır. Nitel veriler, özelliklerin tanımında sayılara yer vermezken, nicel veriler tamamen sayılarla ilgilidir. Pasta turuncu, mavi ve siyah renktedir (kalitatif). Dişilerin kahverengi, siyah, sarı ve kızıl saçları vardır (niteliksel).
Nicel veriler (ne):
Kalıpları, ortalamaları ve korelasyonları analiz etmek için sayısal ve istatistiksel veriler sunar. Geniş çaplı örnek boyutlarından veri toplayarak bulguların genellenmesini mümkün kılar. İstatistiksel anlamlılık oluşturur, ölçümlerin zaman içindeki seyrini takip eder ve hedeflerle kıyaslama yapar.
Nitel veri analizinde temel amaç, sosyal gerçekliğin içerisinde gizil bir biçimde bekleyen bilginin gün yüzüne çıkartılmasıdır. Bu süreçte araştırmacı kendi öznelliğini işe koşmakta ve sosyal gerçeği tümevarımcı bir yöntemle örmektedir.
Nitel ve nicel veriler arasındaki temel farklılıklar
Niteliksel ve niceliksel veriler arasındaki temel fark noktaları aşağıda belirtilmiştir: Nesnelerin sınıflandırılmasının niteliklere dayalı olduğu veri türüne nitel veri denir. Sayılabilen, sayı ve değerlerle ifade edilebilen veri türüne ise nicel veri denir.
İlgili 29 soru bulundu
Örnekler: Boy, Ağırlık, Zaman, Fiyat, Sıcaklık, vb. Örnekler: Kokular, Görünüm, Güzellik, Renkler, Tatlar, vb. Bir araştırmada nicel verilerin kullanılması, daha iyi kararlar alınmasını sağlayan güvenilir sonuçları garanti altına almak için en iyi stratejilerden biridir.
Nitel Anlamlı Kelimeler Varlıkların nasıl olduğunu, niteliğini gösteren; sayılamayan, ölçülemeyen bir değeri, özelliği ifade eden sözcüklere “nitel anlamlı sözcükler” denir. Örnek(ler) » Ekşi yoğurdu ayran yaparak değerlendirebilirsin. » Annemin lezzetli yemekleri burnumda tütüyor.
Nitel veri ise sayısal olarak ifade edilemeyen, ölçülemeyen fakat sınıflanabilen ya da sıralanabilen veri türüdür. Nitel veriye örnek olarak cinsiyet, saç rengi, ordu rütbeleri verilebilir.
2- Nicel veriler gibi kesin olmadığı için tartışmaya açıktır. 3- Araştırmacı katılımcı gözlem sonucu elde ettiği verileri analiz eder. 4- Nitel araştırmalarda tümdengelim ve tümevarım yöntemleri bir arada kullanılabilir. 5- Farklı parametreler birlikte kullanıldığı için elde edilen sonuçlar kesin değil tahmini olur.
Nitel veri analizi, üzerinde çalışılan veriyle ilgili anlam üretmek ve veri setinde neyin temsil edildiğine dair açıklamalar geliştirmek amacıyla yapılan bir sınıflandırma ve yorumlama sürecidir.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Sayılabilen veya sayılarla ifade edilebilen veriler nicel verileri oluşturur. Genellikle eşzamanlılık olaylarını veya seviyelerini incelemek için kullanılır. Ve “ne kadar” veya “kaç tane” ile başlayan sorular soran yapılandırılmış bir anket aracılığıyla toplanır.
Nicel İstatistikler, nesneleri veya durumları tanımlamak için sayısal veriler kullanarak çalışır. Yukarıdaki paragrafta belirtildiği gibi, bir otoparktaki araç sayısı gibi niceliksel istatistikler nominal olabilir. Nicel, birinci ve ikinci sıra gibi sıra değişkenleri tanımlamak için de kullanılabilir.
Kategorik(Kalitatif, Nitel) Veri : Ölçülemeyen, üzerinden sayısal işlem yapılamayan nesnel verilerdir. Cinsiyet, saç rengi vb. nitel özellikleri belirten veriler.Nitel veriyle veri kümesindeki gözlemlere ilişkin sıfatlar ya da durumlar tespit edilir.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Özellikle uzunluk ve kısalık ile mesafe veya ağırlık gibi durumlarda nicel kelimesi cümle içerisinde kullanılır. Nitel ise herhangi bir durumun ya da kişinin ve olgunun özelliklerini, nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatan soyut kavramlardır.
Niteliksel veriler kendi içinde 2 grupta değerlendirilebilir. I ) Sırasız nitel (nominal) ii ) Sıralı nitel (ordinal) i) sırasız niteliksel veri tipinde ; veriler sınıflandırılmasında (kategorilerde) bir sıralama mümkün değildir.
Nitel veri toplama, belirli bir bağlamda bireylerin tutumlarını, davranışlarını, inançlarını ve motivasyonlarını anlamak için kelimeler, görüntüler ve gözlemler gibi sayısal olmayan bilgilerin toplanmasıdır. Nitel araştırmalarda kullanılan bir yaklaşımdır.
Nitel araştırmalarda büyük gruplar yerine, araştırmanın amaçlarını karşılayan, detaylı veri sunabilecek örneklemlerin belirlenmesi gereklidir (Coyne, 1997). Az sayıda örneklemden sağlanan verilerin derinliği, bir ölçüde araştırmacının tecrübesini gerektirmektedir.
Örneklerle nitel araştırma yöntemlerinin türleri
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Örnek olay deseni, tek veya birden çok durumun derinlemesine incelenmesini içeren bir nitel araştırma yöntemidir. Buradaki “örnek” bir vaka, bir birey, bir grup, bir organizasyon, bir topluluk veya bir olay olabilir.
Nitel anlam sayılamadığından ve ölçülemediğinden dolayı varlığın kalitesinden, değerinden, renginden bahsedilen kelimelerdir. Nicel Anlam: Nicel anlam varlığın özelliğini belirtir. Ancak sayılabilen, ölçülebilen,azalma ve çoğalma özelliği olan kelimeler için kullanılır.
Herhangi bir şeyin sayılabilen, ölçülebilen ve artıp azalabilen durumunu ölçen sözcükler nicel olarak ifade edilir. Özellikle matematiksel ölçüm çeşitleri üzerinden ele alınan ve tam olarak miktarı ortaya çıkarabilen maddeler için kullanılır.
Nitel anlam: Nitel anlam ise nicel anlamın tersidir. Yani bütün değişik kavramların sayılamayan, atılır çoğalmayan ya da ölçülemeyen değerlerini anlatan yazı şeklinde öne çıkar. Duygusal olarak farklı varlıkların anlam kazanması üzerinden de ifade etmek mümkün.
Nitel ve nicel sözcükleri niteleme ve niceleme kelimelerinin kısaltmasıdır. Buna göre nicel gözlemler nesnel iken, nitel gözlemler matematiksel olmadığı için subjektif olarak nitelendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri