Niteliksel veri, yaklaşan ve karakterize eden veri olarak tanımlanır. Nitel veriler gözlemlenebilir ve kaydedilebilir. Bu veri türü doğası gereği sayısal değildir. Bu tür veriler gözlemler, birebir görüşmeler, anketler ve diğer yöntemlerle toplanır. odak gruplarıve benzeri yöntemler.
Nitel veri ise sayısal olarak ifade edilemeyen, ölçülemeyen fakat sınıflanabilen ya da sıralanabilen veri türüdür. Nitel veriye örnek olarak cinsiyet, saç rengi, ordu rütbeleri verilebilir.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Veriler; ölçme, sayım, deney ve gözlem gibi veri toplama teknikleri ile elde edilir. Ölçüm ve sayım gibi tekniklerle toplanan veriler sayılarla ifade edildiğinden nicel veri, deney ve gözlemlerle elde edilen ve sayı belirtmeyen veriler de nitel veri olarak adlandırılmaktadır.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Niteliksel veriler kendi içinde 2 grupta değerlendirilebilir. I ) Sırasız nitel (nominal) ii ) Sıralı nitel (ordinal) i) sırasız niteliksel veri tipinde ; veriler sınıflandırılmasında (kategorilerde) bir sıralama mümkün değildir.
Nitel veri analizi, üzerinde çalışılan veriyle ilgili anlam üretmek ve veri setinde neyin temsil edildiğine dair açıklamalar geliştirmek amacıyla yapılan bir sınıflandırma ve yorumlama sürecidir.
Nicel Veri : Bir deneyin sayılabilir, ölçülebilir özelliğini veren verilerdir. Sürekli nicel veri ve kesikli nicel veri olmak üzere iki türü vardır. l) Sürekli nicel veri: Ondalıklı değerler alabilen, ölçüm sonucu elde edilen verilerdir.
Nicel veriler (ne):
Kalıpları, ortalamaları ve korelasyonları analiz etmek için sayısal ve istatistiksel veriler sunar. Geniş çaplı örnek boyutlarından veri toplayarak bulguların genellenmesini mümkün kılar. İstatistiksel anlamlılık oluşturur, ölçümlerin zaman içindeki seyrini takip eder ve hedeflerle kıyaslama yapar.
Kategorik(Kalitatif, Nitel) Veri : Ölçülemeyen, üzerinden sayısal işlem yapılamayan nesnel verilerdir. Cinsiyet, saç rengi vb. nitel özellikleri belirten veriler.Nitel veriyle veri kümesindeki gözlemlere ilişkin sıfatlar ya da durumlar tespit edilir.
Nitel Anlamlı Kelimeler Varlıkların nasıl olduğunu, niteliğini gösteren; sayılamayan, ölçülemeyen bir değeri, özelliği ifade eden sözcüklere “nitel anlamlı sözcükler” denir. Örnek(ler) » Ekşi yoğurdu ayran yaparak değerlendirebilirsin. » Annemin lezzetli yemekleri burnumda tütüyor.
Ölçülebilen anlama nicel, ölçülemeyen anlama nitel anlam denir. Nicel anlamda kullanılan sözcükler sayılabilirken nitel anlamdaki sözcükler sayılamaz.
Örneklerle nitel araştırma yöntemlerinin türleri
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Nicel anlam bir başka deyişle, bir varlığın miktarını veya sayısını göstermektedir. Nitel anlamın tersine, nicelik ifadesi bir ölçü bildirir ve sayılabilen bir değeri ifade etmektedir. "Evimizin yanına yüksek bina yapıldı." "Evimizin alt katı sert zeminle yapılmış."
Sayılabilen veya sayılarla ifade edilebilen veriler nicel verileri oluşturur. Genellikle eşzamanlılık olaylarını veya seviyelerini incelemek için kullanılır. Ve “ne kadar” veya “kaç tane” ile başlayan sorular soran yapılandırılmış bir anket aracılığıyla toplanır.
Nicel veri toplama araçları olan Anket, ölçek ve test kavramları irdelenerek benzerlik ve farklılıkları ortaya konulmaktadır. Ayrıca Nicel veri toplama araçlarının özellikleri, geliştirilme süreci örneklerler ile izah edilmiştir.
Nicel İstatistikler, nesneleri veya durumları tanımlamak için sayısal veriler kullanarak çalışır. Yukarıdaki paragrafta belirtildiği gibi, bir otoparktaki araç sayısı gibi niceliksel istatistikler nominal olabilir. Nicel, birinci ve ikinci sıra gibi sıra değişkenleri tanımlamak için de kullanılabilir.
Nicel analiz, nicel veri analizi ya da kantitatif analiz, sayısal verilerin toplanması ve bu verilerin çeşitli matematiksel ve istatistiksel metotlar kullanılarak değerlendirilmesi esasına dayanan bir analiz yöntemidir. En basit haliyle bir olgunun matematiksel olarak ifade edilmesini, açıklanmasını amaçlar.
Öyle ki veriyi şu şekilde gruplandırabiliriz: Ücretli-ücretsiz, statik-dinamik-yapılandırılmış-yapılandırılmamış, açık veri, büyük veri, açık hükümet verisi. Veri tipleri ise şöyledir: Sürekli nicel (boy, kilo gibi ondalıklı değerler), nicel, kesikli nicel (öğrenci sayısı vb.).
Eğer değişkenin özelliği sayı ve miktar olarak açıklanabiliyorsa buna nicel değişken denir. Zeka puanı, yaş, hız, uzunluk ve ağırlık ölçüleri birer nicel değişkendir.
Nicel Araştırma Özellikleri
Deneysel ölçümler ve anket gibi yöntemler kullanılır. Sayısal veriler toplanarak analiz edilir. Büyük örneklem gruplarla çalışır ve genelleme yapar. Standart yöntem ve ölçüm verileri kullanılır.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Nitel veri toplama, belirli bir bağlamda bireylerin tutumlarını, davranışlarını, inançlarını ve motivasyonlarını anlamak için kelimeler, görüntüler ve gözlemler gibi sayısal olmayan bilgilerin toplanmasıdır. Nitel araştırmalarda kullanılan bir yaklaşımdır.
Nicel Veri Analizi (Quantitative Data Analysis), belirli bir nesne veya gruplar hakkında sayısal bilgiler toplamayı ve bu verileri analiz etmeyi amaçlayan bir yöntemdir. Nicel veri analiz teknikleri, belirli bir amaç için verileri sınıflandırma, gruplama ve ölçeklendirme gibi işlemleri içerebilir.
Sayısal olmayan veri anlamına gelen Nitel analiz verilerin toplanması ve değerlendirilmesi ile gerçekleşen bir analiz türüdür. Temel prensip çalışma konusu olan kişilerin deneyimlerini anlamlandırmak ve değerlendirmektir. Matematiksel olmayan ve sözel olan bu yöntem daha çok sosyal bilimler alanında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri