Cumhuriyet savcısı şüpheliyi mahkemeye sevk ederse nöbetçi sulh ceza hakimi dosyayı inceledikten sonra duruşma açar ve suçun mahiyetine göre kişiyi tutuklar veya serbest bırakır.
Adli kontrol kararı, tutuklama sebeplerinin varlığına rağmen şüpheli veya sanığın denetim altına alınarak tutuklama kararı yerine uygulanan bir ceza muhakemesi tedbiridir. Hakim, tutuklama tedbiri yerine “adli kontrol şartıyla” şüpheli veya sanığı denetim altına alarak serbest bırakmaktadır.
CMK Madde 103
(2) Soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı adlî kontrol veya tutuklamanın artık gereksiz olduğu kanısına varacak olursa, şüpheliyi re'sen serbest bırakır. Kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiğinde şüpheli serbest kalır.
CMK'nın 102. maddesine göre, Ağır Ceza Mahkemesinin görevine girmeye suçlarda tutuklulukta kalma süresi altı aydır. Bu süre zorunlu- luk hallerinde dört ay daha uzatılabilir. Yani atılı suç ağır ceza mahke- mesinin görevine girmiyorsa tutuklama süresinin üst sınırı en fazla on aydır.
SORUŞTURMA EVRESİNDE: Tutuklama kararını Cumhuriyet savcısının istemi üzerine Sulh Ceza Hakimi verir. Tutukluluğu ise Savcı kendi kararıyla kaldırabilir. KOVUŞTURMA EVRESİNDE: Tutuklama kararını ya cumhuriyet savcısının istemiyle ya da resen (doğrudan, istek ve taleple bağlı olmaksızın) Mahkeme vermektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek altı ay daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır.
Tutuklu olan sanık veya şüphelinin ara mahkemede tahliye olabilmesi için CMK 101. Maddede yer alan şartların oluşmadığı ortaya konulmak zorundadır.
Sadece adli para cezası gerektiren suçlarda tutuklama kararı verilemez (CMK md.100/4). Hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez (CMK md.100/4). Vücut dokunulmazlığına karşı suçlar açısından (kasten yaralama, taksirle yaralama, taksirle öldürme vs. tutuklama yasağı yoktur.
Tutuklunun ilk duruşması ne zaman olur sorusuna, kural olarak kovuşturma aşamasında tutuklunun duruşması 1 ay içerisinde yapılır diyebiliriz.
Nitelikli halin üst sınırının iki yıldan fazla hapis cezasını gerektirdiği durumda, suçun üst sınırı iki yıldan fazla olan bir suç olarak düzenlendiği, dolayısıyla bu durumda da tutuklama yasağının gündeme gelmeyeceği, Belirtilmektedir.
Mahkeme savcının mütalaasına uymak zorunda değildir.
Mahkemede görev alan Cumhuriyet Savcısı sanığın cezalandırılması yönünde mütalaa belirtirken dosya hakimi, sanığın beraatine karar verebilir ya da savcı beraat talep eder iken ceza mahkemesi sanığın cezalandırılması yönünde karar verebilir.
Cumhuriyet Savcısı soruşturma evresi sonunda kamu davası için yeterli şüphe elde edecek delil bulamazsa ya da kovuşturma olanağı bulunmuyorsa kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilir. Şahsi cezasızlık hallerinin varlığı ya da etkin pişmanlık söz konusuysa savcı yine kamu davası açmayabilir.
Cumhuriyet savcısının tutuklama yetkisi yoktur ancak mahkemeye sevki sağlar ve talebiyle birlikte dosyayı nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderir. Cumhuriyet savcısı şüphelinin ifadesini aldıktan sonra şüpheli hakkında 4 farklı şekilde hareket edebilir.
Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan şüpheli veya sanık , adli kontrol gereği uyması gereken (imza atma, belli bir yerde ikamet etme, elektronik kelepçe takma vs.) yükümlülüklere uymadığı takdirde de tutuklanabilir (CMK md.112/1). Ancak, adli kontrol yükümlülüklerini yerine getiren şüpheli veya sanık tutuklanamaz.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nda sayılan adli kontrol yükümlülükleri şunlardır: Yurt dışına çıkamamak. Hâkim tarafından belirlenen yerlere, belirtilen süreler içinde düzenli olarak başvurmak.
“Soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısı adli kontrol veya tutuklamanın artık gereksiz olduğu kanısına varacak olursa, şüpheliyi re'sen serbest bırakır.” Arapça kökenli “resen” sözcüğü, “kendi başına, bağımsız olarak” anlamına geliyor.
Kabul edilen bu görüşe göre, ilk derece mahkemesinin kararı vermesinden sonra, sanık hakkında verilen kararın kesinleşmesine kadar herhangi bir süreye tabi olmaksızın tutuklama koruma tedbiri uygulanabilecektir.
Türk Ceza Kanununda Ağır Ceza Mahkemesi; yağma, irtikap (Memurların görevini kötüye kullanması), resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas suçları ile 10 yıldan fazla hapis cezaları veya müebbet cezası ile cezalandırılan suç davalarına bakmakla yükümlüdür.
Kovuşturma Evresinde Tutukluluğun İncelenmesi
Hakim veya mahkeme, tutukevinde bulunan sanığın tutukluluk halinin devamının gerekip gerekmeyeceğine; her duruşmada ya da en geç 30 günlük süre içinde kendiliğinden karar verir. (CMK m. 108/2).
Öncelikle Sanık, duruşma salonuna bağsız olarak alınır. Yani sanığa duruşma salonunda kelepçe takılmaz. Daha sonra Hakim yoklama yapar. Sanığın ve müdafiinin hazır bulunup bulunmadığı, çağrılmış tanık ve bilirkişilerin gelip gelmediklerini saptar ve duruşmaya başlandığını söyler.
Tutuklama İtirazında Sulh Ceza Hakimliği Dönemi Kapandı
Yeni yıl ile beraber ilk günü yürürlüğe giren 4.yargı paketinde yer alan Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun gereğince tutukluluğa ve adli kontrol kararlarına ilişkin itirazlar artık Asliye Ceza Mahkemesine yapılacaktır.
Mahsup hükümlerini düzenleyen TCK m.63'e göre, adli para cezasına hükmedilmesi durumunda, başka veya aynı suç nedeniyle tutuklulukta geçirilen bir gün 100 TL sayılmak üzere cezadan indirim yapılır.
Ülkemizde görülen ceza davalarında duruşma aralarında yaklaşık süre 3-4 aydır. Tutuklu kararı verilen davalarda 30 günde bir tutukluluk kararı hakkında evrak üzerinden incelemede bulunulur. Tutukluluğun gözden geçirilmesinde tahliye sonucu verilebileceği gibi tutukluluğa devam kararı da verilebilir.
Kamu davasının duruşmasına gelmeyen sanık tutuklanabilir. Ancak şahsi davanın duruşmasına gelmeyen sanık hakkında bu tedbir uygulanmayacaktır.
Makul sürede sonuca bağlanmayan davalar için yaptırım öngörülmektedir. Bu sayede hak ihlallerinin önlenmesi amaçlanmıştır. Avrupa Birliği kriterlerine göre, tahliye davalarının 451 günde sonuçlanması öngörülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri