Nohutu akşam yemeğine ikram etmeyi düşünüyorsanız sabahtan pişirin. Çünkü akşama kadar özü ve kıvamı gelir. Normal tencerede nohut pişiriyor iseniz su ilave ederken soğuk su kullanın ama düdüklü kullanıyorsanız sıcak su kullanın.
Nohut haşlanan tencereye birkaç damla limon suyu ekleyerek daha yumuşak sonuçlar elde edebilirsiniz. Limon suyu, nohutların lezzetini ikiye katlayan bir pişirme sırrıdır. İsterseniz ince bir limon dilimini nohutların beklediği suyun içine atabilirsiniz. Limonun suyunu alan nohutlar, daha iyi ve hızlı pişecektir.
Nohut bir gece öncesinden üzerini 2 parmak geçecek kadar suya koyulur ve suyun içine bir tatlı kaşığı karbonat atılırsa nohut yumuşayacak, şişecek ve daha hızlı pişecektir.
Islatma: İlk önce ayıklanır, yıkanır, sonra oda ısısındaki suda 8-10 saat bekletilir. Islatmada sıcak su kullanılırsa bu süre 3-4 saat kadardır. Bu ıslatmadan sonra daha kolay pişmektedir. Bir ölçü kuru fasulye veya nohut iki ölçü su çekerek pişer.
Benim yaptığımdan farklı olarak nohutları önce haşlayıp suyunu süzenler de vardır. Ancak nohutun besleyiciliğini sonuna kadar kullanmak için bu suyun atılmaması çok önemli. Yanında pirinç pilavı çok daha lezzetli oluyor evet ben de hemfikirim.
İlgili 35 soru bulundu
Nohuda Karbonat Eklemek Ne İşe Yarıyor? Nohutları bir gece önce suya koyun ve ıslama suyunun içerisine yarım çay kaşığı karbonat ekleyin. Karbonat, nohutların pişerken daha çabuk yumuşamasını sağlar. Ayrıca nohudun üzerindeki zarın çıkmasını da sağladığı için pişirme süresi kısalacaktır.
1 lt ölçüsünde cam kavanozun içerisine yarım litre üzüm sirkesi aktarılır ve sonrasında içerisine bir bardak nohut konulur. Bu nohut yaklaşık 5 gün kadar bekletilir ve sık aralıklarla nohutlar tüketilir. Bu nohutları ailecek yemeniz takdirde kilo vermenize ve parazit düşürmede çok faydanızı göreceksiniz.
Nohut pişirirken dikkat edilecek hususlar; Nohut bir gece önceden soğuk suyla ıslatılmalıdır. İçine isteğe bağlı 1 çay karabiber, karbonat eklenebilir. Karbonat nohutun dış zarlarını yumuşatıp daha kolay pişmesini ve gazını hafifletmesini sağlayacaktır.
Oda sıcaklığında bir suyla ıslattığınız kuru fasulye ve nohutu haşlamadan önce bu ıslatma suyunu dökün. Haşlama işlemi için tencereye aldığınız nohut veya kuru fasulyenin üzerine yine soğuk su dökün. Ardından suyun içine yarım kahve fincanı kadar sirke ekleyin ve kaynaması için bırakın.
Nohutlar bir gece önceden suya konur ve kabartma tozu, 1 çay kaşığı tuz eklenerek ağzı kapatılır. (kabartma tozu nohutların daha iri görünümlü olmasını sağlıyor.Tuz da çabuk haşlanmasını sağlıyor. )
Tencereye nohut ve üzerini kapatacak miktarda soğuk su konulacak. Tencere ocak üzerine alınacak, yüksek ısıda kaynamaya başladıktan sonra, tencere kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek ve 50 dakika haşlanacak. Süre bitiminde süzülecek ve soğuk sudan geçirilecek.
Eğer nohutları suda bekletmeden pişirecekseniz düdüklü tencerede 25 dakikada haşlayabilirsiniz. Düdüklü tencereniz varsa nohutları çok kısa sürede istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Nohut düdüklüde kaç dakikada pişer diyecek olursanız 25 dakika pişirme sonunda nohutlar yemekleriniz için hazır hale gelecek.
- Nohut bir gece önce suya konulmuş ise normal tencerede pişirilebilir. - Fakat nohutları hiç suda bekletmeden düdüklü tencerede de kolaylıkla pişirebilirsiniz. - Bunun için kullanılacak olan nohutlar iyice yıkanmalı, soğanı ve salçası kavrulduktan sonra nohut eklenmeli ve tencerenin ağzı kapanmalıdır.
150 gramlık bir ölçü içerisine 1 tatlı karşığı karbonat eklemek yeterli olacaktır. Artan nohut ile doğru orantılı olarak karbonat miktarını da artırabilirsiniz. Karbonat eklenmiş nohut, hem daha lezzetli olacak hem de kabukları daha kolay yumuşayacağı için daha hızlı pişecektir.
Birçok kişinin merak ettiği esas nokta ise nohutun kaç saat suda bekletileceğidir. İyice yıkanıp temizlendikten sonra, temiz ve ılık bir suda 8 ile 10 saat boyunca bekletilmesi gerekir.
Nohut, sert bir bakliyat olduğu için yumuşatmak adına bir gece önceden suyun içerisine konuluyor. Bu sayede pişme süresi hızlanıyor. Bir gece önceden kuru haldeki nohutları tencerenize koyun. Ertesi gün suyunu çekmiş olduğunu göreceksiniz.
Kuru fasulye vücudumuzda simbiyont bakteriler tarafından parçalanırken ise hidrojen, nitrojen ve karbondioksit gibi gazlar ortaya çıkıyor. Kısacası oligosakkaritlerin sindirimi için enzimlerimiz yetersiz kalıyor ve kuru fasulye gibi baklagiller yendiğinde bağırsaklarda normalden daha fazla gaz oluşuyor.
Zira karbonat, nohutların pişerken daha çabuk yumuşamasını sağlarken zarlarının çıkmasını sağlayarak pişirme süresini de kısaltacak. Ayrıca nohut yedikten sonra oluşan gazın da önüne geçecek.
Nohut tohumları genellikle sıcak bölgeleri tercih etmektedir. Çok kurak bölgelerde büyümeyi tercih etmez. Tohumların çimlenebilmesi için sıcaklıkların 15-30 °C aralığında seyretmesi gerekmektedir. En uygun çimlenme sıcaklığının kaç olduğu sorusuna 20 °C olarak cevap verilebilir.
Soğan ve biber kavrulup şeffaf hal alınca içine salçayı koyalım ve bir süre sonra süzülmüş nohutu ilave edip kavurmaya devam edelim. Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı toz biberin ilavesinden sonra üzerini 3 parmak geçecek kadar kaynamış su koyalım. Düdüklünün ağzını kapatalım ve 45 dakika kısık ateşte pişirelim.
Kuru fasulyeyi sütle ıslatın
Kuru fasulye pişirirken en büyük sıkıntı kabuklanması ve kuru fasulye tanelerinin parçalanıp dağılmasıdır. Süt işte bu derdinizi sonlandıracak ve kuru fasulyenin lezzetine lezzet katacak.
Çünkü nohut suyu sağlığınız açısından oldukça faydalı. Cinsel gücü arttırır. Özellikle erkeklerde sperm sayısının artmasına yardımcı olur. Nohut suyunun hızlı bir şekilde yara iyileştirici ve hücre yenileyici özelliği vardır.
Tedavide anti-parazit ilaçlar, kullanılır. Bu ilaçların en yaygın kullanılanları; Albendazol (Albenza), Ivermektin (Stromectol) ve Mebendazol'dür. Bir ila üç gün boyunca alınan bu ilaçlar yetişkin kurtçukları öldürür. Hafif karın ağrısı veya ishal gibi yan etkileri olabilir.
Doku ve hücrelerin hızlı bir şekilde onarılmasını sağlayan nohut suyu, yaralarda iltihap oluşmasını engeller. Cinsel gücü arttıran nohut suyu, erkeklerde sperm sayısının artmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri