NOHUT MAYALI EKMEK
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Tokluk hissi vererek kilo vermeye yardımcı olur. Lif oranı yüksek olduğu için küçük bir porsiyonla bile günlük ihtiyacı karşılayabilir. Kan dolaşımını hızlandırır ve sağlıklı gelişime destek olur.
200 derecede önceden ısıtılmış fırına ısıya dayanıklı bir kabın içine 1-2 su bardağı kaynar su koyun, Ekmeği fırına verip üzeri kızarana kadar pişirin.
Adından da anlaşılacağı üzere nohut unundan yapılıyor ve glutensiz. Bunun yanı sıra mayayla değil karbonatla yapılıyor. Dolayısıyla hem maya alerjisi olanlar için uygun hem de mayalanması beklenmediği için ekmek denince akla gelen prosedüre nazaran daha kısa sürede hazırlanıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Nohut unu gluten içermez.
Bu nedenle, gluten tüketmemesi gereken çölyak hastaları tarafından sıklıkla kullanılır.
Sağlıklı beslenmenin yollarından birine çıkan nohut unu, elbette diyet yapanların da dostu olabilecek özellikleri taşıyor. Kan şekerini düzenleyerek, kilo vermeye yardımcı olmasıyla birlikte, zengin lif kaynağı olduğu için diyet listelerine layık oluyor.
Toz haline getirmenize gerek yoktur. Diğer tarafta 1 litrelik kavanoz içine 1 su bardağı kırmış olduğunuz nohutu koyun. Nohutların üzerine 1 çay bardağı un ekleyin. Ardından unun üzerine 1 çay kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı toz şeker ilave edin.
Nohut, su ve buğday unuyla elde edilen nohut mayası, birçok farklı hamur işinde kullanılabilir. Sarı rengi ve hafif şekerli tadıyla ekşi mayadan ayrılan nohut mayasına “tatlı maya” da denir.
Nohut mayası, cam kavanozda kapağı kapalı bir şekilde bir süre saklanabilir. Nohut mayasını buzdolabı veya buzlukta saklamak, mayanın sönmesine neden olacağı için doğru değildir.
Önce bir ön maya hazırlamamız gerekiyor. Elde ettiğimiz nohut mayasını 1/2 su bardağı ılık su ve 1/2 su bardağı organik tam buğday unu ile karıştırın. Üzerini streç film ile kapatarak 2-3 saat boyunca mayalanmaya bırakın. Eğer küçük bir ekmek yapacaksanız bu işlemi yapmadan da ekmek yapımına geçebilirsiniz.
Türk tarihinde kullanılan ilk maya türü olarak bilinen ve nohut ekmeği adıyla da anılan maya, adından da anlaşıldığı gibi nohuttan yapılan bir maya türüdür. Temelde nohutun üzerine su, un ve tuz eklenerek fermantasyon sürecine tabi tutulması ile hazırlanan maya, ekmeğin kabarmasını ve sütün mayalanmasını sağlar.
Bir avuç kabuklu üzümü küçük küçük doğrayıp cam kavanozun içine atın. 1 su bardağı unu ve 1 su bardağı suyu kavanoza ekleyin. Kuru ve temiz bir bezle kavanozu sararak sıcak bir ortamda 1 gün bekletin. Fermantasyon başlaması için bazen bir gün yetse de bu işlem 4-5 gün alabilir.
Nohut. Kurubaklagiller familyasının birçok noktada kullanılan üyesi nohut besin değeri oldukça yüksek olan bir besin olsa da dört yemek kaşığı nohutun bir dilim ekmek ile eşdeğer olduğunu bilmekte yarar var.
Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Ekşi maya ekmeği E vitamini, B1 vitami- ni, B6, B12, tiamin, niasin, folat, ribofla- vin, potasyum, çinko, demir, magnezyum, selenyum, kalsiyum, fosfor ve manganez sağlamaktadır.
Vitamin (özellikle E vitamini ve B vitaminleri) ve mineral gücü de fazladır. Ayrıca ekşi mayayla hazırlandıkları için de gluten muhtevaları “maya sindirimi” sayesinde bir hayli azalır. Dolayısıyla bu şekilde hazırlanan geleneksel ekmekler sağlığımıza zararlı değil, faydalıdır.
150 gramlık bir ölçü içerisine 1 tatlı karşığı karbonat eklemek yeterli olacaktır. Artan nohut ile doğru orantılı olarak karbonat miktarını da artırabilirsiniz. Karbonat eklenmiş nohut, hem daha lezzetli olacak hem de kabukları daha kolay yumuşayacağı için daha hızlı pişecektir.
Karbonatın sindirim sistemi için de etkisi bulunuyor. Nohutta bulunan gaz, karbonat sayesinde açığa çıkıyor ve suya eklenen karbonat ile yemeklere karışmıyor. Böylece nohutla yapılan yemekleri tükettikten sonra sindirim problemi yaşamazsınız.
Nohut, sert bir bakliyat olduğu için yumuşatmak adına bir gece önceden suyun içerisine konuluyor. Bu sayede pişme süresi hızlanıyor. Bir gece önceden kuru haldeki nohutları tencerenize koyun. Ertesi gün suyunu çekmiş olduğunu göreceksiniz.
Besin değeri açısından çok sengin bir bakliyat olan nohut kilo aldırmaz. Tok tutan nohut zayıflamak isteyen kişiler için ideal besinlerden biridir. Beslenme listelerinde yer alan nohut sağlıklı zayıflamaya da yardımcı olur.
Nohut unu gluten içermez. Bu nedenle, gluten tüketmemesi gereken çölyak hastaları tarafından sıklıkla kullanılır. Çölyak hastaları, gluten içeren buğday unlarının yerine nohut ununu tercih edebilmektedirler. Nohut ununun besin değeri de oldukça yüksektir.
Karbonhidrat açısından zengindir ayrıca baklagiller arasında en çok protein içeren nohuttur. Besin değerleri açısından zengin olan nohutun faydaları da fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri