150 gram nohut için 1 tatlı kaşığı karbonat kullanarak nohutların yumuşamasını sağlar nohut yemeğinin pişme süresini kısaltırsınız. Aynı zamana kabukları iyice yumuşayan nohutlar, gaz problemini de azaltacaktır.
Diğer yandan yine bir gece önce suda bekleyen nohutların pişerken daha çabuk yumuşaması ve piştiğinde sert kalmaması, ağza diri diri gelmemesi için karbonat yerine bir çay kaşığı toz şeker ya da bir adet küp şeker ekleyenlerin de olduğunu söyleyelim. Afiyet olsun!
Nohutların bir süre suda beklemesi gerekiyor. Eğer bekleme suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat eklerseniz, nohutların daha hızlı şişmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca suya eklediğiniz karbonat yemeklerde kullanacağınız nohutun daha yumuşak olmasına da destek olacaktır. Karbonatın sindirim sistemi için de etkisi bulunuyor.
Nohutları bir gece önce suya koyun ve ıslama suyunun içerisine yarım çay kaşığı karbonat ekleyin. Karbonat, nohutların pişerken daha çabuk yumuşamasını sağlar. Ayrıca nohudun üzerindeki zarın çıkmasını da sağladığı için pişirme süresi kısalacaktır.
Ayrıca nohutları beklettiğiniz soğuk suyun içine bir çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz. Karbonat nohutun dış kabuklarını suya göre daha fazla yumuşatarak daha kolay pişmesini sağlayacaktır. Kabukların olmaması olası nohut yemeye bağlı gaz rahatsızlıklarını da hafifletecektir.
İlgili 25 soru bulundu
Suda Bekletin
İyi bir nohut yemeği yiyebilmek için nohutları mutlaka bir gece suda bekletmeniz gerekir. Öncelikle nohutları bol suda yıkayın daha sonra su dolu bir kapta bir gece bekletin. Bu yöntemle nohutların su çekip dış kabuklarının yumuşamasını sağlayarak daha iyi pişmesini sağlayın.
Nohut bir gece önceden soğuk suyla ıslatılmalıdır. İçine isteğe bağlı 1 çay karabiber, karbonat eklenebilir. Karbonat nohutun dış zarlarını yumuşatıp daha kolay pişmesini ve gazını hafifletmesini sağlayacaktır. Nohut yaparken içine 1-2 ilikli kemik atılması nohutu daha lezzetli yapacaktır.
Pişireceğiniz nohutu iyice yıkadıktan sonra bir gece önceden soğuk suya yatırmanız gerekir. 1 kilo nohut için soğuk suyun içine 1 çay kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı tuz atılır. Böylece nohutun dış kabukları soyularak daha kolay pişmesi sağlanır.
Karbonat, evde doğal temizlik malzemeleri arasında popüler bir seçenektir. Yüzeylerdeki kir ve lekeleri çıkarır, kötü kokuları giderir ve antimikrobiyal özellikleri ile patojenik organizmaları öldürür. Karbonat, aynı zamanda sağlık ve güzellik alanlarında da kullanılır.
Islatma: İlk önce ayıklanır, yıkanır, sonra oda ısısındaki suda 8-10 saat bekletilir. Islatmada sıcak su kullanılırsa bu süre 3-4 saat kadardır. Bu ıslatmadan sonra daha kolay pişmektedir. Bir ölçü kuru fasulye veya nohut iki ölçü su çekerek pişer.
Nohutlarınızın sertlik durumuna göre süre uzayabilir, kısalabilir. Eğer düdüklü tencereniz yoksa nohutlarınızın üzerine kaynamış su ilave ederek oda sıcaklığında 1 saat bekletin. 1 saat sıcak suda bekleyen nohutları süzdürüp yıkayın.
Etiniz sert ise muhakkak önceden haşlayın ki yumuşacık pamuk gibi pişsin. Nohutu süt ile ıslatmak hem daha yumuşak hem daha lezzetli hale getirecektir. Islattığımız suya yada süte bir kaç damla limon suyu damlatmak yumuşacık bir nohut yemeği yapmanın diğer bir ipucudur.
NOHUTU GECEDEN ISLATMADAN HAŞLAMAK
Kapağını kapatıp orta ateşte pişmeye bırakın. Kaynamaya başladıktan 10 - 15 dakika sonra altını kapatın. Bunlar toplamda 30 - 40 dakika arası sürecektir. Nohutlarınızın sertlik durumuna göre süre oişme süresi de uzayabilir ya da kısalabilir.
Nohut Yemeği (Tam Kıvamında) Tarifi Nasıl Yapılır? Nohutları akşamdan ıslatıyoruz. Bunun için nohutu bir kaba alıyoruz . Üzerine sıcak su döküp 1 paket kabartma tozu koyuyoruz.
Karbonat kullanımı sonucunda herhangi bir toksik etkisi yoktur. Ancak gıda olarak tüketilecekse 'fazla karbonatın zararları' söz konusu olabilir. Sodyum açısından zengin olan karbonatın aşırı tüketilmesi vücuttaki potasyum seviyesini etkileyebilir ve potasyum eksikliğine yol açabilir.
Çoğumuz karbonat ve kabartma tozunun, görünüşleri aynı olduğu için özelliklerinin de aynı olduğunu düşünürüz. Aslında karbonat ve kabartma tozu bilinenin aksine kimyaları ve kullanım amaçları açısından birbirinden farklı ürünlerdir. Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir.
İçeriğinde sodyum ve karbon bulunan karbonat, genellikle su ile birlikte içilmektedir. Aynı zamanda gargara da yapılabilen karbonat, diş eti kanamalarını durdurur ve ağız içi yaralarının çok daha kısa sürede geçmesini sağlar. Karbonatlı su içmek, başta gastrit ve ülser olmak üzere birçok mide hastalığına da iyi gelir.
Nohut Nasıl Islatılır ve Haşlanır? Nohut pişmeden önceki gece suda bekletilirse daha hızlı pişecektir. Nohut bir gece öncesinden üzerini 2 parmak geçecek kadar suya koyulur ve suyun içine bir tatlı kaşığı karbonat atılırsa nohut yumuşayacak, şişecek ve daha hızlı pişecektir. Islatılan nohut süzülür.
Nohutların üzerini bol miktarda sıcak suyla tamamlayın. Bu suya 1 tatlı kaşığı karbonat ilave edin. Karbonat nohudun yumuşamasını sağlar ve haşlama süresini kısaltır. Nohutlarınızı bu suda 1 gece bekletin.
"SUDA BEKLEDİĞİ SÜRE BOYUNCA GAZLAR AÇIĞA ÇIKIYOR"
İçerisinde nohut bulunan bir yemeği yapmadan önce birçok kişi, bir gece öncesinden suda nohutu bekleterek şişmesini sağlamasını oldukça doğal buluyor. Fakat nohut su içerisinde beklediği süre boyunca nohut şiştikçe oluşan gaz, zehirleme riski taşıyor.
Püf Noktalarıyla Nefis Nohut Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır? Nohutlar bir gece önceden suya konur ve kabartma tozu, 1 çay kaşığı tuz eklenerek ağzı kapatılır. (kabartma tozu nohutların daha iri görünümlü olmasını sağlıyor.Tuz da çabuk haşlanmasını sağlıyor. )
Yapışkan sıvı olarak da bilinen aquafaba çok büyük bir protein deposu. Üstelik antioksidan maddeler ve sağlıklı yağlar açısından da çok zengin. Yani kesinlikle dökülmemeli. Üstelik çırpıldığında köpük köpük oluyor ve bağlayıcı özelliğe sahip.
Kaynattıktan sonra veya bir gece suda beklettiğiniz nohudun suyunu çeşitli sebeplerden dolayı yemeklere eklemiyor olabilirsiniz. Ancak nohut suyunu bundan sonra atmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü nohut suyu sağlığınız açısından oldukça faydalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri