Derin su balığı olan orkinoslar deniz dibindeki canlılarla da beslendiklerinden dolayı yüksek miktarda civaya sahiptir. Uzun süreli olarak yüksek miktarda ton balığı yemek zararlı olabilir. Özellikle hamile veya emzikliyseniz orkinos tüketiminizi sınırlamalısınız.
Orkinos balığı, insan sağlığı için önemli besin maddeleri açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri bakımından son derece zengin bir balıktır. Bu besin maddeleri sayesinde, orkinos balığı tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji seviyelerini arttırır, kalp sağlığını destekler.
Orkinos balığı fazla tüketildiğinde zararları ortaya çıkabilir. Vücudunda yer alan cıva miktarı fazla olan orkinos balığı, cıvayı dışarı atabilecek bir sisteme sahip değildir. Bu nedenle fazla tüketilmesi önerilmez. Orkinos balıkları, omega 3, proteinler, kalsiyum ve civa bakımından zengindir.
Orkinos balığı Omega 3 yönünden oldukça zengindir. İçerdiği selenyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, sodyum ve çinko gibi mineraller sayesinde faydalıdır. Bu minerallerin yanı sıra A, E ve B grubu vitaminler (B3, B6, B12) açısından da sağlık dostudur.
uluslararası sularda ise 26 Mayıs 2023- 30 Haziran 2023 tarihleri arasında (bu tarihler avcılığa dâhildir) uygulanacaktır. Av sezonunda gırgır ağları dışındaki av gereciyle orkinos avcılığı yasaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Büyük sürüler halinde orta ve yukarı sularda yaşar; hamsi, sardalya, zargana, kolyos, uskumru sürülerine saldırırlar. Orkinos saldırısı sırasında küçük balıkların sudan havaya doğru fırladıkları, bu kezde martılara yem oldukları görülür. Torik, palamut ve kofana sürülerini de önlerine katıp sürerler.
Türkiye'de orkinos en fazla mayıs ve haziran aylarında avlanmaktadır. Çevre şartlarına göre geçmiş yıllarda nisan ayı başlarında da av verdiği görülmüştür. Türkiye'nin güney bölgesi açıklarında 20-120 mil mesafelerde (özellikle Antalya açıkları 40-60 mil) avlanmaktadır.
Gövdesindeki kan miktarı yüksek olduğundan, orkinos kırmızı etli bir balıktır.
Sesli Sözlük - orkinos yavrusu, tombik.
Orkinos, Ton balığı olarak da bilinir, uskumrugiller (Scombridae) familyasından Thunnus, Euthynnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan boyu 4,3 metre, ağırlığı 800 kilograma ulaşabilen göçmen balık türlerine verilen ad.
Haziran ayında da lezzetli balıklar pişirebilir, tercihini en taze seçeneklerden yana kullanabilirsin. Haziran ayının lezzetli ve yağlı balıkları arasında mersin, orkinos, mercan, sardalya, kaya balığı, akya ve orfoz yer alır.
Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır.
Ocak üstü ızgarada, elektrikli ya da kömürlü mangalda pişirilir. Orkinos dilimlerinin her iki tarafına sıvı yağ sürülür ve ocak üstü ızgarada, teflon tavada ya da mangalda pişirilir. Soğanlı ya da sarımsaklı domates sos yapılır. Ardından tavada ya da ızgarada kızartılmış olan orkinos parçaları soslanarak tüketilir.
Ton balığı (Thunnus alalunga), uskumrugiller (Scombridae) familyasının orkinos cinsine ait bir balık türü. Dünyaca çok önemli bir gıda balığıdır. Tropik ve ılıman okyanuslarda ve Akdeniz'de bulunur.
Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır. Yüzey balıkları ise denizin yüzeyden itibaren 100 metreye kadar olan kısmında yaşar. Büyük olanları somon, orkinos ve palamut, küçük olanları uskumru, sardalya, istavrit ve hamsidir.
Örneğin Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
Uskumru, Torik ve Orkinosu içeren bir familyadandır.
Ton balığı olarak bilinen orkinos balığının ağırlığı bazen bir tonu bulabilmektedir. Parlak yüzgeçleri olan bir balık çeşidi olmaktadır.
Ancak bebeklere yedirilmemesi gereken civa değeri çok yüksek balıklar da var. Bebeklerin yememesi gereken balıkların arasında ise kılıçbalığı, kara balığı ve taze orkinos yer alıyor.
Orkinos türlerinin 40 ile 50 yıl kadar yaşayabildiği biliniyor. Bazı türler subtropik, tropik suları tercih etse de genellikle çok sıcak sularda değil de daha çok ılıman sularda yaşarlar. Göçmen bir balık türü olduğu için zaman zaman farklı coğrafyalarda gezseler de genellikle derin sularda yaşarlar.
FDA'nın en son yayınlanan rehberine göre uzak durulması gereken, yüksek civa içerdiği belirtilen balıklar: Köpek balığı, Kılıç balığı, Kral uskumru, Büyük gözlü orkinos, Körfez çoban balığı, Marlin balığıdır. Suşi gibi çiğ balıkların tüketiminden kaçınmalı, midye gibi deniz kabuklularını tüketmemelisiniz.
En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir. Toriğin de büyükleri vardır, büyüğüne sivri denir, daha büyüğüne altıparmak denir, en büyüğüne de piçota denir.
Uskumrugiller familyasından olan tuna balığı, aynı zamanda orkinos cinsine aittir.
ARTIK BOĞAZ'DA YAŞAMIYORLAR
Yenikapı'da yapılan kazılarda en eski limanın bulunmasıyla birlikte orkinos ve kılıç balıklarına dair birçok omur bulunmuştu. Bu omurların üzerinde bıçak izlerinin bulunması o zamanlarda bu balıkların avlandığını ve tüketildiğini gösteriyor.
Türkiye'de 6 adet büyük ölçekli orkinos çiftliği olup bunların çoğu İzmir, birkaç tanesi ise Antalya civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri