Nohut suyu, doğal yapısı sayesinde akciğerler başta olmak üzere birçok iç organın temizlenmesine, yenilenmesine ve arınmasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede pek çok kronik hastalık ya da dönem dönem meydana gelen rahatsızlıklar en aza indirgenebilir ve metabolizmanın düzenli işlemesine katkı sağlanabilir.
Hatta yumurta akı gibi yumuşak bir beze haline getirilebilir veya şekerleme, köpük ve kurabiye gibi lezzetli, vegan ve alerji dostu tatlılar haline getirilebilmektedir. Nohut suyu, mayonez ve aioli gibi geleneksel yumurta bazlı tariflerin lezzetli vegan versiyonlarında da popüler bir bileşendir.
Kaynattıktan sonra veya bir gece suda beklettiğiniz nohudun suyunu çeşitli sebeplerden dolayı yemeklere eklemiyor olabilirsiniz. Ancak nohut suyunu bundan sonra atmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü nohut suyu sağlığınız açısından oldukça faydalı. Cinsel gücü arttırır.
Gün içerisindeki herhangi bir zaman diliminde ama özellikle de yemekten önceki ilk 15 dakika da tüketebileceğiniz nohut suyu ile kilo verme sürecini kolaylaştırabilirsiniz.
Bağırsak sorunlarının giderilmesine ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan nohut suyu, diyet yapanlar için de idealdir. Cilt sağlığını koruyarak, akne oluşumunu engeller ve cilde canlılık katar. Nohut suyu aynı zamanda vücuttaki ödem ve şişkinlikleri de önler.
İlgili 25 soru bulundu
Nohut suyu, bağırsakları rahatlatıcı etkisi ve metabolizma hızlandırıcı özelliği sayesinde besin sindirimini kolaylaştırır ve zararlı bakterileri tamamen temizlemeye yardımcı olur.
Nohut yüksek lif içeriği sayesinde kolon ve anüsle bağlantılı kanser riskini düşürür, sindirim sistemini korur ve mideyi kuvvetlendirir."
Kalori değeri yüksek olan nohut, A, C, E, K ve B grubu vitaminleri ile fosfor, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum minerallerini içerir. Karbonhidrat açısından zengindir ayrıca baklagiller arasında en çok protein içeren nohuttur.
' bardak kuru nohutu 8 bardak suyla düdüklüde yaklaşık 30 dakika haşlayın ve bu haşlama suyuyla birlikte soğutun.
1 lt ölçüsünde cam kavanozun içerisine yarım litre üzüm sirkesi aktarılır ve sonrasında içerisine bir bardak nohut konulur. Bu nohut yaklaşık 5 gün kadar bekletilir ve sık aralıklarla nohutlar tüketilir. Bu nohutları ailecek yemeniz takdirde kilo vermenize ve parazit düşürmede çok faydanızı göreceksiniz.
2-Nohut suyu cilt sağlığını genel anlamda korur, cildi ölü cilt hücrelerinden ve yağlardan temizler, cilt gözeneklerini açarak nemlenmesini sağlar, cildin esneklik kazanmasına yardımcı olur. Cilt hücrelerinin yenilenmesini ve güçlenmesine yardımcı olur.
Yaraları iyileştirir, kırışıklıkları giderir, kuru cildi önler ve güneşin zararlarına karşı korurlar. Sindirim sisteminizi düzenler: Nohut sindirimi iyileştirmeye, irritabl barsak sendromu risklerini azaltmaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
bir kap içine koyarak buzdolabında 1 hafta kadar saklayabilirsiniz.
2-Nohut saç sağlığı için faydalıdır: Nohutun içerdiği bol miktardaki vitaminler ve mineraller saç sağlığı açısından hayati önem taşımaktadır. Özellikle bünyede meydana gelen demir eksikliği, saç köklerinin zayıflamasına ve saçların dökülmesine neden olur.
Besin değeri açısından çok sengin bir bakliyat olan nohut kilo aldırmaz. Tok tutan nohut zayıflamak isteyen kişiler için ideal besinlerden biridir. Beslenme listelerinde yer alan nohut sağlıklı zayıflamaya da yardımcı olur.
Nohut; C vitamini, E vitamini ve K vitamini yönünden son derece zengindir. Vitamin ve minarel deposu olan nohut cildin derin kırışıklarla mücadele etmesine yardımcı olur. Düzenli olarak tükettiğiniz nohut yıllara meydan okumanıza sandığınızdan çok daha faydalı olacaktır.
6-Düşük kan basıncı Nohut, yüksek tansiyonu düşürür. Dolayısıyla felç veya kalp krizi geçirme riskini de en aza indirebilir. Nohuttaki liflerin, kalp sağlığı için de iyi olan "kötü kolesterol" seviyelerini azalttığı gösterilmiştir.
Fazla tüketildiğinde şişkinlik yapar. •Hazımsızlık veya gaz yapabilir. •Fazla tüketimi kandaki yağ miktarını arttırır buda kolesterol sorununa neden olur. Karaciğerde yağlanmaya neden olur.
Oda sıcaklığında bir suyla ıslattığınız kuru fasulye ve nohudu haşlamadan önce bu ıslatma suyunu dökün. Haşlama işlemi için tencereye aldığınız nohut veya kuru fasulyenin üzerine yine soğuk su dökün. Ardından suyun içine yarım kahve fincanı kadar sirke ekleyin ve kaynaması için bırakın.
Demir eksikliğini gidermek için yine sakatatlara ilave olarak kırmızı et, ıspanak, börülce, mercimek, nohut çekirdeksiz üzüm, kabak, pekmez ve yulaf ezmesi iyi birer seçenektir. Bazı besinlerin yanı sıra kansızlığa bitki çayları da fayda sağlamaktadır.
Sık sık karıştırmamaya özen gösterin. Her ne şekilde haşlarsanız haşlayın üzerinde oluşan köpükleri mutlaka alın. İçerisine ilk aşamada tuz atmamaya ve karbonat atmamaya özen gösterin. Özellikle karbonat ilavesi nohutun vitaminlerinin azalmasına neden olacaktır.
Kalp sağlığı
Nohuttaki yüksek lif, potasyum, C vitamini ve B-6 vitamini içeriği kalp sağlığını destekler. Nohut, kandaki toplam kolesterol miktarını düşürmeye yardımcı olan önemli miktarlarda lif içerir ve böylece kalp hastalığı riskini en aza düşürür.
Nohutun zararları yoktur diyebiliriz. Sadece fazla tüketildiğinde şişkinlik, hazımsızlık veya gaz yapabilir.
Nohut kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, bakır, çinko ve demirin yanı sıra, A vitamini ve betakaroten açısından da zengin bol lifli bir baklagildir. Nohutta yer alan selenyum, bağırsak enzimlerinin çalışma fonksiyonlarına destek vererek, vücutta kanserin neden olduğu bileşenlerin zehir etkisini ortadan kaldırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri