Türkiye (21 Ekim 2001) ; Dünyanın en pahalı bitkisi safran; Ülkemizde sadece Safranbolu'da üretilen bitkinin, Türkiye'de kilosu 5-6 milyar, uluslararası pazarda ise 13 bin dolar.
Safran 2023 yılı itibari ile dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinmektedir. Bu yıl Safranbolu Safran Baharatının kilogram fiyatı yaklaşık 200 Bin Tl dir. 1 kg safran baharatı elde edebilmek için 80.000 ile 140.000 adet çiçek toplanması gerekmektedir.
Çiçeği ve tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dâhil olmak üzere erkek organları kurutularak özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılan safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir. Türkiye'de ise safran Safranbolu'da üretilmektedir.
Safran genel olarak karasal ve ılıman iklimlerde yetişen bir tarım ürünüdür. - 10 derece ile 35 derece arasındaki sıcaklıklarda yetişen safran bitkisi yüksek sıcaklıklara dahi dayanabilir. Yetiştirilmesi kolay olan bu bitki daha çok İç Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır.
Safran bitkisinin çiçekleri, Ağustos-Eylül gibi ekildiyse, 15 Ekim-15 Kasım arasında açmaya başlar. Bitkinin çiçeklenmesi 1 ay, hasadı ise 20 gün sürer.
İlgili 42 soru bulundu
1 kg fiyatı 450 tl dir.
Dikimden sonra fazla su verilmez, ancak çiçeklenme öncesi sulanması durumunda ürün artmaktadır. Çiçeklenme döneminde sulanması ürüne zarar verir. Çiçeklenme sona erdikten sonra soğanların büyümesi için ihtiyaç halinde sulama yapılmalıdır.
Özellikle çiçeklenme devresinde kuru ve güneşli havaları sever. Bu devredeki yağışlar ürünün kalitesini önemli ölçüde düşürür. Çiçekler dona çok hassastır. Safran kumlu, gevşek, taşsız ve iyi drenajlı toprakları sever.
1 dönümden 750 gram 1 kilogram arası kırmızı safran elde edebiliyoruz. Yine baharata kullandığımız sarı safran var, ikisi aynı çiçekten, çiçeği de reçel olarak kullanabiliyoruz. Biz toprağı hazırladıktan sonra hayvan gübresi kullanıyoruz. Kullandığımız gübreyi de hayvanlarını meraya götüren insanlardan satın alıyoruz.
Evinizde safranı kolayca yetiştirebilirsiniz.
Ama öncelikle çalışma alanınızı hazırlamalısınız: Safran soğanı Geniş bir saksı Humuslu toprak.
Safran bitkisi organik maddeler bakımından zengin humuslu topraklarda daha verimli bir şekilde yetişme şansı bulduğundan çiçekçilerden humuslu toprak temin etmelisiniz. Bu iki malzeme dışında safran yetiştirebilmek için tabii ki genişçe bir saksı, sulama kabı ve bolca suya da ihtiyacınız olacak.
Safran bitkisinin çiçeklenmesi 1 ay, hasadı 20 gün kadar sürer. İki yılda bir haziran ayının sonunda çiçekler kuruduktan sonra soğanların sökümü gerçekleştirilir. Sökülen soğanların yerine yenileri ekilir. Toprak altında safran soğanının çoğalma oranı, 1 soğandan 7 soğana kadar artabilir.
Gerçek safran suyu yavaş yavaş renklendirir; suyun gerçek çiğdem stigmalarından altın rengini alması 20 hatta 60 dakika kadar sürebilir. Gerçek safran iplikleri suda bozulmadan kalır, kırmızı tonlarını korur ve suda eşit sarı bir renk oluşturur.
Bitki ve baharatlar arasında en pahalı ve değerli konuma sahip Safran, nadir olması ve kimyasal yapısıyla bu konumu son derece hak eden bir bitkidir. 1 gram safran elde etmek için yaklaşık 150 adet safran çiçeği kullanılır.
100 gr ürünümüz trendyol mağazamızda yer almaktadır, inceleyebilirsiniz. Fiyatı 5500 TL.
Safran kumlu, gevşek, taşsız ve iyi drenajlı toprakları sever. Biraz kireçli , tınlı ve killi topraklarda da iyi yetişir. Taban suyu yüksek olan toprakları sevmez.
1 Kg ( 120 ila 140 Adet Safran soğanı kapsar)
Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşayan Reçber çifti, arazilerine ektikleri safran soğanından bu yıl 250 grama yakın ürün elde etti.
Safran kökü, zerdeçöp, sarı boya gibi isimlerle anılsa da daha çok zerdeçal olarak bilinen bu baharat, içerisinde bulunan kurkumin adlı bileşen sayesinde sağlık üzerinde çok önemli olumlu etkilere sahiptir.
Ağustos ayında ekimi yapılan, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanan safranın, kırmızı renkteki poleni en değerli kısmı olurken, soğanı, mor renkli çiçekleri ile sarı polenleri de satılarak üreticisine gelir kaynağı olan safran dikimi 29 çiftçi tarafından 79 dekar alanda yapıldı.
Safran çiçeğinin sulama miktarını ayarlanabilmesi için, saksı toprağının kontrolü serçe parmağı yapılır. Saksıdaki toprağa parmak sokulduğunda parmak tamamen kuru çıkarsa sulama yapılması gerekir. Ancak toprak nemli ise sulama sonraki güne bırakılır. Çünkü safran çiçeği taban suyu yüksek olan toprakları sevmez.
Dünya üzerinde sadece Antalya'da yetişen Olimpos Safranı, yabancı uyruklu kişiler tarafından gövdeleri koparılarak yurt dışına kaçırılan safran biyokaçakçıların tehdidi altında.
(İstenirse sığır gübresi yerine hızar talaşı da kullanılıyor.) Böylelikle safran ekimi tamamlanıyor. Bir dekara ortalama 150 ile 600 kg arasında safran soğanı gerekiyor. (Aralığın bu kadar geniş olma nedeni ise safran soğanlarının iriliğinin bir hayli değişken olması olarak açıklanıyor.)
Çiğdemle yakın akraba olan bu bitkinin (Crocos Savitus) anayurdunun Akdeniz ve İran olduğu sanılmaktadır.Ortalama 20-25 cm.ye kadar boylanabilen safran bitkisi Ağustos Eylül aylarında soğan şeklinde ekildikten sonra Ekim ayında huni biçiminde mor çiçekler açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri