Nohut bir gece önceden soğuk suyla ıslatılmalıdır. İçine isteğe bağlı 1 çay karabiber, karbonat eklenebilir. Karbonat nohutun dış zarlarını yumuşatıp daha kolay pişmesini ve gazını hafifletmesini sağlayacaktır.
Nohut pişmeden önceki gece suda bekletilirse daha hızlı pişecektir. Nohut bir gece öncesinden üzerini 2 parmak geçecek kadar suya koyulur ve suyun içine bir tatlı kaşığı karbonat atılırsa nohut yumuşayacak, şişecek ve daha hızlı pişecektir.
150 gramlık bir ölçü içerisine 1 tatlı karşığı karbonat eklemek yeterli olacaktır. Artan nohut ile doğru orantılı olarak karbonat miktarını da artırabilirsiniz. Karbonat eklenmiş nohut, hem daha lezzetli olacak hem de kabukları daha kolay yumuşayacağı için daha hızlı pişecektir.
Pişireceğiniz nohutu bol su ile önce iyice yıkamanızı, daha sonra kullanmadan bir gece önceden soğuk su dolu bir kaba koyup bekletmenizi öneririz. Bu sayede nohut su çeker, dış kabukları yumuşar ve daha kolay pişer. Ayrıca nohutları beklettiğiniz soğuk suyun içine bir çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz.
150 gram nohut için 1 tatlı kaşığı karbonat kullanarak nohutların yumuşamasını sağlar nohut yemeğinin pişme süresini kısaltırsınız. Aynı zamana kabukları iyice yumuşayan nohutlar, gaz problemini de azaltacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Nohutları bir gece önce suya koyun ve ıslama suyunun içerisine yarım çay kaşığı karbonat ekleyin. Karbonat, nohutların pişerken daha çabuk yumuşamasını sağlar. Ayrıca nohudun üzerindeki zarın çıkmasını da sağladığı için pişirme süresi kısalacaktır.
Nohutlar bir gece önceden suya konur ve kabartma tozu, 1 çay kaşığı tuz eklenerek ağzı kapatılır. (kabartma tozu nohutların daha iri görünümlü olmasını sağlıyor.Tuz da çabuk haşlanmasını sağlıyor. )
Eğer nohutları yeterince iyi yıkamazsanız haşlama sırasında nohutların kabukları erkenden açılmaya başlar ve nohutta yeterince iyi bir pişirme sağlayamayabilirsiniz. Nohutları yıkadıktan sonra derin bir tencereye alın ve üzerine 4-5 parmak geçecek kadar soğuk su koyun. Suyun için 1 çorba kaşığı kadar sirke ekleyin.
Oda sıcaklığında bir suyla ıslattığınız kuru fasulye ve nohutu haşlamadan önce bu ıslatma suyunu dökün. Haşlama işlemi için tencereye aldığınız nohut veya kuru fasulyenin üzerine yine soğuk su dökün. Ardından suyun içine yarım kahve fincanı kadar sirke ekleyin ve kaynaması için bırakın.
Nohutu süt ile ıslatmak hem daha yumuşak hem daha lezzetli hale getirecektir. Islattığımız suya yada süte bir kaç damla limon suyu damlatmak yumuşacık bir nohut yemeği yapmanın diğer bir ipucudur. Islatırken bir çay kaşığı karbonat eklemek yine nohutu yumuşatırken gaz yapmasını da engeller.
Nohutların bir süre suda beklemesi gerekiyor. Eğer bekleme suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat eklerseniz, nohutların daha hızlı şişmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca suya eklediğiniz karbonat yemeklerde kullanacağınız nohutun daha yumuşak olmasına da destek olacaktır.
Soğan ve biber kavrulup şeffaf hal alınca içine salçayı koyalım ve bir süre sonra süzülmüş nohutu ilave edip kavurmaya devam edelim. Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı toz biberin ilavesinden sonra üzerini 3 parmak geçecek kadar kaynamış su koyalım. Düdüklünün ağzını kapatalım ve 45 dakika kısık ateşte pişirelim.
Öncelikle nohutları ayıklayıp, yıkayarak işe başlayın. Bir düdüklü tencere alın ve içerisine nohut, su, tuz, şeker ve kabartma tozu ekleyin. Düdüklünün kapağını kapatın ve nohutları yarım saat haşlayın. Ocağın altını kapattıktan 10 dakika sonra nohudu süzüp yemeği pişirmeye başlayabilirsiniz.
Kaynattıktan sonra veya bir gece suda beklettiğiniz nohudun suyunu çeşitli sebeplerden dolayı yemeklere eklemiyor olabilirsiniz. Ancak nohut suyunu bundan sonra atmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü nohut suyu sağlığınız açısından oldukça faydalı.
Haşlama suyuna ekleyeceğiniz birkaç damla limon da nohutların daha hızlı yumuşamasına yardım edecektir. Ama burada dikkat etmeniz gereken nokta limonun asidik bir yapıda olması nedeniyle taşmalara sebep olabileceği.
Islatma: İlk önce ayıklanır, yıkanır, sonra oda ısısındaki suda 8-10 saat bekletilir. Islatmada sıcak su kullanılırsa bu süre 3-4 saat kadardır. Bu ıslatmadan sonra daha kolay pişmektedir. Bir ölçü kuru fasulye veya nohut iki ölçü su çekerek pişer.
Zira karbonat, nohutların pişerken daha çabuk yumuşamasını sağlarken zarlarının çıkmasını sağlayarak pişirme süresini de kısaltacak. Ayrıca nohut yedikten sonra oluşan gazın da önüne geçecek.
Öncelikle soğanımızı yemeklik doğruyoruz. düdüklüye yağ koyup soğanımızı ekliyoruz ve rengi değişene kadar kavuruyoruz. Daha sonra salçamızı ekliyoruz, az daha kavurup nohutu ekliyoruz. Ben o esnada çok az su ekliyorum. Daha sonra baharat ve tuzumu atıyoruz.
Haşlanmış nohut suyunun birçok yiyecekte yumurta yerine kullanılabildiğini biliyor muydunuz? Nohut haşlama suyunun 3 yemek kaşığı kadar tam bir yumurtaya denk geliyor. Yani kısacası vejeteryanlara müjde! Haşlanmış nohut suyu ile pastadan peynire kadar bir sürü yiyecek yapılabiliyor.
Etli Nohut Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır? Düdüklü tencereye sıvı yağ ve tereyağı konup eritilir. Üzerine rondodan geçmiş sarımsaklar ve soğan katılır 1-2 dk çevrilir. Sonra biber salçası ve domates salçası katılır birazda onlar çevrilir.
Soğan kavrulunca salçaları katıp karıştırıyoruz. Sonra nohutu ekleyip baharatlarını katıp kaynamış suyu katıyoruz. Kaynayınca kısık olarak düdüklüde 30 dk pişiriyoruz.
Fasulye haşlanırken içerisine bir yemek kaşığı karbonat eklemek de yaygın şekilde kullanılan bir yöntemdir. Fasulyenin de daha hızlı haşlanmasını sağlayacak bu yöntem, gaz yapma sorununu da yok edecektir.
Nohutlarınızı yarım saat kadar suda bekletin. Ardından düdüklü tencereye nohut ve suyunuzu aktarın. Kapağını kapatıp orta ateşte pişmeye bırakın. Kaynamaya başladıktan 10 - 15 dakika sonra altını kapatın.
- Nohut bir gece önce suya konulmuş ise normal tencerede pişirilebilir. - Fakat nohutları hiç suda bekletmeden düdüklü tencerede de kolaylıkla pişirebilirsiniz. - Bunun için kullanılacak olan nohutlar iyice yıkanmalı, soğanı ve salçası kavrulduktan sonra nohut eklenmeli ve tencerenin ağzı kapanmalıdır.
Nohut pişerken suyunu çekecektir devamlı su eklemelisiniz. Kısık ateşte 2, 5 saatte pişecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri